Τα πλάνα της Κυβέρνησης για το ΕΣΥ, την ΠΦΥ και τη Δημόσια Υγεία παρουσίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών θέσεων.
«Ανασυγκροτούμε τη δημόσια περίθαλψη στην κατεύθυνση ενός νέου ΕΣΥ χωρίς τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος, που διευρύνει το δημόσιο χώρο στην Υγεία και περιορίζει την αγορά, που αναπροσανατολίζει δημόσιους πόρους από τον κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό τομέα στις δημόσιες δομές, ενισχύοντας προνομιακά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Πρόληψη, τη Δημόσια Υγεία, τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, τα Εργαστήρια της ΠΦΥ και των νοσοκομείων, τους τομείς της Εξειδικευμένης Θεραπείας, Μαιευτικής, Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, που σήμερα είναι στην πλειοψηφία τους ιδιωτικοποιημένοι», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, η δωρεάν πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων, χωρίς εξαιρέσεις, στην ιατρική παρακολούθηση, τις εξετάσεις, τα φάρμακα και τη νοσηλεία θα επιτευχθεί «με ριζική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου και των ΚΥΑ που αφορούν την περίθαλψη των ανασφάλιστων».
Ο Ανδρέας Ξανθός επανέλαβε τη δέσμευση για άμεση κατάργηση του «εισιτηρίου» των 5 ευρώ στα Δημόσια Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και ακύρωση του χαρατσιού του 1 ευρώ ανά συνταγή, καθώς για σταδιακή μείωση της συμμετοχής στο κόστος αγοράς φαρμάκων.
Ωστόσο, ο κ. Ξανθός δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο και τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα ακολουθηθούν για την επίτευξη των παραπάνω.
Στο κομμάτι του φαρμάκου, η Κυβέρνηση ετοιμάζει «αναβαθμισμένη δημόσια φαρμακευτική πολιτική», όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Ξανθός. Στο πλαίσιο αυτό, θα ενισχυθούν και θα αναδιοργανωθούν ΕΟΦ και ΙΦΕΤ, θα στηριχθεί η παραγωγή ποιοτικών γενοσήμων στη χώρα μας, θα αξιοποιηθούν οι δημόσιοι πόροι και θα διασφαλιστεί η πρόσβασης όλων των ασθενών στο φάρμακο, με μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης τους.
Μάλιστα, στις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας είναι επανεξέταση όλου του μνημονιακού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Φαρμακείων, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών, «για να διασφαλιστεί η ασφαλής και επαρκής διάθεση φαρμάκων σε όλη τη χώρα».
Ο κ. Ξανθός, αναφέρθηκε σε επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαδικασιών προσλήψεων όλων των κατηγοριών που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή (γιατροί ΕΣΥ, επικουρικό προσωπικό, επικουρικοί γιατροί ΠΕΔΥ, ΕΚΑΒ), ενώ προωθείται ένας σχεδιασμός σταδιακής κάλυψης με μόνιμες θέσεις εργασίας όλων των επειγουσών αναγκών στην ΠΦΥ και στα νοσοκομεία, ειδικά της επαρχίας και των άγονων-νησιωτικών περιοχών. Δεσμεύτηκε, δε, για πληρωμή κάθε υπερωριακής εργασίας, αλλά και για διασφάλιση της λειτουργίας «όλων των ΜΕΘ και την ανάπτυξη νέων κλινών έτσι ώστε να εξαλειφθεί η λίστα αναμονής για εντατική νοσηλεία».
Η Αριστοτέλους επισπεύδει τις διαδικασίες για την ενίσχυση του στόλου των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και για την επίλυση του κρίσιμου ζητήματος της ψηφιακής αναβάθμισης του τηλεπικοινωνιακού συστήματος του. «Είναι απαραίτητη, επίσης, η διοικητική αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ και η αναβάθμιση της επιχειρησιακής του παρέμβασης στο ζωτικό πεδίο της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας», ανέφερε με νόημα ο κ. Ξανθός.
Στα σχέδια της Κυβέρνησης για το ΕΣΥ περιλαμβάνεται και μια αλλαγή του υποδείγματος στη Διοίκηση του Συστήματος Υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την κατάργηση της ΕΣΑΝ Α.Ε., επανεξέταση των ΚΕΝ και προώθηση της πλήρους ενσωμάτωσης στο ηλεκτρονικό σύστημα αξιόπιστων διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Ο κ. Ξανθός προανήγγειλε αναμόρφωση και αυστηροποίηση του πειθαρχικού συστήματος.
Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πρόκειται να δώσει έμφαση στην προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών, αναβαθμίζοντας τη λειτουργία του Γραφείου Εξυπηρέτησης του Πολίτη στο Υπουργείο Υγείας και των αντίστοιχων γραφείων στα Νοσοκομεία.
Στην Ψυχική Υγεία, πρόκειται να διατηρηθούν όλες οι Μονάδες, ενώ η Αριστοτέλους πρόκειται να επαναδιαπραγματευθεί όρους και χρονοδιαγράμματα του Συμφώνου Andor – Λυκουρέντζου για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, «χωρίς διακινδύνευση της συνέχειας στη φροντίδα των ασθενών, με τομεοποιημένες υπηρεσίες, δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης και κοινοτικής φροντίδας και πάντα με σεβασμό των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών».
Οι υπάρχουσες δομές πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων διατηρούνται, με πρώτο στόχο το σταδιακό μηδενισμό της λίστας για ένταξη σε προγράμματα υποκατάστασης.
Αλλαγές και στο θεσμικό πλαίσιο της ΠΦΥ εξήγγειλε ο Ανδρέας Ξανθός, τονίζοντας πως προωθείται ένα νέο μοντέλο στηριγμένο στον οικογενειακό γιατρό, την ομάδα υγείας, τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου και τα ιατρεία γειτονιάς. Βέβαια, και πάλι ο κ. Ξανθός δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τις αλλαγές αυτές.
Παρεμβάσεις, όμως, θα υπάρξουν και στη Δημόσια Υγεία, που είναι, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, «ένα πεδίο παραγκωνισμένο στην πολιτική υγείας διαχρονικά ( 0.15% του ΑΕΠ, δηλαδή στο 1/3 του μ.ο. των χωρών του ΟΟΣΑ), ακριβώς επειδή τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων της δεν προσφέρουν άμεσες μικροκομματικές και εκλογικές «αποδόσεις». Και εκεί το θεσμικό πλαίσιο πρόκειται να αλλάξει, με οργανωτική και λειτουργική ανασυγκρότηση και συντονισμό όλων των αρμόδιων οργανισμών και φορέων ( ΕΣΔΥ, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΟΦ, ΕΦΕΤ, Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας στις Περιφέρειες κλπ).
Τι θα γίνει με τον ιδιωτικό τομέα;
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, «ο ιδιωτικός τομέας υγείας συνεχίζει να έχει προφανώς ένα διακριτό και συμπληρωματικό ρόλο, καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες που αδυνατεί να προσφέρει έγκαιρα και με επάρκεια το ΕΣΥ» . Οι όροι και οι προϋποθέσεις συνεργασίας, όμως, αυστηροποιούνται, “με επανεξέταση όλων των συμβάσεων και φυσικά με αντίστοιχη τήρηση των υποχρεώσεων του Κράτους».
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ