Με δεδομένο ότι ασθενείς με καρκίνο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου μετά από λοίμωξη με SARS-CoV-2 δίνεται έμφαση στην ανοσοποίησή τους. Κατά το UK Coronavirus Cancer Evaluation Project (UKCCEP), καταδείχθηκε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους 3-6 μήνες ήταν χαμηλότερη στους καρκινοπαθείς από ό,τι στον πληθυσμό ελέγχου.
Μικρές μελέτες κοόρτης έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με καρκίνο έχουν εξασθενημένη ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό με COVID-19, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερες ή ανύπαρκτες χυμικές και κυτταρικές αποκρίσεις, σε σύγκριση με ομάδες υγιών εθελοντών. Παρ’ όλα αυτά, εθνικές και διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν τον εμβολιασμό ασθενών με καρκίνο κατά της COVID-19. Λαμβάνοντας υπόψη το ευρύτερο ζήτημα της φθίνουσας αποτελεσματικότητας των εμβολίων, υπάρχει ανάγκη να αποσαφηνιστεί η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με COVID-19 σε ασθενείς με καρκίνο και να καλυφθούν κρίσιμα κενά τεκμηρίωσης
Τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 σε ασθενής με ενεργή κακοήθεια δημοσιεύτηκαν από τον Lennard Y W Lee στην Lancet oncology 2022; S1470-2045(22). Τα στοιχεία παρουσιάζουν περιληπτικά οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ). Στη μελέτη συμμετείχαν ασθενείς με αρνητικό μοριακό τεστ covid-19, οι οποίοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι με δύο δόσεις, και έχουν ενεργό κακοήθεια.
Συνολικά, συμπεριλήφθηκαν 377.194 ασθενείς από τους οποίους οι 42.882 νόσησαν με COVID-19 μετά τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2. Οι ασθενείς συγκρίθηκαν με 28.010.955 υγιείς χωρίς ενεργό καρκίνο από τους οποίους οι 5.748.708 νόσησαν με COVID-19 κατόπιν εμβολιασμού έναντι του SARS-CoV-2.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς η παρούσα μελέτη είναι μία από τις πρώτες που αξιολογεί την αποτελεσματικότητα του εμβολίου COVID-19 σε ασθενείς με καρκίνο σε ένα πραγματικό σύστημα υγείας σε επίπεδο πληθυσμού στην Αγγλία. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη κοόρτη ασθενών με καρκίνο παγκοσμίως, επιτρέποντας την πιο ολοκληρωμένη ανάλυση του κινδύνου του COVID-19 σε ασθενείς με καρκίνο.
Η αποτελεσματικότητα
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 ήταν 69.8% στον υγιή πληθυσμό ενώ ήταν 65.5% σε ασθενείς με ενεργό καρκίνο. Σημειώνεται ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους τρεις με έξ μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό με δύο δόσεις ήταν χαμηλότερη για τους ασθενείς με ενεργό κακοήθεια (47%) συγκριτικά με τους υγιείς στην ομάδα ελέγχου (61%).
Οι ερευνητές κατέληξαν πως θα πρέπει να πραγματοποιείται εμβολιασμός έναντι του SARS-CoV-2, καθώς είναι αρκετά αποτελεσματικός σε ασθενείς με ενεργή κακοήθεια και προστατεύει έναντι της σοβαρής νόσησης, ακόμη και με μικρότερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με υγιείς.
Ο εμβολιασμός με COVID-19 για ασθενείς με καρκίνο θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με μη φαρμακολογικές στρατηγικές και προγράμματα αντιιικής θεραπείας στην κοινότητα για τη μείωση του κινδύνου που ενέχει το COVID-19 για τους ασθενείς με καρκίνο.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ