Με μοναδική, μέχρι προσφάτως, θεραπευτική αντιμετώπιση τη χειρουργική αφαίρεση, το σύνδρομο υαλοειδοωχρικής έλξης, αφορά στην αποκόλληση του υαλοειδούς που δεν εξελίσσεται ομαλά.
Το εσωτερικό του ματιού μας πληρείται από την γέλη (gel) που καλείται υαλοειδές, η οποία και έρχεται σε άμεση επαφή με τον εσωτερικό φωτοευαίσθητο χιτώνα – τον αμφιβληστροειδή. Η ωχρά κηλίδα αποτελεί την κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς που είναι υπεύθυνη για την ευκρινή μας όραση. Μεγαλώνοντας το υαλοειδές αποκολλάται βαθμιαία από τον αμφιβληστροειδή, μια διαδικασία που καλείται αποκόλληση του υαλοειδούς.
Σε όσους υποφέρουν από το σύνδρομο υαλοειδοωχρικής έλξης η αποκόλληση εξελίσσεται ανώμαλα το υαλοειδές έλκει την ωχρά κηλίδα, παραμορφώνει τα κύτταρα της κεντρικής όρασης και συνεπάγεται συχνά μη αναστρέψιμες βλάβες στην ευκρινή μας όραση.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, στα πρώτα στάδια του συνδρόμου ο ασθενής αναφέρει μια δυσκολία στην κεντρική του όραση, μια αδυναμία εστίασης σε λεπτομέρειες της εικόνας, καθώς και μια παραμόρφωση σε γραμμές, τις οποίες εκλαμβάνει ως καμπύλες. Η θόλωση αυτή εξελίσσεται βαθμιαία σε ένα κεντρικό σκότωμα, όπου λείπει κυριολεκτικά ένα κομμάτι της εικόνας και υπάρχει πλήρης αδυναμία ανάγνωσης.
Το σύνδρομο διαγιγνώσκεται με βυθοσκόπηση και εξέταση οπτικής τομογραφίας συνοχής (ΟCT), η οποία και επιβεβαιώνει την έλξη στην κεντρική περιοχή της όρασης.
Στις μεγάλες ανάγκες για κάλυψη του θεραπευτικού κενού, αφού μέχρι πρότινος μοναδική θεραπευτική επιλογή ήταν η χειρουργική αφαίρεση της έλξης με την μέθοδο της υαλοειδεκτομής, όταν η πάθηση έχει εξελιχθεί σημαντικά, ήρθε να δώσει απάντηση η νέα βιολογική θεραπεία.
Η οκριπλασμίνη της εταιρείας Alconεπιτρέπει στους γιατρούς να επέμβουν σε πρώιμο στάδιο. Αποτελεί μία συνθετική μορφή του ανθρώπινου ενζύμου της πλασμίνης η οποία παράγεται με τη χρήση τεχνολογίας ανασυνδυασμένου DNA και διασπά την ανώμαλη σύνδεση μεταξύ της ωχράς κηλίδας και του υαλοειδούς.
Εγχύεται εφ’άπαξ εντός του ματιού και λειτουργεί κυριολεκτικά ως ένα «βιολογικό νυστέρι» που εκτελεί μια μέχρι πρότινος αποκλειστικά χειρουργική πράξη. Μελέτες έχουν αναδείξει την εξαιρετική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της οκριπλασμίνης εφόσον αυτή εφαρμοστεί σε ορθά επιλεγμένα περιστατικά έλξηs.
Η επιτυχής θεραπεία της υαλοωχρικής έλξης συμβάλλει όχι μόνο στην αναστροφή των διαταραχών της όρασης που προκαλούνται στα πρώιμα στάδια, αλλά και στην αποτροπή της μη αναστρέψιμης απώλειας όρασης που λαμβάνει χώρα στα όψιμα στάδια της πάθησης.
Η θεραπεία αποζημιώνεται 100%, εφόσον εγκριθεί η χορήγηση της από Επιτροπή.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ