Αγώνα για τα αυτονόητα συνεχίζουν να δίνουν οι ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση και οι οικογένειές τους, αφού όλες οι ηγεσίες που έχουν περάσει από το Υπουργείο Εργασίας μέχρι σήμερα εμμένουν στην παρωχημένη προνοιακή νομοθεσία, διαιωνίζοντας την ανισοτιμία σε βάρος αυτής της κατηγορίας χρόνιων ασθενών.
Το θέμα έθιξε σε συνάντηση που είχε με την Έφη Αχτιόγλου αντιπροσωπεία της ΠΟΑμΣΚΠ, στο πλαίσιο της οποίας κατατέθηκε υπόμνημα με πάγια αιτήματα της Ομοσπονδίας, με προεξέχων εκείνο που αφορά στην ανάγκη συμπερίληψης της Πολλαπλής Σκλήρυνσης στον Πίνακα των Μη Αναστρέψιμων Παθήσεων του Υπ. Εργασίας.
Όπως εξηγούν στελέχη της Ομοσπονδίας «η ΠΣ είναι μία πολυπαραγοντική, εκφυλιστική και συνεχώς επιδεινούμενη νόσος». Με αυτό το δεδομένο, η ΠΟΑμΣΚΠ έχει καταθέσει σχετικά έγγραφα στο ΕΦΚΑ για να ενταχθούν στον εισηγητικό φάκελο για τα νευρολογικά νοσήματα που θα εξετάσει η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή του αρ.7 ν3863/2010 στην αναθεώρηση του Πίνακα.
Σε συνάρτηση με τα προαναφερόμενα ζητήθηκε η αναθεώρηση του ελάχιστου ποσοστού αναπηρίας της ΠΣ στον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (ΕΠΠΠΑ), από 35% σε 50% με την διάγνωση, καθώς η νόσος έχει πολλά αφανή συμπτώματα τα οποία θα έπρεπε να συνυπολογίζονται στην εκτίμηση της αναπηρίας. Παράλληλα, αναδείχθηκε η προβληματική λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας της (ΚΕΠΑ).
«Ελλιπείς ή μη εξαντλητικοί ως προς τα συμπτώματα εισηγητικοί φάκελοι, μη αναλυτικές γνωματεύσεις, στρεβλωμένη κλινική εικόνα του πάσχοντα κατά την ημέρα αξιολόγησης εξαιτίας των εξάρσεων-υφέσεων της νόσου κ.λπ. είναι μερικά από τα προβλήματα που εντοπίζονται και οδηγούν σε λανθασμένες αξιολογήσεις» αναφέρει σχετικά η Ομοσπονδία.
Ζητούμενο αποτελεί, επίσης, η απουσία μέριμνας διαχρονικά για την αντιμετώπιση της ανεργίας των ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Απάντηση σε αυτό το θέμα θα μπορούσε εν μέρει να δώσει η αύξηση του ποσοστού αναπηρίας στο 50%, καθώς θα επέτρεπε στους πάσχοντες να συμπεριληφθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου τομέα για τα άτομα με χρόνιες παθήσεις (ν.4440 ΦΕΚ 224 Α΄ 02-12-2016) που καταλαμβάνουν 10% των θέσεων αορίστου χρόνου στο δημόσιο κι ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η νόσος εμφανίζεται συνήθως σε νεαρούς ενήλικες στην παραγωγική ηλικία. Με το δεδομένο αυτό, η ΠΟΑμΣΚΠ ζητάει επιπλέον τη θέσπιση μέτρων προστασίας της διατήρησης των θέσεων εργασίας των ΑμΣΚΠ, καθώς και τη δημιουργία επιδοτούμενων προγραμμάτων (για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας ή για μακροχρόνια απασχόληση).
Στα προαναφερόμενα δίκαια αιτήματα των ατόμων με ΣΚΠ, η Υπουργός απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως, αν και ανέφερε ότι οι Επιστημονικές επιτροπές που έχουν συσταθεί θα μελετήσουν εκ βάθρων τους νόμους του ασφαλιστικού συστήματος. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι κάθε απόφαση του Υπουργείου θα πρέπει να κινείται στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
φώτο: thessnews.gr
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ