Για ολιγωρία κατηγορεί την πολιτική ηγεσία το Pharma Innovation Forum ως προς τις δεσμεύσεις της για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Αδιέξοδη χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή το PIF, τονίζοντας ότι η κατάτμηση του προϋπολογισμού δεν είναι λύση.
Εφόσον η κατάτμηση ισχύσει, το PIF ζητά ο προϋπολογισμός για τα ΦΥΚ να αυξηθεί από 790 σε 970 εκατ ευρώ. Τα κυβερνητικά μέτρα δεν θα διασφαλίσουν όφελος για το Δημόσιο, αλλά μόνο για συγκεκριμένες εταιρίες του κλάδου, σύμφωνα με το PIF. Η πολιτική μέριμνα δεν εστιάζει στον έλεγχο της δαπάνης και υποχρηματοδοτεί την Δημόσια Υγείας, την ίδια στιγμή καλούνται οι φαρμακευτικές εταιρείας να καταβάλουν μεγαλύτερες υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις από τα νέα καινοτόμα προϊόντα, οι οποίες υπερβαίνουν το 70%, όπως διαμαρτύρεται το PIF. Το αίτημα αυτό αφορά φάρμακα για ασθενείς «με σοβαρή και απειλητική για τη ζωή νόσο όπως ογκολογικά νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά.» . Στην πραγματικότητα την κατηγορία αυτή φαρμάκων καλύπτει το κράτος, σύμφωνα με το PIF «μέχρι τα μέσα Απριλίου. Από το σημείο αυτό και έως το τέλος του έτους το κόστος των φαρμάκων καλύπτεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες καλούνται να το παρέχουν δωρεάν για να μπορούν οι ασθενείς να λαμβάνουν τη θεραπεία τους».
Οι ξένες φαρμακευτικές εταιρείες αδυνατούν να παίξουν το ρόλο του κράτους και προειδοποιούν ότι αυτή η κατάσταση θα είναι σε βάρος του ασθενή «που θα κινδυνεύσει να στερηθεί την πρόσβασή σε θεραπείες που έχει ανάγκη και που μπορούν να σώσουν ζωές».
Επιπρόσθετα, το PIF υποστηρίζει ότι η κυβερνητική επιλογή για νέα κατάτμηση του ανεπαρκέστατου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ προκαλεί «αναχώματα» στην εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών, ενώ υποδαυλίζει την εξέλιξη της φαρμακευτικής καινοτομίας στην χώρα μας. Ακόμη, η κατάτμηση επιφέρει ανισότητα στον τρόπο αντιμετώπισης των διαφορετικών προϊόντων και κλάδων της φαρμακοβιομηχανίας και «θέτει σε αμφισβήτηση τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση σοβαρών και σπάνιων παθήσεων» τονίζει με νόημα το PIF. Η κατάσταση αυτή έχεις απώτερη συνέπεια στην άνιση μεταχείριση μεταξύ ασθενών.
Με προειδοποιητικά «πυρά» προς την κυβέρνηση το PhRMA Innovation Forum Ελλάδος (PIF Greece) καθιστά σαφές πως «τα μέλη του δεν δύνανται να διαθέτουν επ’ αόριστον δυο στα τρία καινοτόμα φάρμακα δωρεάν στην Ελληνική Πολιτεία». Με «βολές» περί απαράδεκτης στρέβλωσης το PIF ζητά από «τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς να αλλάξουν στάση με γνώμονα το συμφέρον των ασθενών στην Ελλάδα».
Αίτημά του είναι ένας ενιαίος προϋπολογισμός για την υγεία, ισότιμη μεταχείριση εταιρειών και ασθενών μέσω κοινού ανώτατου ορίου επιστροφών για όλα τα φάρμακα. Τέλος το PIF ζητά να προχωρήσει στην χώρα μας αναγνώριση της κλινικής αξίας των καινοτόμων φαρμάκων και η εφαρμογή των μέτρων που έχει προτείνει για ορθολογικό σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ