Στην πρώτη συνάντευξη τύπου μετά τις διακοπές, ο υπουργός Υγείας προσπάθησε να εξηγήσει γιατί και πώς οδηγήθηκε στη λήψη των μέτρων. Όπως είπε, τους πρώτους έξι μήνες του 2014 παρατηρήθηκε τρομερή αύξηση των δαπανών για διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ προς τον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα να υπερκαλυφθεί ο προϋπολογισμός ολόκληρου του 2014.
“Με δεδομένο ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει κλειστό προϋπολογισμό δεν μας ενδιαφέρει αν τελικώς οι δαπάνες θα υπερβούν τον προϋπολογισμό. Όμως, θα ήταν άδικο σε βάρος των έντιμων γιατρών και παρόχων να μην παρέμβουμε, διότι με το μέτρο της αυτόματης επιστροφής, που εφαρμόζεται οριζόντια προς όλους τους παρόχους, θα αναγκάζονταν και οι έντιμοι γιατροί να υποστούν κούρεμα των αμοιβών τους”, δήλωσε ο Μάκης Βορίδης. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι όποιοι όροι έχουν τεθεί είναι απόλυτα συμβατοί με διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.
Ωστόσο, δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις γιατί και πώς λαμβάνονται μέτρα το Σεπτέμβριο, ενώ η υπέρβαση είχε διαφανεί από το πρώτο τρίμηνο. Ακόμη, ως ένα βαθμό η υπέρβαση είναι δικαιολογημένη, καθώς τα δημόσια εργαστήρια του πρώην ΙΚΑ ουσιαστικά δεν λειτουργούν, ενώ και εκείνα των νοσοκομείων του ΕΣΥ έχουν μεγάλη λίστα αναμονής. Έτσι, είναι επόμενο οι πολίτες να στρέφονται στα ιδιωτικά, διαγνωστικά κέντρα και στους ιδιώτες γιατρούς.
Θυμίζουμε ότι χθες ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε διευκρινίσεις επί του θέματος, επισημαίνοντας ότι οι όποιοι περιορισμοί αφορούν μόνο των ιδιωτικό τομέα και πώς αν ένας ασφαλισμένος έχει ανάγκη να υποβληθεί σε εξετάσεις μπορεί να απευθυνθεί στις δημόσιες δομές υγείας. Ωστόσο, η δυνατότητα αυτή είναι ψευδεπίγραφη, καθώς ήδη τα δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού και κονδυλίων. Επίσης, αν οι πολίτες στραφούν στα κρατικά νοσοκομεία θα διογκωθούν κατακόρυφα οι λίστες αναμονής.
Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ίδρυσης της κρατικής ανώνυμης εταιρείας (ΕΣΑΝ), η οποία θα αναλάβει να αναπτύξει το σύστημα, με οποίο θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ οι νοσοκομειακές υπηρεσίες προς το ΕΣΥ και τον ιδιωτικό τομέα. “Επιλέξαμε το μοντέλο της Ανώνυμης Εταιρείας γιατί είναι ευέλικτο και το πιο ενδεδειγμενο για την περίσταση”, ανέφερε, τονίζοντας ακόμη ότι πρόκειται για μείζονα μεταρρύθμιση, τα αποτελέσματα της οποίας θα φανούν στο μέλλον.
Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι δεν έιπεισε για την αναγκαιότητα ίδρυσης μίας νέας Α.Ε. την ώρα που υπήρχε ήδη η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ) και την ώρα που είναι πλέον οφθαλμοφανές ότι ανάγκη ριζικών τομών στο νομικό τους καθεστώς έχουν περισσότερο τα ίδια τα νοσοκομεία αλλά και ο ΕΟΠΥΥ. Έχει απόλυτο δίκιο όμως ο υπουργός Υγείας που τονίζει ότι το ισχύον χρηματοδοτικό μοντέλο του ΕΣΥ χρειάζεται αλλαγή, ώστε να καταγράφεται το κόστος και η αποδοτικότητα.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ