Αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης και συμβιβασμού και όχι παράδοσης χαρακτήρισε την ΚΥΑ για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ενώ παραδέχθηκε τα τρία «αγκάθια» της Απόφασης.
Στην πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, κ. Ξανθός τόνισε πως η εν λόγω ΚΥΑ (δες εδώ) έπρεπε να εκδοθεί, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4336 και στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων, προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση της χώρας και να εκταμιευθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ. Επιχειρήθηκε, ωστόσο, η θέσπιση ασφαλιστικών δικλείδων που θα επιτυγχάνουν μια «ελεγχόμενη απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων» και αυτό επιτεύχθηκε με την ΚΥΑ, όπως υποστήριξε.
Παραδέχθηκε, μάλιστα, πως υπήρξαν σημεία για τα οποία η ελληνική πλευρά διεκδίκησε καλύτερη διατύπωση, αλλά δεν κατέστη δυνατό.
1. Η άδεια ίδρυσης να εκδίδεται μόνο σε φαρμακοποιό. Αίτημα που απερρίφθη γιατί θεωρήθηκε ότι με αυτό τον τρόπο αναιρείται η βασική ουσία της απελευθέρωσης 2. Ποσοστό συμμετοχής φαρμακοποιού στην ΕΠΕ μεγαλύτερο, από το 20% στο οποίο και τελικά έκλεισε η συμφωνία 3. Μικρότερος αριθμός αδειών. Η πρόταση του Υπουργείου Υγείας ήθελε έως τις 3 τις άδειες, πανελλαδικά αλλά συμφωνήθηκε να ανέρχονται αρχικά έως 5, με μια αυξητική δυνατότητα, μιας άδειας κατ’ έτος έως το 2020 και τις 10 άδειες συνολικά (σε όλη τη χώρα). 4. Οι εταίροι στις ΕΠΕ να είναι μόνο φυσικά πρόσωπα. Σε αυτό το σημείο βρήκαν τη σφοδρή αντίδραση καθώς αυτός ο περιορισμός αντίκειται στο εμπορικό δίκαιο.
Τα «αγκάθια»
Ο κ. Ξανθός υποστήριξε πως κατά τη διαπραγμάτευση η Κυβέρνηση έλαβε υπόψη την επιχειρηματολογία των φαρμακευτικών συλλόγων. Τόνισε, μάλιστα, πως για το Υπουργείο και την Κυβέρνηση η υπόθεση δεν έχει τελειώσει. «Το πεδίο είναι ανοικτό και η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί», ανέφερε. Παραδέχθηκε, όμως, ευθέως ότι η ΚΥΑ ήταν απαραίτητη μόνο για να κλείσει από τη μεριά του Υπουργείου το κομμάτι των προαπαιτούμενων, αφού το θέμα των ΜΗΣΥΦΑ έχει μετατεθεί για το μέλλον.
Αφού υπογράμμισε πως η απελευθέρωση αυτή δεν ταιριάζει με την ιδεολογική ταυτότητα της κυβέρνησης παραδέχθηκε ότι με την ΚΥΑ δεν θα υπάρξει ουσιαστικό δημοσιονομικό, κοινωνικό ή αναπτυξιακό όφελος. «Δεν συνοδεύεται από μελέτη, αλλά αποτελεί μια γενική αίσθηση, νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης», σημείωσε ο κ. Ξανθός.
Επιπλέον, παραδέχθηκε ότι, θεωρητικά ο κίνδυνος καθετοποίησης είναι ορατός. «Στην πράξη, όμως, δεν επιβεβαιώνεται», εκτίμησε ο κ. Ξανθός, ενώ σημείωσε πως ούτε το ενδεχόμενο εξαγοράς αδειών έχει αποκλειστεί. Τώρα πρέπει να δούμε και πρακτικά θέματα στη λειτουργία φαρμακείων. Βασικό ζήτημα αποτελεί και η σύνθεση των ΕΠΕ. «Η αλήθεια είναι πως ορθάνοικτο το ποιος μπορείς να είναι μέτοχος. Αλλά σε δεύτερο χρόνο και με συνεννόηση θα το εξετάσουμε». «Θεωρητικά στις ΕΠΕ θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στις ΕΠΕ ιδιώτες και εταιρίες, αλλά κατά την άποψη μας ο χώρος είναι αρκετά κορεσμένος», τόνισε ο κ. Ξανθός. Προσέθεσε, δε, πως τόσο οι ρήτρες και οι δικλείδες που μπήκαν όσο και η εξέλιξη της φαρμακευτικής αγοράς τα τελευταία χρόνια δεν προδιαγράφει τέτοιες ριζικές αλλαγές.
«Η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν θεωρούμε ότι μετατρέπει το χώρο σε χώρο επιρροής καρτέλ», προσέθεσε
Πολιτική επιλογή η αναφορά στο ΟΣΦΕ
Πολιτικό στίγμα σε μια αγορά που απελευθερώνεται και αλλάζει χαρακτήρισε η απαγόρευση χορήγησης άδειας ίδρυσης φαρμακείου σε νομικά πρόσωπα, πλήν των συνεταιρισμών φαρμακοποιών μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ). «Χρειάζονται και άλλα μοντέλα ανάπτυξης, συνεργατικά σχήματα», ανέφερε ο κ. Ξανθός. Πιο κάθετος ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης. «Αν είναι συνταγματικό θα φανεί στα δικαστήρια. Είναι πολιτική επιλογή να στηρίξουμε τη συγκεκριμένη ομοσπονδία, τα μέλη του ΟΣΦΕ, και όχι ιδιώτες», σημείωσε.
Νομοπαρασκευαστική και Παρατηρητήριο
Την ίδρυση ομάδας εργασίας στο Υπουργείο, με τη συμμετοχή του ΠΦΣ και των νομικών του συμβούλου, εξήγγειλε ο κ. Ξανθός. Τη χαρακτήρισε μάλιστα «άτυπη νομοπαρασκευαστική επιτροπή» που θα προτείνει στο Υπουργείο τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο χώρο του Φαρμακείου.
«Ο χώρος του φαρμακείου χρειάζεται ειδική παρακολούθηση», ανέφερε και τόνισε πως πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι να συγκροτηθεί ένα Παρατηρητήριο της Αγοράς Φαρμάκων, συνολικά.
«Η οικονομική ασφυξία από δυσκολία στις πληρωμές είναι ο βασικός εχθρός των φαρμακείων. Πρέπει να ομαλοποιήσουμε και να κανονικοποιήσουμε τη ροή πληρωμών από πλευρά ΕΟΠΥΥ», ανέφερε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε πως «μας ενδιαφέρει η επιβίωση του μικρού φαρμακείου»
«Το πιο κρίσιμο θέμα στην αγορά φαρμάκου είναι να ελαφρύνουμε τους πολίτες, μέσα σε ένα πλέγμα παρεμβάσεων, να μειώσουμε την οικονομική επιβάρυνση του πολίτη για το φάρμακο του». Σύμφωνα με τον Υπουργό, έχει τριπλασιαστεί το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών. Το 2011 ο μ.ο. επιβάρυνσης ανά συνταγή ήταν 6,5 ευρώ (11,3% της τιμής του φαρμάκου) και το 2014 εκτινάχθηκε στο 10,9 ανά συνταγή (30% της τιμής).
Χρειάζεται real time έλεγχος της ζήτησης συνταγών σε συνδυασμό με την εφαρμογή των πρωτοκόλλων, όπως σημείωσε ο κ. Ξανθός.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ