Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της μελέτης, που καταγράφει τον επιπιπολασμό του Σακχαρώδους Διαβήτη, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του exit poll, σε εκλογικές αναμετρήσεις από το 2002, στη Σαλαμίνα.
Η τελευταία μέτρηση πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2014, με τη συμμετοχή 2.527 ενηλίκων και τα αποτελέσματα έδειξαν υψηλότερο επιπολασμό του Διαβήτη, συγκριτικα με το παρελθόν.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΕ Α. Σωτηρόπουλος, το 2002 ο επιπολασμός της νόσου ήταν στο 8,2% ,το 2006 ανέβηκε στο 9,5% για να εκτιναχθεί το 2014 στο 12,6%.
Εξίσου ανησυχητικό είναι, σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο, πως στη μελέτη “Σαλαμίνα” παρατηρείται και πτώση του μέσου όρου ηλικίας των ατόμων που διαγιγνώσκονται με διαβήτη, από τα 55 στα 48-50 έτη.
Ο συγκεκριμένος επιπολασμός επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό τις προβλέψεις του IDF για τελικό πραγματικό επιπολασμό μεγαλύτερο από τον προβλεπόμενο, όπως διευκρινίζεται.
Τα αναλυτικά στοιχεία της μελέτης πρόκειται να παρουσιαστούν στο 14ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο Athens Hilton από 18 έως 21 Μαρτίου.
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως η επιδημική διάσταση που λαμβάνει η ανάπτυξή του Σακχαρώδους Διαβήτη και οι σημαντικές πολυποίκιλες χρόνιες επιπλοκές της νόσου, καθιστούν επιτακτική ανάγκη την πρόληψη, την πρώιμη διάγνωση και τη σωστή παρακολούθηση του.
Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 8% – 9% του πληθυσμού (800 – 900 χιλιάδες) πάσχει από διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3% – 4 % που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο. Ενδεικτικά επίσης:
Περίπου 1 στους 10 έλληνες έχει διαβήτη. Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια.
Ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους. Επίσης ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες νέους και παιδιά.
Ο διαβήτης έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο πράγμα που σχετίζεται με τη διατροφή και την καθιστική ζωή.
Οι διαβητικοί παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου με αυτόν των μη διαβητικών που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρόνια. Ο διαβήτης δηλαδή γηράσκει πρόωρα την καρδιά.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου ξένοι διακεκριμένοι ομιλητές, Έλληνες γιατροί καθώς και επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με το Σακχαρώδη Διαβήτη σε κλινικό και ερευνητικό επίπεδο, θα συζητήσουν όλα τα σύγχρονα δεδομένα σχετικά με τη νόσο, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης για την πληρέστερη ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας.
Μεταξύ των θεμάτων, που θα αναλυθούν είναι και ένας νέος παράγοντας κινδύνου για Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης (ΣΔΚ), την ηλικία εμμηναρχής.
Κατά τη διάρκεια 10 ετούς έρευνας, 5.390 έγκυες υποβλήθηκαν σε καμπύλη γλυκόζης με 100gr κατά το τρίτο τρίμηνο. Τα συμπεράσματα της έρευνας έδειξαν ότι ηπρώιμη εμμηναρχή αυξάνει τον κίνδυνο του ΣΔΚ, ένα εύρημα το οποίο δεν έχει αναφερθεί. Η συσχέτιση αυτή μπορεί να εξηγηθεί από την επίδραση της παχυσαρκίας και στις δύο καταστάσεις, στην πρώιμη εμμηναρχή και στην
εμφάνιση ΣΔΚ.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ