Με την ερμηνεία του ευρωπαϊκού εντάλματος ξεκίνησε χθες στο Ειρηνοδικείο του Westminster η εκδίκαση της υπόθεσης του ζεύγους Γριβέα, που εμπλέκεται στην υπόθεση του ΤΤ.
Στη εισήγηση του ο δημόσιος κατήγορος, που εκπροσωπεί τις ελληνικές αρχές, ανέφερε πως οι κατηγορίες που βαραίνουν το ζεύγος για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος αποτελούν αδικήματα και για το βρετανικό δίκαιο και άρα δικαιολογούν την έκδοση τους στην Ελλάδα.
Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων ισχυρίστηκε ότι στο κατηγορητήριο δεν φαίνεται ότι η δίωξη αφορά σε απάτη και όχι απιστία. Όπως υποστήριξε, το ζεύγος Γριβέα κατηγορείται για μια μορφή απιστίας, που δεν αποτελεί αδίκημα για το βρετανικό δίκαιο. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι οι κατηγορούμενοι δεν προσκόμισαν κανένα ψευδές στοιχείο για την απόκτησή του επισφαλούς δανείου.
«Αν έγινε λάθος στην καταβολή του δανείου είναι θέμα που αφορά τους πιστωτές και όχι τους κατηγορούμενους» ισχυρίστηκε ο δικηγόρος υπεράσπισης, Μπεν Μπράντον.
Πρώτος εμπειρογνώμονας που κατέθεσε ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής του Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας της Νομικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, Ηλίας Αναγνωστόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, που μίλησε μέσω βίντεο τηλεφώνου από την Αθήνα, το κατηγορητήριο αναφέρεται σε απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά ο εισαγγελέας εκδόσεων στο αίτημα του κάνει λόγο και για απάτη, χαρακτηρίζοντας το «πρωτοφανές».
Όπως ανέφερε, αν το ζεύγος Γριβέα εκδοθεί στην Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα προφυλακιστεί, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους στην υπόθεση του ΤΤ, που βρίσκονται εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους. Αν προφυλακιστούν θα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην προετοιμασία της υπεράσπισής τους, όπως είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος, που δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το ψυχολογικό βάρος που θα επωμιστούν δυσβάστακτο.
Εκτίμησε πως δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι οι κατηγορούμενοι αποτελούν δημόσιο κίνδυνο, ενώ άφησε αιχμές για την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης, φέρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση Συμέου, του Ελληνοκύπριου- Βρετανού υπηκόου, που είχε κατηγορηθεί για φόνο στην Ελλάδα, εκδόθηκε από τις βρετανικές αρχές και έμεινε προφυλακιστέος στις φυλακές Κορυδαλλού για 10 μήνες, για να αθωωθεί τελικά στο δικαστήριο.
Τέλος, ο καθηγητής αμφισβήτησε τη γραπτή εγγύηση που κατέθεσε το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης για την καταλληλόλητα του χώρου προφυλάκισης των κατηγορουμένων, αφού αρμόδιος για να αποφασίσει είναι ο εισαγγελέας εκτελέσεως ποινών σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των φυλάκων και το όχι το Υπουργείο.
Το επόμενο χρονικό διάστημα το δικαστήριο αναμένεται να κρίνει τα πορίσματα των πραγματογνώμων, για να αποφανθεί για την έκδοση ή όχι του ζεύγους Γριβέα στην Ελλάδα, ενώ σήμερα αναμένεται να εξεταστεί ως εμπειρογνώμων ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Τσιστελίκης, ο οποίος μεταξύ άλλων εξειδικεύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δίκη θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με την αγόρευση των δύο πλευρών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ