Απάντηση στις κατηγορίες των προηγούμενων ημερών, για την υποχρέωση των παρόχων να υπογράψουν συμβάσεις με ΙΕΕ προκειμένου να εκκαθαριστούν οι οφειλές και να πληρωθούν, εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ.
Η διοίκηση του Οργανισμού κάνει λόγο για μεγάλη θεσμική τομή του κλινικού ελέγχου για πρώτη φορά στη χώρα μας με την βοήθεια των ιδιωτών και υποστηρίζει πως το θεσμικό πλαίσιο διασφαλίζει πλήρως την νομιμότητα της λειτουργίας των ελεγκτικών εταιρειών. «Πρέπει να σταματήσουν οι φωνές που προσπαθούν να εμποδίσουν τον έλεγχο της νομιμότητας, των υπερχρεώσεων αλλά και τις κάθε μορφής παραβατικότητες», αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ στην ανακοίνωση, υποστηρίζοντας πως «αυτοί που ξορκίζουν την παρουσία των ελεγκτικών εταιρειών, άθελα τους προστατεύουν τα συμφέροντα αυτών που επωφελούνται πολλά χρόνια τώρα από την απουσία ουσιαστικού κλινικού και οικονομικού ελέγχου».
Απαντώντας στους εργαζόμενους του Οργανισμού, που χαρακτήρισαν ανεπίτρεπτο να τους χρεώνουν αδυναμία και ευθύνες, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει πως οι εργαζόμενοι «επιτελούν και θα συνεχίσουν να επιτελούν πολύ σημαντικό έργο κάτω από αντίξοες συνθήκες (περιορισμός προσωπικού, έλλειψη μέσων κ.λ.π.) και δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Αντίθετα η παρουσία των ελεγκτικών εταιρειών για τον κλινικό έλεγχο θα βοηθήσει παράλληλα στην εκκαθάριση των λογαριασμών για το 2013 και έτσι θα φύγει βάρος από τις υπηρεσίες μας και θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν εκκρεμότητες ελέγχου και εκκαθάρισης των προηγούμενων ετών (ληξιπρόθεσμες οφειλές)».
Κατά τον ΕΟΠΥΥ, η ανάληψη μέρους του ελέγχου από τις εταιρείες θα επιτρέψει στις υπηρεσίες του να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την εξόφληση των δαπανών υγείας δεκάδων χιλιάδων ασφαλισμένων, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις που περιμένουν 4 και 5 χρόνια για την καταβολή νοσηλίων.
«Ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την δημιουργία Σώματος Κλινικού Ελέγχου έτσι ώστε ο έλεγχος να γίνεται από τον ίδιο τον Οργανισμό».
Το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση μεταξύ του Προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα της ΠΟΣΙΠΥ και του Προέδρου της ΠΟΣΚΕ.
Ο ΠΙΣ συνεχίζει να μην αποδέχεται το μέτρο των ΙΕΕ, τη στιγμή που οι Περιφερειακές Διευθύνσεις ΥΠΑΔ έχουν όλη την δυνατότητα του ελέγχου και των εκκαθαρίσεων, ζητώντας να σταματήσει το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ τα εκβιαστικά διλήμματα. Έτσι, αποφασίστηκε να οριστεί άμεσα επιτροπή διαπραγμάτευσης, ενώ σήμερα και αύριο συνέρχεται η Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, η οποία θα ασχοληθεί με όλα τα ζητήματα που αφορούν τον τομέα της Υγείας.Με μια πιο σκληρή ανακοίνωση ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) χαρακτηρίζει την ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, ως ομολογία αποτυχίας της διοίκησης του Οργανισμού «να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο πρόχειρος κι αποσπασματικός τρόπος που λειτουργεί ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών υγείας της χώρας».
Σε επιστολή του στον Υπουργό Υγείας, ο ΙΣΑ ξεκαθαρίζει ότι οι Γιατροί δεν πληρώνουν ελεγκτικές εταιρείες για να πάρουμε τα λεφτά τους, ξεκαθαρίζοντας πως ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να κάνει την εκκαθάριση. «Το κόστος του ελέγχου που πρέπει να επωμιστούν οι ιατροί, εργαστήρια, πολυϊατρεία, ανέρχεται σε 2,5% πλέον Φ.Π.Α δηλαδή σύνολο 3,1% επί της δαπάνης που έχει υποβληθεί και θα ελεγχθεί κάθε πάροχος Υγείας», σημειώνει στην επιστολή του διευκρινίζοντας πως το κόστος αυτό είναι αδύνατον να το επωμιστούν, όταν μάλιστα υφίσταται πολύμηνη καθυστέρηση στις πληρωμές, rebate και clawback που τους ελαττώνουν πάνω από το 50% αυτό που στο τέλος θα εισπράξουν.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ