Νέα μορφή αποκτά το claw back και επισήμως, μετά την υπογραφή σχετικής Υπουργικής Απόφασης από τον Ανδρέα Ξανθό.
Όπως έγραψε το Virus, ο Υπουργός Υγείας κάλεσε σήμερα Πέμπτη τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικων Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) για να τους ανακοινώσει τις αποφάσεις του για το νέο τρόπο κατανομής της υπέρβασης της Φαρμακευτικής Δαπάνης (διαβάστε εδω).
Παρά τις ενστάσεις που είχαν διατυπώσει και το προηγούμενο διάστημα οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις για το νέο μηχανισμό αυτόματων επιστροφών, ο κ. Ξανθός επέμεινε στη θέση της Αριστοτέλους ότι η νέα μέθοδος συνιστά δικαιότερη κατανομή του ποσού της υπέρβασης.
Έτσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, που επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του Virus (διαβάστε εδώ), το 10% του συνολικού ποσού θα επιβαρύνει τις εταιρείες που προκαλούν τη μεγαλύτερη υπέρβαση δαπάνης και το 90% θα υπολογίζεται με βάση το μερίδιο αγοράς κάθε εταιρίας, όπως συνέβαινε και μέχρι σήμερα.
Το νέο claw back υλοποιείται με υπουργική απόφαση που υπεγράφη σήμερα Πέμπτη 29/6/2017 και αναμένεται να δημοσιευθεί αύριο, ώστε να εφαρμοστεί και για το claw back του πρώτου εξαμήνου.
Βέβαια, οι επιχειρήσεις του κλάδου είχαν εκφράσει από την πρώτη στιγμή τις ενστάσεις τους, διαβλέποντας παγίδες στην νέα κατανομή (διαβάστε εδώ).
Ο ΣΦΕΕ δήλωσε αντίθετος με τη νεα λογική. Κύκλοι του Συνδέσμου αναφέρουν στο Virus οτι για ακόμη μια φορά δεν αντιμετωπίζεται η ουσία του προβλήματος, δηλαδη η συνεχής αυξηση της υπέρβασης. Παράλληλα, τονίζουν την ανάγκη υπολογισμού του claw back βάσει της ex-factory τιμής (67% της λιανικής), στην οποια και πωλούν οι εταιρίες, και οχι στη λιανική τιμή, οπως ισχύει μέχρι τωρα. “Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις πληρώνουν για το σύνολο της αλυσίδας”, αναφέρουν με νόημα. Αλλα ο Υπουργός Υγείας δεν δέχθηκε να εξετάσει το εν λόγω αίτημα.
Μάλιστα, η Αριστοτέλους παραμένει εκτεθειμένη σε ενδεχόμενες προσφυγές από φαρμακευτικές επιχειρήσεις, με βασικά επιχειρήματα την επιμονή υπολογισμού του claw back επί της λιανικής τιμής, αλλά και της διαφαινόμενης αδυναμίας επίτευξης του μνημονιακού στόχου για μείωση κατά 30% της υπέρβασης της δαπάνης.
Στελέχη εταιριών μεταφέρουν στο Virus τον έντονο προβληματισμό τους, καθώς εκτιμούν πως η επιπλέον επιβάρυνση των εταιριών, που παρουσίαζουν ενισχυση της δραστηριότητας τους, μεταφράζεται σε ποινικοποίηση της ανάπτυξης. “Η ανάπτυξη μιας εταιρίας ή οι περισσότερες πωλήσεις δεν σημαίνουν αυτομάτως και αύξηση της Φαρμακευτικής Δαπάνης”, εξηγούν.
Την ίδια ώρα, κύκλοι της ΠΕΦ τονίζουν στο Virus πως και πάλι “ένα λάθος μέτρο εφαρμόζεται με το λάθος τρόπο”. Όπως εξηγούν ο τρόπος εφαρμογής αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης ήταν εξαρχής λανθασμένος. Παρά τις αλλαγές, μάλιστα, συνεχίζει να αδικεί τις εγχώριες φαρμακευτικές επιχειρήσεις που παράγουν οικονομικά γενόσημα φάρμακα, τα οποία δεν αυξάνουν τη δαπάνη, αλλά ως οικονομικότερες επιλογές θεραπείες, συμβάλλουν στην εξοικονόμηση.
Σε κάθε περίπτωση, το σύστημα 90%-10% θα τεθεί σε επαναξιολόγηση, για να διαπιστωθεί αν πέτυχε το στόχο του, αν χρειάζεται αλλαγές και προσαρμογές και πόσο μπορεί να αλλάξει η αναλογία. “Την πληρώνουν όλοι ανεξαιρέτως, ακόμη και αν δεν ευθύνονται για την αύξηση της δαπάνης και το πρόβλημα γεννάται από την αδυναμία του κράτους να ελέγξει τη δαπάνη”, αναφέρουν και προσθέτουν πως τελικά λειτουργεί ως “μηχανισμός αδράνειας”. Τώρα, μάλιστα, θα τιμωρείται περαιτέρω και η ανάπτυξη στα γενόσημα, που αποτελεί σταθερό ζητούμενο των τελευταίων ετών.
Από την πλευρά του, ο Α. Ξανθός. μετά από τη συζήτηση με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, αποφάσισε να διερευνήσει το ενδεχόμενο εξαίρεσης από τη διαδικασία του claw back συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων που αφορούν ευπαθείς ομάδες ασθενών και χαρακτηρίζονται από ανελαστική ζήτηση (πχ ορφανά φάρμακα), για την προώθηση της οποίας θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση το επόμενο διάστημα.
Αλλά και για αυτή την εξαίρεση, οι εκπρόσωποι της αγοράς κρατούν μικρό καλάθι…
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ