Μία βραδυφλεγή βόμβα, που είναι έτοιμη να τινάξει στον αέρα, τα ήδη ευάλωτα, οικονομικά θεμέλια του ΕΟΠΥΥ, φέρνουμε σήμερα στο φως: Οι υπηρεσίες του οργανισμού χρησιμοποιούν εσφαλμένα στοιχεία για τον υπολογισμό του ποσών, που καλούνται να επιστρέψουν οι πάροχοι, μέσω του συστήματος αυτόματης επιστροφής (clawback).
Τα στοιχεία που αποκαλύπτουμε σήμερα αφορούν τον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών και όπως θα δούμε ήρθαν στην επιφάνεια από σπόντα. Όμως, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ανάλογα λάθη μπορεί να γίνονται και στις δαπάνες για το φάρμακο, καθώς πολλές φαρμακοβιομηχανίες τα τελευταία χρόνια, έχουν εκφράσει εύλογες απορίες για τον τρόπο υπολογισμού του clawback.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ουδέποτε από το 2014 μέχρι και σήμερα, που θεσπίστηκε το μέτρο του clawback, ο ΕΟΠΥΥ έχει δημοσιοποιήσει με βάση ποια στοιχεία υπολογίζει το clawback για κάθε πάροχο – γεγονός που είναι ο ορισμός της αδιαφάνειας κατ’ ουσία είναι και παράνομο. Πολύ περισσότερο δεν δημοσιοποιεί αν εισπράττει ή όχι τα ποσά από κάθε πάροχο… (αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία).
Πρόσφατα, όμως, οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ για πρώτη φορά έδωσαν στοιχεία για τα στοιχεία, που λαμβάνουν υπόψη τους για να υπολογίσουν το clawback στον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών. Και όπως θα δούμε, τα στοιχεία είναι λανθασμένα, γεγονός που αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι «όλα γίνονται στο πόδι»…
Ειδικότερα, μέσα στους πρώτους 4 μήνες του 2017, οι υπηρεσίες του οργανισμού έστειλαν στις ιδιωτικές κλινικές 3 φορές διαφορετικά σημειώματα με τα ποσά για το clawback του έτους 2014 και ισάριθμες φορές τα ακύρωσαν, καθώς πολλές κλινικές κατήγγειλαν ότι υπήρχαν λάθη.
Τον Απρίλιο, λοιπόν, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Κλινικών ζήτησε εγγράφως από τον ΕΟΠΥΥ να τον ενημερώσει για τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη από τις υπηρεσίες. Έτσι, στις 9-5-2017, ο αρμόδιος γενικός διευθυντής κ. Θ. Ρηγάτος υποχρεώθηκε και έστειλε σε όλες τις κλινικές για πρώτη φορά τους δείκτες, που λαμβάνουν υπόψη οι υπηρεσίες του οργανισμού. Οι δείκτες αυτοί είναι οι ακόλουθοι για το έτος 2014:
Όλα λοιπόν αυτά είναι λάθος! Έχουμε και λέμε:
Είναι φανερό έπειτα από όλα αυτά πως κάτι σαθρό υπάρχει στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες διαχειρίζονται με πρωτοφανή προχειρότητα εκατ. ευρώ, που προέχονται από τις εισφορές όλων μας. Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος: πρόκειται για προχειρότητα και ανοργανωσιά ή σκόπιμη μεθόδευση, ώστε να υπάρχει το περιθώριο κάποιοι πάροχοι να πληρώνουν λιγότερο και κάποιοι περισσότερο clawback;
Φανταστείτε να μην υπήρχε και μνημόνιο ή τρόικα, τι είχε να γίνει…
Υ.Γ. Είναι τυχαίο ότι μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί εγκεκριμένος οικονομικός απολογισμός του ΕΟΠΥΥ από την ίδρυσή του το 2012, ενώ ο νόμος ορίζει ότι αυτό πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο;
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ