Με ρεκόρ αεροδιακομιδών και διακομιδών με πλωτά μέσα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι θερινοί μήνες. Κατά τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους 101% σημειώνεται αύξηση των ασθενών που μεταφέρθηκαν με μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.
Χαρακτηριστικό είναι πως την Τετάρτη 3 Αυγούστου, μόνο από τα νησιά των Κυκλάδων πραγματοποιήθηκαν 23 αεροδιακομιδές και 11 διακομιδές με πλωτά μέσα. Από την αρχή του έτους έως και το τέλος Ιουλίου, το «σμήνος ΕΚΑΒ» της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησε 571 αποστολές κατά τη διάρκεια των οποίων διακομίσθηκαν 721 ασθενείς. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος των 640 ασθενών που είχαν διακομισθεί όλη την προηγούμενη χρονιά.
Στην πλειονότητά τους οι αεροδιακομιδές πραγματοποιήθηκαν με τα δύο αεροπλάνα και τα δύο ελικόπτερα, που έγιναν δωρεά στο ΕΚΑΒ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2019, και τότε με μεγάλη τουριστική κίνηση στην χώρα, έγιναν 900 αεροδιακομιδές με μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας, κατά τις οποίες μεταφέρθηκαν 1.271 ασθενείς.
Φέτος, μόνο τον Ιούλιο, η Πολεμική Αεροπορία ανέλαβε 147 αποστολές για 197 ασθενείς και ακόμη 37 αποστολές διεξήχθησαν με Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού. Το κόστος εκτιμάται ότι κυμαίνεται σε 3.500 με 7.500 ευρώ για κάθε ώρα πτήσης. Επίσης, τον Ιούλιο το Λιμενικό πραγματοποίησε 224 διακομιδές ασθενών ανά τη χώρα, έναντι 152 τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Συνολικά από την αρχή του έτους έως και τον Ιούλιο έχουν ολοκληρωθεί 1.036 διακομιδές με πλωτά μέσα του Λιμενικού.
Η άνοδος του αριθμού των αεροδιακομιδών οφείλεται στην αύξηση των τουριστών αλλά και στην έλλειψη ανθρώπινων πόρων στις υγειονομικές μονάδες της Περιφέρειας. Ενδεικτικό είναι ότι χωρίς παθολόγο παραμένουν το νοσοκομείο της Κω, το νοσοκομείο Σαντορίνης καθώς και το Κέντρο Υγείας της Τήνου. Ακόμη και περιστατικά παιδιών με σκωληκοειδίτιδα διακομίζονται από το νοσοκομείο της Κω, σύμφωνα με την διευθύντριά του. Ζητήματα δημιουργούνται στις διακομιδές με πλωτό μέσο καθώς ο ασθενής θα πρέπει να συνοδεύεται από ιατρό, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις ο υγειονομικός δεν μπορεί να αφήσει πίσω την μονάδα του, οπότε πρέπει ο ασθενής να μεταφερθεί με αεροδιακομιδή. Ωστόσο, στην επιλογή της αεροδιακομιδής ρόλο θα παίξει η εμπειρία και ο φόβος του γιατρού για την εξέλιξη της υγείας του ασθενούς και να μην αποκλειστεί ο ασθενής στο νησί.
ε πληροφορίες από την εφημερίδα Καθημερινή
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ