Η προσθήκη υπερθερμίας στην ακτινοθεραπεία βελτιώνει σημαντικά τον έλεγχο του όγκου του μαστού, κεφαλής-τραχήλου, ορθού, τραχήλου μήτρας και παιδιατρικού καρκίνου, όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του 37ου διεθνούς συνεδρίου Κλινικής Υπερθερμίας, που βρίσκεται υπό εξέλιξη.
Τα ευρήματα προέκυψαν κατόπιν ανασκόπηση 38 συνολικά μελετών, σε 3478 ασθενείς, (Cancer Treat Reviews 2015).
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πρόσφατη τυχαιοποιημένη μελέτη αναφέρθηκε μια απόλυτη αύξηση 12% στη συνολική επιβίωση, όταν προστέθηκε υπερθερμία στη χημειοθεραπεία, σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία για σάρκωμα μαλακών ιστών.
Σημειωτέον είναι ότι επρόκειτο για μελέτη της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπερθερμικής Ογκολογίας (ESHO) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Έρευνα και τη Θεραπεία του Καρκίνου (EORTC).
«Τουλάχιστον 20 τυχαιοποιημένες μελέτες φάσης ΙΙΙ έχουν δείξει ότι η προσθήκη υπερθερμίας στα άλλα θεραπευτικά σχήματα της ακτινο-χημειοθεραπείας αυξάνει σημαντικά και μεσοσταθμικά τα αποτελέσματα των άλλων θεραπειών», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο αναπληρωτής καθηγητής ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας της ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, Βασίλειος Κουλουλίας.
Κάνοντας ανασκόπηση της χρήσης της μεθόδου στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ο καθηγητής επεσήμανε ότι πλέον με τη συνεργασία του ΕΜΠ, τα συστήματα υπερθερμίας είναι 4ης γενιάς, προσφέροντας ενέργεια μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και καταχώρησης θερμομέτρησης.
Σε υπερθερμία έχουν υποβληθεί περισσότεροι από 1000 ασθενείς, διαφόρων τύπων καρκίνου, εξασφαλίζοντας την πλήρη ανταπόκριση στη συνδυασμένη θεραπεία είτε με ακτινοθεραπεία είτε με χημειοθεραπεία, σύμφωνα με τον καθηγητή.
Μάλιστα, στο 1ο τρίμηνο παρακολούθησης μετά την συνδυασμένη θεραπεία κανένας ασθενής δεν εμφάνισε υποτροπή ή πρόοδο νόσου, ενώ η αποτελεσματικότητα αναφορικά με την πλήρη ανταπόκριση κυμάνθηκε από 30-65% και την μερική από 70-35%.
«Σήμερα η κλινική εφαρμογή της υπερθερμίας προσφέρεται δωρεάν από το Νοσοκομείο Αρεταίειο, λόγω της μη αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ» τόνισε ο κ. Κουλουλίας.
Από την πλευρά του ο χειρουργός- ογκολόγος, πρόεδρος της ελληνικής εταιρίας εξατομικευμένης ογκολογίας Άλφρεντ Μπάριτς, επεσήμανε ότι «Όλες οι τυχαιοποιημένες μελέτες για την Ογκοθερμία των τελευταίων 30 ετών, ήταν όλες θετικές υπέρ του συνδυασμού».
Οφέλη τόσο για τον ασθενή όσο και για το κόστος της θεραπείας έχει επιφέρει ο συνδυασμός με την υπερθερμία που ελαττώνει τις παρενέργειες και αυξάνει την αποτελεσματικότητα, τόσο της χημειοθεραπείας όσο και της ακτινοθεραπείας.
Ο διδάκτορας χειρουργικής του ΔΠΘ, Λάζαρος Δανιηλίδης, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, τόνισε την αργοπορία της ελληνικής πολιτείας για την αποζημίωση της υπερθερμίας από τον ΕΟΠΥΥ σε αντίθεση με την πρακτική άλλων χωρών.
«Ελπίζουμε ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα ενεργοποιήσει το ψηφισμένο από το 2012 ΦΕΚ και θα εκδώσει τις απαραίτητες διευκρινιστικές εγκυκλίους, προκειμένου να αποζημιώνονται οι ασθενείς που κάνουν υπερθερμία από τον ΕΟΠΥΥ και στην Ελλάδα.
Στις ΗΠΑ έχει συμπεριληφθεί στις κατευθυντήριες γραμμές με ένδειξη εφαρμογής της στις υποτροπές καρκίνου του μαστού, ενώ είναι πολύ κοντά η ένδειξη εφαρμογής της στον καρκίνο του προστάτη και τα γλοιοβλαστώματα.
Στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης, διεξάγεται έρευνα με θερμοευαίσθητα λιποσώματα, ώστε να επιτευχθεί στοχευμένη στον όγκο χημειοθεραπεία.
Η δυνατότητα περιορισμού της υπερθερμίας σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος μπορεί να επιτρέψει και τη στόχευση της χημειοθεραπείας.
Ελπιδοφόρο είναι ότι εάν επαληθευτεί η έρευνα, μπορεί αντί της χορήγησης του χημειοφαρμάκου ενδοφλεβίως, με αποτέλεσμα τις γνωστές παρενέργειες, να γίνει χορήγηση με τη χρήση θερμοευαίσθητων λιποσωμάτων.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ομιλία για το κοινό στο Δημαρχείο Πανοράματος, από τον κ. Δανιηλίδη.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ