Την απογοήτευση του εκφράζει το PhRMA Innovation Forum για τις επιλογές του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την νέα κατάτμηση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Τόσο οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν, όσο και οι θέσεις του Υπουργείου Υγείας επιτείνουν το χάσμα των δυο πλευρών, σύμφωνα, με τον PIF.
«Πυρά» εξαπολύει το PIF κατηγορώντας το υπουργείο ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, προκαλώντας στην πραγματικότητα εμπόδισα στην πρόσβαση των ασθενών στις καλύτερες δυνατές θεραπευτικές λύσεις. Οι βολές αφορούν τον ισχυρισμό του κ. Πλεύρη περί εξωνοσοκομειακή φαρμακευτικής δαπάνης σε φάρμακα υψηλού κόστους και λοιπά φάρμακα, ότι ο διαχωρισμός «είναι απολύτως λελογισμένος καθώς επιβαρύνει αναλογικά όσα φάρμακα συμβάλουν στην αύξηση της δαπάνης». Οι φαρμακευτικές εταιρείες από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι επιφέρει ανισότητα στην αντιμετώπιση μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών φαρμάκων. Η μεταφορά των 60 εκ. ευρώ για τη δαπάνη των ΦΥΚ μεταφράζεται σε «συνολικές επιστροφές της τάξης του 64% στην κατηγορία αυτή», το PIF διαμαρτύρεται ότι «ουσιαστικά επιβάλλει στις εταιρίες μέλη μας να υποκαταστήσουν την κυβέρνηση στη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής περίθαλψης για 6 στα 10 φάρμακα». Περί άλλα τυρβάζει η ηγεσία του υπουργείου, σύμφωνα με τον PIF, με την επίκλιση του διαχωρισμού και όχι της ανεπάρκειας του προϋπολογισμού.
Στα επιχειρήματά του το PIF ισχυρίζεται ότι είναι μύθος πως τα καινοτόμα φάρμακα ευθύνονται για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Επικαλούμενο στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για την περίοδο 2018-2021, «ο όγκος των προστατευόμενων από πατέντα φαρμάκων που χορηγήθηκαν μειώθηκε κατά 1%, το συνολικό κόστος των αποζημιώσεων για αυτά τα φάρμακα αυξήθηκε μέσα στην τετραετία κατά μόλις 1%». Άλλη είναι η εικόνα για τον «όγκο των εκτός πατέντας, των γενόσημων και των υπόλοιπων φαρμάκων που χορηγήθηκαν», αφού «αυξήθηκε αισθητά μεταξύ 2018-2021 (+5%, +16% και +79% αντίστοιχα), η δε αποζημιούμενη δαπάνη για αυτά πολλαπλασιάστηκε: +27% για τα εκτός πατέντας φάρμακα, +34% για τα γενόσημα και +143% για τα υπόλοιπα».
Ως προς τη θέση του υπουργού για την «υπερκατανάλωση σε ακριβά φάρμακα», το PIF απαντά πως δεν τεκμηριώνεται από καμιά πηγή, ενώ «το πλαίσιο που ουσιαστικά την αποκλείει». Τα εν λόγω φάρμακα «χορηγούνται στη συντριπτική πλειοψηφία τους μετά από έγκριση κάθε συνταγής ξεχωριστά, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής προέγκρισης, από τρεις επιπλέον γιατρούς πέραν εκείνου που συνταγογράφησε το σκεύασμα. Επίσης, ελέγχονται διαγνωστικές εξετάσεις και κλινικά δεδομένα του ασθενούς που υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Αυτά τα στοιχεία εγκρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ για κάθε ασθενής ξεχωριστά.
Στον αντίποδα της «άνισης και στρεβλής κατάτμησης του ανεπαρκούς προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ», το PhRMA Innovation Forum Ελλάδος (PIF Greece) ζητά ισότιμη μεταχείριση εταιρειών και ασθενών με τη θέσπιση ενιαίου προϋπολογισμού για το φάρμακο. Επίσης, αίτημα του PIF είναι η εφαρμογή κοινού ανώτατου ορίου επιστροφών για όλα τα φάρμακα και αναγνώριση της καθοριστικής συμβολής των καινοτόμων φαρμάκων στην επίτευξη των στόχων της δημόσιας υγείας, με κύριο και πρωταρχικό σκοπό την πλήρη κάλυψη των αναγκών των ασθενών στην Ελλάδα.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ