Στη Δημόσια Διαβούλευση τίθεται το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με τον οποίο το Υπουργείο Υγείας ευελπιστεί να αλλάξει τον τροπο με το οποίο οι πολίτες προσεγγίζουν το Σύστημα Υγείας. Η νέα ΠΦΥ θα στηρίζεται σε δύο πυλώνες με σημείο αναφοράς τον οικογενειακό γιατρό, ως επικεφαλής για την παραπομπή των ασθενών στους κατάλληλους ειδικούς γιατρούς και στις σχετικες εξετάσεις, όπως εξήγησε σε συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Υγείας και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας.
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό, το νομοσχέδιο (επισυνάπτεται) είναι αποτέλεσμα συζήτησης με υγειονομικούς και με ακαδημαϊκούς, αλλά και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την Κομισιόν, που έρχεται να καλύψει ένα δομικό έλλειμμα, αποτελώντας μια στρατηγική απάντηση στην κρίση του συστήματος υγείας της χώρας.
Στο opengov.gr θα παραμείνει για περίπου 10 ημέρες και στη συνέχεια η διαδικασία της διαβουλευσης με τους εμπλεκόμενους θα συνεχιστεί, με στόχο την κατάθεση του στη Βουλή.
Πρακτικά, το Υπουργείο Υγείας θα δημιουργήσει μια ΠΦΥ δύο επιπέδων. Στο πρώτο επίπεδο θα βρίσκονται οι Τοπικές Ομάδες Υγείας, ενώ το δεύτερο επίπεδο θα δημιουργηθεί από τις υφιστάμενες δομές των ΠΕΔΥ και των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου και υπαίθρου. Οι δομές της δεύτερης κατηγορίας θα ονομαστούν συνολικά Κέντρα Υγείας.
Εν ολίγοις, η ψήφιση του σχεδίο νόμου θα σημάνει και το “τέλος” του ΠΕΔΥ, ως θεσμός, αφού οι μονάδες και το προσωπικό θα ενσωματωθούν στο νέο σχήμα.
Το πρωτοβάθμιο σύστημα θα συμπληρωθεί με τα κέντρα ειδικής φροντίδας και τα Κεντρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια, με εκείνο της 1ης ΥΠΕ, στη Δεληγιώργη, να αποτελεί επιτυχημένη έναρξης της προσπάθειας και την 7η και τη 2η ΥΠΕ να ακολουθούν. Ταυτοχρόνως, η ΠΦΥ θα είναι σε διασύνδεση και δικτύωση με άλλες δομές, όπως για παράγειγμα οι ΠΦΥ Ψυχικής Υγειας.
Κατά τον κ. Ξανθό, το σχέδιο νόμου αποτελεί νέου τύπου προσέγγιση “μια υπέρβαση ενός μοντέλου αγοράς όπου οι πολίτες κατά το δοκούν αποφάσιζαν από που θα “ψωνίσουν” υπηρεσίες υγείας”. Η μεταρρύθμιση συνιστά “επένδυση στη λογική της διεπιστημονικής ομάδας υγειας. Κεντρικό στοιχείο ειναι ο οικογενειακός γιατρός (γενικός ιατρός, παθολόγος ή παιδίατρος), με συνεχή επανεκπαίδευση στην κουλτούρα της διαρκούς φροντίδας”.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Στ. Βαρδαρό, είναι σε συζήτηση η ανάπτυξη και πανεπιστημιακών δομών εντός ΠΦΥ.
Όπως έχει τονιστεί, η χρηματοδότηση της νέας ΠΦΥ θα υλοποιηθεί με συγχρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Το ετήσιο κόστος των δομών που θα ανοίξουν τις πύλες τους πρώτα να υπολογίζονται σε 80 εκατ. ευρώ. Στην πλήρη ανάπτυξη της νέας ΠΦΥ το κόστος αναμένεται να τριπλασιαστεί.
Οι πρώτες 50-60 δομές αναμένεται να είναι έτοιμες τέλη Ιουνίου ή Ιούλιο και το σύνολο των 239 δομών, σε 65 αστικά κέντρα, έως το τέλος του έτους. Οι ΤΟΜΥ θα λειτουργούν 8 το πρωί με 9 το βράδυ, ενώ το δεύτερο επίπεδο, των Κέντρων Υγείας, σχεδιάζεται να λειτουργούν και σε 24ωρη βάση. Πρώτη δομή που αναμένεται να τεθεί σε 24ωρη λειτουργία είναι η Μονάδα της Λ. Αλεξάνδρας.
Με τις αλλαγές εκτιμάται ότι θα μειωθούν οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων κατά 5,5 εκατομμύρια επισκέψεις (με την πλήρη εφαρμογή του συστήματος). Η εξοικονόμηση που θα προκυψεί θα χρηματοδοτήσει το νέο σύστημα, μετά τα 4 χρόνια.
Προτεραιότητα για την ανάπτυξη δομών θα έχουν περιοχές με κοινωνικοοικονομική επισφαλεια, υγειονομική φτωχεια, αλλά και απουσία επαρκών συμβάσεων με ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, ενώ κριτήριο θα αποτελέσει και η ύπαρξη υποδομών για την ανάπτυξη των μονάδων.
Τι αλλάζει για τους γιατρούς
Οι γιατροί θα δεσμευτούν με ένα “συμβόλαιο υποχρεώσεων”, όπως το χαρακτήρισε ο κ. Ξανθός, βάσει του οποιου θα παρακολουθούνται συγκεκριμένοι δείκτες. Αυτοί οι δείκτες θα αποτελούν και σημείο αξιολόγησης των υγειονομικών (διαβάστε εδώ).
Για τη στελέχωση της νέας ΠΦΥ θα χρειαστούν περίπου 3 χιλιάδες άτομα, ενώ προχωράει η προκήρυξη, μέσω ΑΣΕΠ, απ΄την οποία θα προσληφθούν 1300 γενικοί ιατροί. Οι συμβάσεις εργασίας θα είναι διετεις, με δυνατότητα επέκτασης 2 ετών, στο πλαίσιο του προγράμματος 4ετους διάρκειας. Στόχος της Αριστοτέλους είναι, με την πάροδο της 4ετίας, να υπάρχει η δυνατότητα μόνιμης πρόσληψης μέσω ΕΣΥ.
Η προκήρυξη για τις θέσεις αναμένεται να είναι έτοιμη αρχές Μαιου και μετά από ένα με ενάμιση μήνα να είναι διαθέσιμο το προσωπικό. Σύμφωνα με τον κ .Βαρδαρό, σχεδιάζεται η προκήρυξη μόνιμων θέσεων ειδικών γιατρών για την ΠΦΥ.
Τα Κέντρα Υγείας θα στηριχθούν στους ειδικούς ιατρούς που είναι ήδη ενταγμένοι στο σύστημα και οι οποίοι, όμως, θα εχουν τη δυνατότητα να εφημερεύουν ή/και να χειρουργούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.
“Στόχος είναι οι αποδοχές να αποτελέσουν κίνητρο για τους γιατρούς”, ανέφερε ο Αναπληρωτής Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας, αρμόδιος για την ΠΦΥ. Όπως διευκρίνησε, πρόκειται για αποδοχές στο πλαίσιο του ειδκού μισθολογίου, που θα ανέρχεται σε 15ο0 με 1600 ευρώ καθαρά.
Κατά τους κ.κ. Ξανθό και Βαρδαρό, οι νέα ΠΦΥ μπορεί να αποτελέσει κίνητρο παραμονής στη χώρα για τους νεόυς γιατρούς ή ακόμα και αντιστροφής του brain drain. Μάλιστα, σε συνεννόηση κα με πανεπιστήμια, εξετάζονται τρόποι ενσωμάτωσης της ΠΦΥ στα προγράμματα σπουδων.
Οικογενειακοί γιατροί θα μπορούν να είναι τόσο οι συμβεβλημένοι γιατροί, όσο και ο μόνιμος γιατρός κλάδος ΕΣΥ (των Κέντρων Υγείας) και ο οικογενειακός γιατρός των ΤΟΜΥ.
Σε ό,τι αφορά τους ελευθεροεπαγγελματιες γιατρούς, ο ΕΟΠΥΥ ετοιμάζει νέες συμβάσεις, που θα ορίζουν τον τρόπο κάλυψης των ασφαλισμένων και την επαγγελματική σχέση Οργανισμού και υγειονομικών.
Για παράδειγμα, εξετάζεται οι συμβεβλημένοι ιατροί να αναλαμβάνουν συγκεκριμένο αριθμό πολιτών και να “δεσμεύουν” προς την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ συγκεκριμένες ώρες του ιατρείου τους. Παράλληλα, εξετάζεται η αποζημίωση τους να γίνετια κατά πράξη.
Τι αλλάζει για τους πολίτες
Το δίκτυο ανάπτυξης των ΤΟΜΥ θα καλύψει το 30% πληθυσμού και το υπόλοιπο θα καλυφθεί με γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα αναλάβουν αντίστοιχα έναν πληθυσμό ευθύνης που θα εγγραφεί. Ο κάθε πολίτης θα εγγράφεται στην αντίστοιχη ΤΟΜΥ, είτε ηλεκτρονικά είτε επί τόπου, ενώ κριτήριο θα αποτελέσει και η εντοπιότητα.
Οι οικογενειακοί γιατροί θα έχουν την ευθύνη να καθοδηγούν τους πολίτες που θα αναλάβουν στους κατάλληλους γιατρούς ή δομές υγείας.
“Θα τεθει σε ισχύ ένα αυστηρό σύστημα παραπομπών αλλά όχι το αυστηρό σύστημα gatekeeping της Βρετανίας”, ξεκαθάρισε ο κ. Βαρδαρός. Μάλιστα, μέσω αυτού του συστήματος παραπομπών θα υπάρχει, επί της ουσίας, προτεραιότητα στα ραντεβου σε όσους πολίτες πάνε μέσω του οικογενειακού γιατρού. Για τους χρόνιους ασθενείς η παραπομπή στους ειδικούς γιατρούς, μέσω του οικογενειακού γιατρου, θα γίνει άπαξ.
Οι οικογενειακοί γιατροί των ΤΟΜΥ και των ΚΥ θα πραγματοποιούν και επισκέψεις κατ’ οίκον.
“Αυτη η παρέμβαση δεν γινεται για να μπουν φιλτρα στην πρόσβαση του πολίτη στις υπηρεσιες υγειες. Πρόκειτια για ένα νεο συστημα αποκέντρωσης των δομών, ώστε να αλλάξουμε την κουλτούρα υγειονομικών και πολιτών.
ΝΣ ΠΦΥ
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ