Οι ερευνητές εντόπισαν έναν νέο τύπο βλαστικών κυττάρων, που μπορεί να αναγεννήσουν την καρδιά μετά από έμφραγμα και να βελτιώσουν σημαντικά την καρδιακή λειτουργία.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού National Academy of Sciences (PNAS), δείχνουν ότι η μέθοδος μπορεί να αποτελέσει μια νέα θεραπεία για την αναγέννηση της καρδιάς και άλλων οργάνων.
Η έρευνα έγινε στην ιατρική σχολή Icahn του Mount Sinai των ΗΠΑ και αφορούν βλαστοκύτταρα που προέρχονται από τον πλακούντα και είναι γνωστά ως κύτταρα Cdx2.
«Τα κύτταρα Cdx2 θεωρήθηκαν ιστορικά ότι παράγουν μόνο τον πλακούντα σε πρώιμη εμβρυϊκή ανάπτυξη, αλλά δεν έχει αποδειχθεί ποτέ ότι έχουν την δυνατότητα να αναγεννήσουν άλλα όργανα, γι ‘αυτό και αυτό είναι τόσο συναρπαστικό», δήλωσε η επικεφαλής των ερευνητών Δρ. Hina Chaudhry, Διευθύντρια της καρδιαγγειακής αναγεννητικής ιατρικής στη ιατρική σχολή Icahn.
Η αναγεννητική ικανότητα της καρδιάς των ενήλικων είναι πολύ περιορισμένη και αυτό συμβάλλει στην εκτεταμένη νοσηρότητα και θνησιμότητα, μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Παρά τις εκτεταμένες έρευνες εδώ και 15 χρόνια, με διάφορους τύπους βλαστικών κυττάρων, δεν έχει βρεθεί εκείνος, που μπορεί να οδηγήσει στην αναγέννηση καρδιακού ιστού.
Η έρευνα αφορούσε μόνο σε πειραματόζωα (ποντίκια), αλλά τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται εντυπωσιακά, καθώς μέχρι σήμερα κανένας τύπος αρχέγονων βλαστικών κυττάρων δεν είχε επιδείξει τέτοιες ικανότητες αναγέννησης ιστών και οργάνων. Γεγονός που δίνει μεγάλη αισιοδοξία για τις δοκιμές σε ανθρώπους.
“Αυτά τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά για εμάς, καθώς κανένας άλλος τύπος κυττάρων που δοκιμάστηκε σε κλινικές δοκιμές δεν αποδείχτηκε ποτέ να δημιουργεί καρδιακά κύτταρα. Τα κύτταρα Cdx2 μπορούν να κάνουν αυτό που θέλουμε και ήξεραν ακριβώς πού πρέπει να κατευθυνθούν, όταν τα εγχύσαμε στην κυκλοφορία του αίματος», δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Δρ. Sangeetha Vadakke-Madathil, μεταδιδακτορική συνεργάτης στην ίδια ιατρική σχολή.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ