Μπορεί για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η χώρα μας να έχει κάνει εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας (αυτός είναι και ο λόγος που προσεκλήθη ως ομιλητής ο Αλέξης Τσίπρας στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει ο αναμενόμενος αντίκτυπος στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Το “χάσμα” μεταξύ θεωρίας και σκληρής πραγματικότητας επιβεβαιώνει η “βουτιά” της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη για την υγεία.
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα μίας ανάλυσης για την ικανοποίηση των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals-SDG) στον τομέα της υγείας, η Ελλάδα κατρακύλησε φέτος στην 41η θέση από την 26η που βρισκόταν το 2016!
Η μελέτη, λαμβάνοντας υπόψη δεκάδες παραμέτρους, αξιολόγησε σε ποιο βαθμό οι χώρες (188 συνολικά) μπορούν να ικανοποιήσουν έως το 2030 τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης για την υγεία, συνοψίζοντας τις εκτιμήσεις για τις επιδόσεις κάθε χώρας σε ένα σχετικό δείκτη (SDG Index). Η χώρα μας παίρνει πολύ χαμηλή βαθμολογία στο ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών (35), στην κατανάλωση αλκοόλ (32) και ιδίως στο κάπνισμα (μόνο 4), ενώ χαμηλή είναι η βαθμολογία της και στην παιδική κακοποίηση (44). Σε σχετικά μέτρια επίπεδα κινείται η αξιολόγηση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της ηπατιτίδας Β (68) και κυρίως στη θνησιμότητα λόγω τροχαίων (57).
Από την άλλη, η Ελλάδα παίρνει «άριστα» (100) σε τομείς όπως η μειωμένη θνησιμότητα σε φυσικές καταστροφές, η φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών, τα περιστατικά φυματίωσης και ελονοσίας, η ποιότητα του νερού, οι συνθήκες υγιεινής κ.ά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερες από το 60% των χωρών του πλανήτη εκτιμάται ότι θα «πιάσουν» τους στόχους για μείωση της παιδικής και μητρικής θνησιμότητας, καθώς και της ελονοσίας, αλλά ούτε το 5% δεν αναμένεται να ικανοποιήσουν τους στόχους για τη μείωση των θανάτων από τροχαία, της παιδικής παχυσαρκίας και του ελέγχου της φυματίωσης.
Η σχετική μελέτη, με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Μετρήσεων της Υγείας και Αξιολόγησης του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς και δημοσιεύθηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, ενόψει της επερχόμενης γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Οικονόμου: Η προπαγάνδα έχει τα όρια της
Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της θέσης στην οποία κατετάγη η χώρα μας στο Δείκτη για την ικανοποίηση των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Πρωθυπουργού.
Όπως λέει χαρακτηριστικά, την ημέρα που μιλούσε στη Βουδαπέστη για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας, η χώρα “γκρεμιζόταν” από την 26η στην 41η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, η μεταρρύθμιση των ΤΟΜΥ αποδεικνυόταν ιδιαιτέρως εύθραυστη αφού οι αιτήσεις στις θέσεις των γιατρών είναι ελάχιστες, και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κατηγορούσε το αντιεμβολιστικό κίνημα για πιθανή αναζωπύρωση της ιλαράς στη χώρα.
“Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να μείνει στην ιστορία ως ο “πρωθυπουργός της φιέστας και της προπαγάνδας”. Δεν εξηγείται αλλιώς η εμμονή του σε εκδηλώσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα με προφανή στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, από την σκληρή πραγματικότητα που ο ίδιος δημιούργησε” τονίζει ο Βασίλης Οικονόμου.
Πηγή: amna.gr
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ