Δεκαπέντε περιοχές του ανθρώπινου γονιδιώματος, οι οποίες σχετίζονται με τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (ή μείζονα κατάθλιψη) στους ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής, έφερε για πρώτη φορά μια μεγάλη διεθνής γενετική έρευνα.
Οι περιοχές αυτές των χρωμοσωμάτων περιλαμβάνουν γονίδια που εμπλέκονται στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς και στη γέννηση νέων νευρώνων στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες από τις εν λόγω περιοχές του γονιδιώματος εμφανίζουν μερική επικάλυψη με γονίδια που στο παρελθόν έχουν συσχετισθεί με άλλες ψυχικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια και η επιληψία.
Οι ερευνητές επισημαίνουν πάντως ότι είναι ακόμη πρόωρο να μιλήσει κανείς για ένα γενετικό τεστ πρόγνωσης ή διάγνωσης της κλινικής κατάθλιψης. Άλλωστε, η ανακάλυψη ουσιαστικά έγκειται στην εύρεση όχι των ίδιων των γονιδίων που εμπλέκονται στη νόσο, αλλά στις «κρυψώνες» τους στον εγκέφαλο. Επιπλέον εκτιμάται ότι για την κατάθλιψη ευθύνονται και άλλα άγνωστα προς το παρόν γονίδια.
Η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό γενετικής “Nature Genetics” από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης. Επικεφαλής της έρευνας είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Ρόι Πέρλις του Τμήματος Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Η μελέτη τους αφορούσε στη διερεύνηση ολόκληρου του γονιδιώματος σε πάνω από 121.000 άτομα με διαγνωσμένη μείζονα κατάθλιψη, καθώς και σε πάνω από 338.000 άτομα χωρίς τη νόσο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ