Τιμωρία θεωρεί ο ΣΦΕΕ τη κίνηση της κυβέρνησης να επιβάλει έκπτωση με αναδρομική ισχύ από τις αρχές του χρόνου στα μοναδικά φάρμακα αυξάνοντας τα rebates. Λύσεις στα προβλήματα κατόπιν διαλόγους ζητά ο ΣΦΕΕ και όχι εκ των υστέρων παρεμβάσεις που λειτουργούν ως «αντίμετρα», σύμφωνα με την αιχμηρή ανακοίνωσή του.
Με ευθεία βολή προς την κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδας καυτηριάζει την εισαγωγή πρόσθετης υποχρεωτικής έκπτωσης 5% στα μοναδικά φάρμακα, η οποία εισήχθη την 1η Νοεμβρίου αλλά με αναδρομική ισχύ. «Η Κυβέρνηση εισάγει μια ακόμη έκπτωση της τάξης του 3% με την ίδια αναδρομικότητα, στις θεραπευτικές κατηγορίες που διακινούνται κυρίως στα ιδιωτικά φαρμακεία και σημειώνουν υψηλές πωλήσεις σε ετήσια βάση» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδας, υπογραμμίζοντας τη «λογική» του αξιώματος η αύξηση της κατανάλωση σε μια θεραπευτική κατηγορία – ανεξάρτητα από το ποιοι είναι οι λόγοι που δημιουργούν αυτή την αύξηση – να επιβαρύνει οικονομικά αυτούς που προσφέρουν την θεραπεία. Με νόημα ο ΣΦΕΕ τονίζει ότι «δεν σχετίζεται με βασικές αρχές πολιτικής υγείας».
Σε ειρωνικό ύφος ο ΣΦΕΕ στηλιτεύει το γεγονός ότι τα βάρη μετακυλίονται στις πλάτες των φαρμακευτικών εταιρειών χωρίς αντικειμενικά κριτήρια «με απλά λόγια, οι εταιρείες που έχουν για παράδειγμα φάρμακα για την υπέρταση φταίνε που είναι πολλοί αυτοί που έχουν αρτηριακή υπέρταση σύμφωνα με τις διαγνώσεις των ιατρών δημόσιων δομών, οι εταιρείες που έχουν φάρμακα για το διαβήτη φταίνε που είναι πολλοί αυτοί που έχουν σακχαρώδη διαβήτη σύμφωνα με τις διαγνώσεις των ιατρών δημόσιων δομών, οι εταιρείες που έχουν φάρμακα για την δυσλιπιδαιμία φταίνε που είναι πολλοί αυτοί που έχουν υπερλιπιδαιμία κ.ο.κ.».
Η επιλογή αυτή μπορεί μεν να μειώνει την «υπέρβαση(clawback) κατά 5% και 3% αλλά αυξάνονται οι υποχρεωτικές εκπτώσεις(rebates) με τα αντίστοιχα ποσοστά». Πρόκειται για «μεταμφίεση» του clawback, σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ που αφήνει βολές προς τους ιθύνοντες που αποσκοπούν να πετύχουν μειωμένους αριθμούς για το clawback σε σχέση με το επίπεδο του 2020, με το βλέμμα στο πλάνο ανασυγκρότησης (RRF) αδιαφορώντας για την βιωσιμότητα του κλάδου. Ωστόσο, συνέπειες προκαλούνται στις επενδύσεις του φαρμακευτικού κλάδου, την πρόσληψη νέων εργαζομένων, την έρευνα και τον καινοτόμο εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, όπως περιγράφει ο σύνδεσμος.
Η δε «αναδρομική ισχύς ξαφνικών μέτρων» εξαφανίζει «κάθε έννοια προβλεψιμότητας», σε βάρος της επιχειρηματικότητας. Κατά τον ΣΦΕΕ, ακόμη δεν έχει διασαφηνιστεί από τη τελευταία Υπουργική Απόφαση εάν θα είναι σε ισχύ το 2023 οι πρόσθετες υποχρεωτικές εκπτώσεις.
Ο σύνδεσμος κάνει λόγο για «άλλη μια αύξηση στην υπερφορολόγηση των φαρμακευτικών εταιρειών, που ανέρχεται πάνω από το 70% των πωλήσεων τους», που θα είναι σε βάρος των ασθενών. Λύσεις ζητά ο ΣΦΕΕ για την «ανεπαρκή χρηματοδότηση» της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Επίσης, καλεί την κυβέρνηση να μεριμνήσει για τον πραγματικό έλεγχο του μεγέθους και του μίγματος της ζήτησης, προκειμένου «οι στόχοι του πλάνου ανασυγκρότησης να επιτευχθούν επί της ουσίας και όχι με λογιστικές αλχημείες όπως αυτές που έχει υιοθετήσει το υπουργείο Υγείας».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ