Από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι σε διαπραγμάτευση βρίσκεται ο ΕΟΦ με την εταιρεία εισαγωγής φαρμακευτικού συνδυασμού για την Κυστική Ίνωση, υπογραμμίζοντας στην ομιλία του ότι η τεχνολογία τρέχει και πρέπει να την φέρουμε έστω και πρόωρα στην χώρα για την ανακούφιση των ασθενών. Στο πλαίσιο του τόξου των θεμάτων που ανέπτυξε ο κ. Κικίλιας δεσμεύτηκε για την περαιτέρω στήριξη των νοσοκομείων με υλικές υποδομές καθώς και με ανθρώπινους πόρους.
Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός προανήγγειλε τις ασθένειες-στόχους που έχει θέσει στο νομοχέδιο Δημόσιας Υγείας, το οποίο θα φέρει στις αρχές του νέου έτους στη Βουλή.
Μιλώντας για τα μέτρα προς όφελος των ασθενών, ο ίδιος τόνισε ότι προτεραιότητα είναι οι ευπαθείς ομάδες των ασθενών και ακολουθούνται πολιτικές ανακούφισης των συνανθρώπουν με αδυναμία αλλά και αυτών που δεν διαθέτουν πόρους.
Ήδη, όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας, υλοποιήθηκαν μέτρα για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία και η αναμονή των ογκολογικών ασθενών στις ουρές της ντροπής και τον Νοέμβριο περισσότεροι από 900 πολίτες έλαβαν απευθείας φάρμακα από τις ιδιωτικές κλινικές. Στο πνεύμα αυτό από τον προσεχή Ιανουάριο περιπατικοί ογκολογικοί ασθενείς καθώς και ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους.
Αιχμές άφησε ο υπουργός για την απελθούσα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τους εγκαυματίες της φωτιάς στο Μάτι και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα μέτρα για τους ασθενείς που έχουν ανάγκη από παράγωγα αίματος. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος αναφέρθηκε και στη δημιουργία μόνιμου συνδέσμου των ασθενών με το Υπουργείο.
Πυρά εξαπέλυσε στην προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείο για τις «νομοθετημένες αυξήσεις» στα φάρμακα και την έλλειψη δελτίου τιμών, σχολιάζοντας ότι η ασφαλιστική τιμή ήταν η ίδια με λιανική τιμή και την εξαγωγική. Σε αντίθεση, όπως τόνισε η νυν κυβέρνηση νομοθέτησε τη μηδενική αύξηση, ενώ εξέδωσε δελτίο τιμών φαρμάκων με συνολικό όφελος 18Ο εκ. ευρώ για το κράτος και 50 εκ. ευρώ μείωση συμμετοχής απευθείας για τους ασφαλισμένους.
Αιχμές άφησε και για την επιβαρυμένη κατάσταση των ΜΕΘ με τις μακρές λίστες νουσούντων από τον ιό της γρίπης . Με καμπάνια και σε συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους από τα 2 εκ. πολιτών αυξήθηκαν στα 3 εκ. οι εμβολιασμένοι αυτή την χρονιά. Μάλιστα, επ’ αυτού σημείωσε ότι θα έρθει αρχές της προσεχούς χρονιάς νομοσχέδιο-πλαίσιο για την Δημόσια Υγείας, το οποίο δεν έχει κατατεθεί από το 2005.
Το Υπουργείο προσπάθησε να καταγράψει ελλείψεις με μια Χάρτα Υγείας σε νοσοκομεία, ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, σε άγονες γραμμές. «Υπογράψαμε και διορίσαμε τους 175 γιατρούς που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δρομολογήσει στα νοσοκομεία, αναφέρομαι στα ΤΕΠ». Επιπλέον, η νυν ηγεσία φρόντισε για τις 1700 θέσεις νοσηλευτών, τραυματιοφορών, 50 θέσεις πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΣΥ δρομολλόγησε τις προσλήψεις 950 μόνιμων ιατρών, όπως απαρίθμισε ο υπουργός.
Μετά από χρόνια, σε συμφωνία με ΠΙΣ, προσλαβάνονται 800 νέοι γιατροί σε συνεννόηση με τον ΕΟΠΥΥ. Όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός από άμβωνος, ακολουθούν 1500 ειδικευμόνεοι νοσηλευτές εντός στα νοσοκομείων κατά τη διάρκεια της ειδίκευσής τους.
Επιπρόσθετα, ο κ. Κικίλιας έθιξε και την ανανέωση των 4000 εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ, καθώς και την αναβάθμιση του ΕΚΑΒ με την ενοποίηση με το ΕΚΕΠΥ. Επόμενος στόχος είναι η 24ωρη λειτουργία των ΤΕΠ εκτός νοσοκομείων.
Σε ότι αφορά τα πεπραγμένα του, ο Υπουργός εστίασε στην νομοθέτηση για πρώτη φορά την ανα τρίμηνο αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων, οι οποίοι θα βρίσκονται σε συνεχή έλεγχο. Για το ζήτημα ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι οι όποιες αστοχίες θα διορθώνονται, καθώς όσοι δεν ανταποκρίνονται θα απολύονται αυτοδικαίως.
Ένα κομμάτι νομοσχεδίου θα αφορά τέσσερις κύριες νόσους όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα , νεοπλάσματα ο ζαχαρώδης διαβήτης η ΧΑΠ , τα οποία προκαλούν νοσηρότητα και θνητότητα. Όπως ο ίδιος εξήγησε, οι συμπεριφορικοί και κοινωνικοί κίνδυνοι που τα προκαλούν κατά τα 2/3 αποδίδονται στο κάπνισμα, τη μη άσκηση και το αλκοόλ, για τα οποία και θα υπάρξει μέριμνα στο σχέδιο νόμου.
Ακόμη, εξαπέλυσε βέλη στην προηγούμενη κυβέρνηση για τη μέριμνα σχετικά με την Δημόσια Υγείας και συγκεκριμένα για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Ο υπουργός στάθηκε στην αναβάθμιση του ΚΕΛΠΝΟ και ενημέρωσε την Βουλή ότι ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός του προσφυγικού πληθυσμού στη Λέσβο, την Χίο, και την Σαμο
Ευθύνες καταλόγισε στην προηγούμενη κυβέρνηση καθώς τα νοσοκομεία δεν είχαν σύστημα διαλογής, φάκελο ασθενών, ισολογισμούς και εσωτερικό έλεγχο και ενώ το clawback είχε εκτοξευθεί. Ο προϋπολογισμός τους έφθανε στα 2δις ευρώ, ο οποίος δεν επαρκούσε, αλλά σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο έλαβαν πιστώσεις για το 2020 και οι οποίες είναι 100 εκ. επιπλέον και ενδεχομένως να φθάσουν στα 2, 461δις. ευρώ.
Για προσπάθεια στήριξης των νοσοκομείων τόσο κτιριολογικά όσο και σε έμψυχο δυναμικό έκανε λόγο ο κ.Κικίλιας, τονίζοντας για ακόμη μια φορά ότι θα στηρίξει την δημόσια και δωρεάν Υγεία.
Στο στόχαστρο του υπουργού μπήκαν οι αυξημένες κατά 32,45% εξω-νοσοκομειακές δαπάνες, δηλαδή κατά 823 εκ. ευρώ, καθώς όπως ισχυρίστηκε δεν ελήφθησαν μέτρα εξορθολογισμού των τιμών, για τον έλεγχο συνταγογράφησης και την εφαρμογή των προτοκώλων, ενώ κατηγόρησε την απελθούσα κυβέρνηση για το μέτρο της αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής όπως το clawback, που επέφερε την αύξηση του κατά 896 εκ ευρώ (clawback και rebate).
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ