Το μέλλον είναι ήδη εδώ: Αυστραλοί ερευνητές χρησιμοποίησαν Τεχνητή Νοημοσύνη και πέτυχαν ένας υπολογιστής να προβλέψει το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών!
Το εντυπωσιακό αυτό επίτευγμα ανήκει σε ομάδα ερευνητών από τη σχολή δημόσιας υγείας και τη σχολή πληροφορικής του πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, οι οποίοι δημοσίευσαν στο περιοδικό Scientific Reports του Nature: https://www.nature.com/articles/s41598-017-01931-w
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσουν τις ιατρικές εικόνες των πνευμόνων 48 ασθενών. Στη συνέχεια, ο υπολογιστής έκανε ανάλυση των δεδομένων και προέβλεψε το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών με ακρίβεια 69% – που είναι άμεσα συγκρίσιμη με τις προβλέψεις που μπορεί να κάνει ένας καλά εκπαιδευμένος γιατρός!
Είναι η πρώτη μελέτη του είδους της, στην οποία γίνεται χρήση τεχνητής νοημοσύνης και ιατρικών εικόνων. «Το να μπορεί να γίνει πρόβλεψη για την εξέλιξη της υγείας κάθε ασθενή, είναι πολύ χρήσιμο γιατί επιτρέπει στους γιατρούς να εξατομικεύσει τη θεραπεία», τονίζει ο επικεφαλής των ερευνητών, ακτινολόγος, Δρ. Luke Oakden-Rayner.
Αν και η μελέτη αφορούσε μικρό αριθμό ασθενών, οι ερευνητές θεωρούν πως τα αποτελέσματά τους δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο υπολογιστής έμαθε να αναγνωρίζει πολύπλοκα σημάδια ασθενειών, διαδικασία που απαιτεί εκτεταμένη εκπαίδευση γιατρών. Αν και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη πως ακριβώς ο υπολογιστής «διαβάζει» τις εικόνες και πως προβλέπει, οι πιο ακριβείς προβλέψεις του αφορούν ασθενείς με χρόνια νοσήματα, όπως εμφύσημα και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.
Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα ότι η ίδια τεχνολογία θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί με την ίδια επιτυχία στην πρόβλεψη και άλλων προβλημάτων υγείας, όπως π.χ. στην έναρξη ενός καρδιακού επεισοδίου. Το επόμενο βήμα στην έρευνά τους είναι να αναλύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες εικόνες ασθενών για να βελτιώσουν την προβλεπτική ικανότητα του υπολογιστή.
Καλώς ήλθατε στο μέλλον…
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ