Το φόβο και την ανασφάλεια έχει «σπείρει» στους γιατρούς η απόφαση του δικαστηρίου στην Κρήτη για το θάνατο της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη πριν από 4 χρόνια, από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου, δύο ειδικευόμενοι γιατροί κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ενώ μία ακόμη ειδικευόμενη γιατρός που τη μοιραία νύχτα εφημέρευε στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, και κατηγορούνταν, τελικά απαλλάχθηκε καθώς δεν ειδοποιήθηκε ποτέ από τους συναδέλφους της για το περιστατικό.
Την πρόθεσή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) “να πράξει όλα τα δέοντα και νόμιμα για την άρση της άδικης μεταχείρισης των δύο γιατρών» εκφράζει ο Μιχάλης Βλασταράκος, που σχολιάζει ως πολύ επικίνδυνη πρακτική την ποινικοποίηση της ιατρικής πράξης. «Η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου της Κρήτης εναντίον των δύο ειδικευομένων ιατρών ανοίγει ένα πολύ δύσβατο και σκοτεινό “μονοπάτι” για την ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη», επισημαίνει χαρακτηριστικά. Προειδοποιεί, παράλληλα, πως «η ποινικοποίηση της ιατρικής πράξης δένει τα χέρια των ιατρών οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας».
Σε ότι αφορά στις ποινικές ευθύνες που βαραίνουν τους γιατρούς, θα πρέπει να διευκρινιστούν τα εξής:
Επικαλούμενο ιατρική γνωμοδότηση, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επισημαίνει ότι «στο κορίτσι χορηγήθηκε αρχικά ορός γλυκόζης, χωρίς να ελεγχθούν τα επίπεδα στον οργανισμό της, η οποία προκάλεσε μεταβολική οξέωση, κατάσταση που προϋπήρχε λόγω της αιθανόλης που επιβάρυνε την καρδιακή λειτουργία και το εγκεφαλικό οίδημα». Ακόμη, τονίζεται ότι ο ειδικευόμενος γιατρός που ανέλαβε πρώτος το περιστατικό «υποτίμησε το συμβάν παραβλέποντας τη μικρή ηλικία, το φύλο του, το βάρος και το σωματότυπο της ασθενούς και το γεγονός ότι είχε καταναλώσει αλκοόλ με άδειο στομάχι και το αντιμετώπιζε ως περίπτωση μέθης ρουτίνας, τοποθετώντας τη Στέλλα στο διάδρομο».
Για το άλλο γιατρό που κατηγορείται, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έκρινε πως για πρώτη φορά επισκέφθηκε την ασθενή με καθυστέρηση μιάμισης ώρας από τότε που η κοπέλα διακομίστηκε στο νοσοκομείο και «παρά το γεγονός ότι δεν διαπίστωσε καμία βελτίωση της υγείας της, δεν θορυβήθηκε και δεν κάλεσε την εφημερεύουσα ειδικευμένη και σαφώς πιο έμπειρη ιατρό, παραλείποντας επίσης να ενημερώσει για το ιατρικό περιστατικό την επόμενη εφημερεύουσα ειδικευόμενη γιατρό, αλλά έδωσε την εντολή στη νοσηλεύτρια να χορηγήσει δεύτερο ορό γλυκόζης».
Το Δικαστήριο αναγνώρισε, ωστόσο, ότι στη λάθος διάγνωση των γιατρών έπαιξε καθοριστικό ρόλο η απόκρυψη εκ μέρους των δύο νεαρών που την πήγαν στο νοσοκομείο, το γεγονός ότι η άτυχη κοπέλα «είχε καταναλώσει υπερβολική δόση αλκοόλ εντός ελάχιστων λεπτών και έπειτα από πολυήμερη αυστηρή νηστεία και του παρουσίασαν το περιστατικό ως ένα σύνηθες συμβάν μέθης, ύστερα από μικρή κατανάλωση οινοπνεύματος, κατά τη διάρκεια της νυχτερινής διασκέδασης της ανήλικης σε νυχτερινά κλαμπ του Ρεθύμνου».
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ