Στην υπογραφή της συμφωνίας για την λειτουργία γραφείου του Π.Ο.Υ. στην Αθήνα προχώρησαν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ Hans Kluge. Το Γραφείο του Οργανισμού στην Αθήνα θα αφορά την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών.
Πρόκειται για το πρώτο στην ιστορία του Π.Ο.Υ. γραφείο που θα ασχολείται με το ζήτημα της Ποιότητας της Φροντίδας και της Ασφάλειας των Ασθενών παγκοσμίως, όπως τόνισε στην ομιλία του ο κ.Κικίλιας.
Σε μια αδιαμεσολάβητη και θεσμική συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος με τις γνώσεις και την εμπειρία του προσβλέπει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό, καθώς ο ΠΟΥ θα προσφέρει σημαντική τεχνική βοήθεια, για την κατάρτιση, την προώθηση και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας (Ψηφιακός Μετασχηματισμός, ΠΦΥ, ψυχική υγεία, ΣΔΙΤ, ποιότητα υπηρεσιών υγείας).
Σχετικά με τα κριτήρια επιλογής της Αθήνας για το γραφείο του ΠΟΥ ο υπουργός ανέφερε την πολιτική βούληση για πρωτοβουλίες στον τομέα της Δημόσιας Υγείας και της παροχής των υπηρεσιών υγείας, με χαρακτηριστικό την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην Ελλάδα, καθώς και τη νομοθέτηση και την ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ). Σε αυτούς τους προάγοντες περιέλαβε ο υπουργός τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας, όπως είναι το υψηλό προσδόκιμο ζωής και τη μεσογειακή διατροφή, θεωρώντας ότι μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό παράδειγμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Ευρώπη, καθώς και την αντοχή του ΕΣΥ στην πίεση που δέχεται εξαιτίας της πανδημίας. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός επεσήμανε ότι «μόνο με επαγγελματίες υγείας υψηλής ποιότητας, μπορούμε να έχουμε υψηλή ποιότητα υπηρεσιών».
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Ευρώπης του Π.Ο.Υ. έκανε λόγο για ένα «μοναδικό Κέντρο Αριστείας» υποστηρίζοντας ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για την Ελλάδα και τον ΠΟΥ, εκτιμώντας ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα αποκομίζουν οφέλη για πολλά χρόνια.
«Η Ελλάδα πρόσφατα πρωτοστάτησε σε σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο της Υγείας, απαγορεύοντας το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους και διαθέτοντας σημαντική εμπειρία στη Μεταρρύθμιση των Συστημάτων Υγείας. Ίδρυσε έναν Εθνικό Οργανισμό για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Υγεία, ενώ έχει επιδείξει κι εξακολουθεί να επιδεικνύει ισχυρή αντοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της ανταπόκρισής της στην COVID-19» ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Kluge.
Η έλλειψη ποιότητας φροντίδας και ασφάλειας ασθενών επιγράφθηκε ως η ανακριβής διάγνωση, τα σφάλματα στη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, η ακατάλληλη/περιττή θεραπεία, οι ανεπαρκείς ή επισφαλείς κλινικές εγκαταστάσεις, η έλλειψη εκπαίδευσης, η ανεπαρκής συμμετοχή των ασθενών και των οικογενειών τους.
Επικαλούμενος πρόσφατη έκθεση του Lancet, ο κ. Kluge υποστήριξε ότι 8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως εξαιτίας της ανεπαρκούς υγειονομικής περίθαλψης. Για τον Π.Ο.Υ. εξήγησε ο ο κ. Kluge «η ανεπαρκής ή η ατελής υγειονομική φροντίδα αποτελεί πρόκληση και πλήττει περισσότερο τους πιο ευάλωτους».
Η εκδήλωση υπογραφής της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, της υφυπουργού Υγείας ΖωήΡάπτη, εκπροσώπων οργανισμών και του ΠΟΥ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ