Ομάδα Βρετανών ερευνητών έχουν εντοπίσει δύο βιοδείκτες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής, της πιο συχνής καρδιακής αρρυθμίας, που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Δυστυχώς, σήμερα, η κολπική μαρμαρυγή συχνά ανιχνεύεται μόνο αφού κάποιος έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Όμως, τώρα, χάρη σε μία νέα έρευνα δημιουργούνται ελπίδες για την καλύτερη ανίχνευση ατόμων με κολπική μαρμαρυγή.
Η μελέτη έγινε στο πανεπιστήμιο του Birmingham και πήραν μέρος 638 ασθενείς, που εισήχθησαν στο νοσοκομείο. Οι ερευνητές έλαβαν δείγμα αίματος και ηλεκτροκαρδιογράφημα και εξέτασαν 40 καρδιαγγειακούς βιοδείκτες και 7 παράγοντες κινδύνου: ηλικία, φύλο, υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, ιστορικό εγκεφαλικού ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, νεφρική λειτουργία και δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).
Το πρώτο συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι κυρίαρχο ρόλο παίζουν 3 παράγοντες κινδύνου: ηλικία, φύλο και ΔΜΣ. Μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή είχαν άτομα μεγάλης ηλικίας, άνδρες και όσοι είχαν μεγάλο ΔΜΣ.
Ακόμη, βρήκαν δύο βιοδείκτες, που φαίνεται ότι σχετίζονται με το πρόβλημα. Ο ένας είναι μία ορμόνη, που εκκρίνεται από την καρδιά και ονομάζεται νατριουρητικό πεπτίδιο BNP, που σήμερα χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.
Ο δεύτερος βιοδείκτης είναι μία πρωτεΐνη υπεύθυνη για τη ρύθμιση του φωσφόρου και ονομάζεται αυξητικός παράγοντας ινοβλαστών-23 (FGF-23). Εκκρίνεται από τα οστεοκύτταρα και τους οστεοβλάστες ως απάντηση στην υπερφωσφαταιμία και στη θεραπεία με βιταμίνη D.
Οι ερευνητές λένε ο έλεγχος αυτών των βιοδεικτών είναι εύκολο να γίνει σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, ώστε να επιλεγούν ποιοι ασθενείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για να παραπεμφθούν σε ηλεκτροκαρδιογράφημα και να γίνει διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό European Heart Journal.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ