Άκαιρη θεωρεί τη χαλάρωση των μέτρων έναντι της πανδημίασε όλη στην χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη ο τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, επισημαίνοντας τους υψηλούς πανδημικούς δείκτες. Με νόημα ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι η ευθύνη για την χαλάρωση των μέτρων ανήκει στην κυβέρνηση και ότι στην επιστημονική επιτροπή.
Τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και το ποσοστό θνητότητας σε συνδυασμό με την πίεση του ΕΣΥ υπενθύμισε ο κ. Ξανθός μιλώντας στο ραδιόφωνο Real FM. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη για βελτιωτικές κινήσεις στην διαχείριση της πανδημίας. Μπορεί τα κράτη της Ευρώπης να τηρούν στάση χαλάρωσης έναντι της πανδημίας, αλλά διαθέτουν πιο ισχυρά συστήματα υγείας και οικονομίας, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Υγείας. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο κ. Ξανθός σχολιάζοντας ότι «η κυβέρνηση ενδίδει στις πιέσεις της αγοράς και δεν ακολουθεί επιστημονικές εισηγήσεις στις αποφάσεις της για τη διαχείριση της πανδημίας. Η απόφαση για χαλάρωση των μέτρων είναι πολιτική και όχι επιστημονική». Από την πλευρά του ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η οδός της βιώσιμης αποκλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης, προτείνοντας ριζική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ και της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, με έμφαση στην προστασίας της δημόσιας υγείας.
Μια σειρά από προβλήματα αποδυναμώνουν το ΕΣΥ, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό που απαρίθμησε την ανεπαρκή ΠΦΥ, τα ζητήματα επιδημιολογικής επιτήρησης, την μη έγκαιρη παρέμβαση στην κρίσιμη φάση της επιδείνωσης των συμπτωμάτων ασθενών που είναι σε καραντίνα καθώς τη πενιχρή στήριξη και στελέχωση κρίσιμων «κρίκων» των νοσοκομείων (ΤΕΠ-κλινικές covid-ΜΕΘ-τμήματα αποθεραπείας-αποκατάστασης) καθώς και τη συσσωρευμένη κόπωση του προσωπικού. Βέλη εξαπέλυσε ο τομεάρχη Υγείας για την θωράκιση του συστήματος υγείας, τονίζοντα ότι «η κυβέρνηση έχει πετάξει λευκή πετσέτα στο ζήτημα της πανδημίας, δίνοντας την εντύπωση ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να ενισχύσει το ΕΣΥ και το ανθρώπινο δυναμικό του, το οποίο αρχίζει να παραιτείται και να μειώνεται δραματικά».
Στον αντίποδα ο κ. Ξανθός πρότεινε μακροπρόθεσμη προσέγγιση στην αντιμετώπιση της πανδημίας αποβλέποντας σε διαρθρωτικές και μόνιμου χαρακτήρα παρεμβάσεις στον χώρο της υγείας. Ο ίδιος ζήτησε πολυετές και μακροπρόθεσμο πλάνο προσλήψεων υγειονομικού προσωπικού, μηχανισμό αυτόματης αναπλήρωσης του συνταξιοδοτούμενου προσωπικού, αναβάθμιση μισθολογικών αποδοχών, νέο πλαίσιο επιπλέον κινήτρων για άγονες περιοχές και άγονες ειδικότητες. Μεταξύ άλλων «χαριστική βολή στο δημόσιο σύστημα υγείας» χαρακτήρισε ο κ. Ξανθός την απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να οδηγήσει σε απόλυση τέλος Μαρτίου περίπου 5000 υγειονομικούς υπαλλήλους.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ