Η Μονάδα, που αριθμεί 20 χρόνια λειτουργίας, εξοπλίστηκε πρόσφατα με νέα υπερσύγχρονα μηχανήματα και πλέον θεωρείται η καλύτερη των Βαλκανίων, αλλά και μεταξύ των καλύτερων της Ευρώπης.
Πρόκειται για Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας και αντιμετωπίζει προβλήματα όπως η νόσος των δυτών, αγγειοπάθειες λόγω σακχαρώδους διαβήτη, οστεονεκρώσεις, οξεία κώφωση και οξεία τύφλωση. Μάλιστα, επειδή λειτουργεί σε δημόσιο νοσοκομείο αντιμετωπίζει το σύνολο των σχετικών περιστατικών, αφού η αντίστοιχη Μονάδα του Ναυτικού Νοσοκομείου αφορά μόνο σε στρατιωτικούς.
Το κόστος εξοπλισμού της Μονάδας καλύφθηκε εν μέρει από το ΕΣΠΑ, με 600 χιλιάδες ευρώ, ενώ δωρεά άνω των 85 χιλιάδων προσέφερε ο κ. Μιχάλη Πάνου.
«Πρωταγωνιστής» της Μονάδας, είναι ο υπερβαρικός θάλαμος, γερμανικής κατασκευής, καθώς καταλαμβάνει το μεγαλύτερο χώρο του κτιρίου.
Η Μονάδα Υπερβαρικής -Καταδυτικής Ιατρικής καθημερινά δέχεται 25 ασθενείς, ενώ έχει ενταχθεί στον στρατηγικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ για την ευαίσθητη περιοχή του Βορείου Αιγαίου, «παρά την εμμονή της Τουρκίας που επιχειρεί να αναλάβει το σχετικό ρόλο με ανάλογη Στρατιωτική Μονάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά η διευθύντρια της μονάδας Παιδοχειρουργός Εντατικολόγος Μαρία Κώτσιου.
Μονάδα «πιλότο» στο ΕΣΥ τη χαρακτήρισε ο διευθυντής της μονάδας Θεόδωρος Μεσημέρης, αφού την εποχή που άρχισε να λειτουργεί στην Ελλάδα υπήρχε μόνο η μονάδα στο Ναυτικό Νοσοκομείο, ενώ στη γειτονική Ιταλία υπήρχαν 125.
Όπως τονίζει η κ. Κώτσιου, η Μονάδα διαθέτει μοναδικές θεραπευτικές δυνατότητες, καθώς αυξάνει την οξυγόνωση των διαφόρων ιστών και οργάνων με ποιοτική και ποσοτική βελτίωση των αμυντικών και επουλωτικών μηχανισμών του οργανισμού όταν η συνήθης μεταφορά οξυγόνου δεν επαρκεί για το ανάλογο αποτέλεσμα.
«Τέτοιες παθήσεις είναι η δηλητηρίαση με μονοξείδιο, εγκαύματα, αποφυγή ακρωτηριασμών, επούλωση επιπεπλεγμένων ελκών, αποκατάσταση επιπλοκών σακχαρώδη διαβήτη και ακτινοθεραπευθέντων ογκολογικών ασθενών, οξείες νεκρωτικές φλεγμονές, φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, οξεία κώφωση, άσηπτη οστική νέκρωση, σύνδρομα οξείας εγκεφαλικής ισχαιμίας, αλλά και αρτηριακές εμβολές» τονίζει.
Σύμφωνα με τους Γιατρούς της Μονάδας έχουν ολοκληρωθεί 40.000 θεραπευτικές συνεδρίες και έχει προσφερθεί βοήθεια σε δύσκολα περιστατικά. Μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες ήρθε στην Ελλάδα ο πρόεδρος ενός διεθνούς οργανισμού για την πρόληψη καταδυτικών ατυχημάτων. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν, με τον εν λόγω οργανισμό να διαθέτει 400.000 μέλη.
Άλλωστε, το Νοσοκομείο αποβλέπει στον ιατρικό καταδυτικό τουρισμό και ήδη έχουν νοσηλευθεί ασθενείς από Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, την Πολωνία αλλά και τη Γαλλία. Η μονάδα εφημερεύει καθημερινά επί 24ωρου βάσεως.
«Υπάρχει προοπτική ανάπτυξης του ιατρικού καταδυτικού τουρισμού. Μεγάλες εταιρείες που θέλουν να φέρουν δύτες στην Ελλάδα, είτε για τουρισμό είτε για επιστημονικούς και επαγγελματικούς λόγους, το πρώτο πράγμα που ρωτούν είναι αν υπάρχει κάλυψη υπερβαρικού θαλάμου για κάποιο έκτακτο περιστατικό»τονίζει ενώ παράλληλα προσθέτει «Η μονάδα υπερβαρικής ιατρικής είναι η καλύτερη στα Βαλκάνια και μία από τις καλύτερες της Ευρώπης» σημειώνει ο κ. Μεσημέρης.
Πηγή: Καρφίτσα
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ