Δρ Karin Schindler, Προϊσταμένη της μονάδας για θέματα Υγείας και Διατροφής της Μητέρας και του Παιδιού και θέματα που συνδέονται με το Φύλο, στο αυστριακό Υπουργείο Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Ασφάλειας των Καταναλωτών.
Στην Ευρώπη, ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η στεφανιαία νόσος και ο καρκίνος, αυξάνεται συνεχώς. Οι ασθένειες αυτές, μεταξύ άλλων το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία, συνδέονται με τις διατροφικές συνήθειες και τη σωματική άσκηση. Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν πάρα πολύ συχνά μεγάλες ποσότητες μεταποιημένων τροφίμων, τα οποία περιέχουν πολλή ζάχαρη, πολύ λίπος και/ή αλάτι. Επιπλέον, πολλά από τα τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης αφήνουν μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Η προσφορά τροφίμων είναι συνισταμένη διαφόρων κοινωνικοοικονομικών, κοινωνικοπολιτικών και οικονομικών παραγόντων στο πλαίσιο του συστήματος τροφίμων. Οι διάφορες «μεμονωμένες» εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με στόχο να κάνουν οι πολίτες υγιεινές επιλογές δεν υπήρξαν επιτυχείς. Γι’ αυτό, πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να εντατικοποιηθεί ο διάλογος και η συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στο σύστημα τροφίμων και στον τομέα της υγείας και της βιωσιμότητας.
Στόχος του διαδραστικού και διεπιστημονικού συνεδρίου ήταν να δείξει, αφενός, την επιτυχία βέλτιστων πρακτικών συνεργασίας σε ποικίλες περιπτώσεις, και, αφετέρου, να προωθήσει τον διάλογο μεταξύ παραγόντων του συστήματος τροφίμων και του τομέα της υγείας.
Το Αυστριακό Ομοσπονδιακό Υπουργείο κάλεσε και άλλα ευρωπαϊκά εθνικά υπουργεία, κυρίως αυτά που εκπροσωπούν τους τομείς της γεωργίας, της υγείας και της οικονομίας, να συνεχίσουν να συνεργάζονται για ένα υγιές και βιώσιμο σύστημα τροφίμων βασισμένο σε έναν «χάρτη πορείας για υγιή και βιώσιμα ευρωπαϊκά συστήματα τροφίμων».
Ευτυχώς, η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων μάς βοήθησε πολλαπλώς στην αναζήτηση και την αξιολόγηση των πρακτικών.
Σε ένα πρώτο στάδιο, διοργανώσαμε από κοινού μια πρόσκληση υποβολής πρακτικών, μέσω της νέας πύλης της ΓΔ SANTE για τις βέλτιστες πρακτικές. Λάβαμε συνολικά 33 προτάσεις. Οι αιτήσεις αξιολογήθηκαν βάσει μιας σειράς κριτηρίων από εμπειρογνώμονες διαφόρων τομέων του συστήματος τροφίμων και στη συνέχεια συζητήθηκαν σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε ένα δεύτερο στάδιο, καλέσαμε δέκα υποψηφίους να παρουσιάσουν τις πρακτικές τους στο πλαίσιο του συνεδρίου. Για να προωθηθεί η αμοιβαία ανταλλαγή γνώσεων, οι πρακτικές συζητήθηκαν σε μικρές ομάδες. Τα καλύτερα πρακτικά παραδείγματα που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο αυτής της πρόσκλησης έχουν πλέον δημοσιευθεί στην πύλη της Γενικής Διεύθυνσης SANTE και είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ