Φαινομενικά υπάρχει μία αντίφαση στα μηνύματα, που στέλνει το υπουργείο Υγείας και οι λοιμωξιολόγοι για τον κοροναϊό. Από τη μία, εκπέμπεται το μήνυμα ότι πρόκειται για μία ήπια νόσο, ενώ την ίδια ώρα, λαμβάνονται αυστηρά μέτρα όπως κλείσιμο σχολείων και η απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων.
Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος εξηγεί ότι τα μέτρα δεν λαμβάνονται για να αποτραπεί η υποτιθέμενη βαριά εξέλιξη της υγείας όσων κολλήσουν, αλλά για να περιχαρακωθεί η διασπορά του ιού στην αρχική εστία (Κίνα) και άλλες περιοχές με δευτερογενή μετάδοση, ώστε ο ιός να περιοριστεί, να μην εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα και σιγά-σιγά να εξαλειφθεί (όπως έγινε με το SARS).
Όπως τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος, αυτός ο στόχος, που δικαιολογεί τα δρακόντεια μέτρα στις πρώτες εστίες, δεν φαίνεται ότι μπορεί να επιτευχθεί. Στην επόμενη φάση, στην οποία ήδη αρχίζουμε να μπαίνουμε, που θεωρούμε ότι η πανδημική εξάπλωση δεν μπορεί να αποτραπεί, τα αυστηρά μέτρα πάλι δεν έχουν στόχο την αποφυγή της υποτιθέμενης βαριάς εξέλιξης της υγείας όσων κολλήσουν.
Τα μέτρα στοχεύουν στο μετριασμό της διασποράς της νόσου, ώστε να μην αρρωστήσουν πολλοί άνθρωποι μαζί. Και μπορεί να αρρωστήσουν πολλοί μαζί γιατί έχουμε έναν νέο ιό, πράγμα που σημαίνει ότι κανένας δεν έχει αντισώματα από προηγούμενη μόλυνση ούτε υπάρχει εμβόλιο. Αν αρρωστήσουν πολλοί μαζί, τότε η μικρή αναλογία σοβαρά αρρώστων μπορεί να αντιστοιχεί σε έναν μεγάλο (ή πολύ μεγάλο) απόλυτο αριθμό σοβαρά αρρώστων, με συνέπεια την μεγάλη (ή πολύ μεγάλη) πίεση των συστημάτων υγείας.
Αυτός είναι ο λόγος, που η εφαρμογή αυστηρών μέτρων ατομικής προστασίας και μέτρων ελάττωσης του συγχρωτισμού και των κοινωνικών επαφών είναι πολύ σημαντική. Και όχι επειδή είναι πιθανό οι πιο πολλοί από εμάς να αρρωστήσουμε σοβαρά, επισημαίνει ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Και γι’ αυτόν τον λόγο, επίσης, έχει καίριο ρόλο ο συστηματικός σχεδιασμός της επέκτασης των δυνατοτήτων του συστήματος υγείας για εργαστηριακό έλεγχο κοροναϊού, για περίθαλψη ασθενών σε νοσοκομεία, για νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας καθώς και για παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας σε πάνω από το 80% των περιστατικών που αναμένεται να είναι ήπια.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ