Ενίσχυση των υγειονομικών δομών με προσωπικό και την επιστροφή του μισθολογίου των ιατρών σε επίπεδα προ κρίσης ζήτησε με υπόμνημά του προς τον πρωθυπουργό ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Νομοθετικές παρεμβάσεις ζητά ο ΙΣΘ και όχι μόνο εξαγγελίες και προφορική αποδοχή των εισηγήσεων των γιατρών.
Την έμπρακτη αναγνώριση της προσπάθειας του υγειονομικού κλάδου κατά τη πανδημία ζητά ο ΙΣΘ. Μετά την λήξη της παράτασης των προς συνταξιοδότηση ιατρών, ο ΙΣΘ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για να υπάρξει μέριμνα σχετικά με την έγκαιρη αντικατάσταση προσωπικού προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση στο δημόσιο τομέα της υγείας (Νοσοκομεία, ΚΥ). «Τα κέντρα υγείας ειδικά μετά τις απολύσεις του 2014 και τις συνεχείς συνταξιοδοτήσεις συρρικνώνονται. Τρανταχτό δε παράδειγμα υποστελέχωσης αποτελεί η δυσλειτουργία που παρατηρείται στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο από την έλλειψη αναισθησιολόγων όπου από τις 27 οργανικές θέσεις υπηρετούν μόνο 7» αναφέρεται στο υπόμνημα.
Με στόχο να καλυφθούν οι ελλείψεις ο ΙΣΘ προτείνει την συνέχεια του θεσμού των επικουρικών γιατρών «καλύπτοντας τις έκτακτες ανάγκες αλλά σε καμία περίπτωση υποκαθιστώντας τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού γιατρών ΕΣΥ».
Στην ίδια λογική ο σύλλογος αιτείται να δοθούν ισχυρά κίνητρα για τους νέους ιατρούς, «οι οποίοι όλο αυτό το χρονικό διάστημα βοήθησαν τα μέγιστα στη νοσηλεία των ασθενών με covid-19». Άλλωστε από τα στοιχεία της Πολιτικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού προκύπτει ότι 20.000 Έλληνες γιατροί βρίσκονται στο εξωτερικό «και εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση ο αριθμός αυτός συνεχώς θα αυξάνεται» προειδοποιεί ο ΙΣΘ.
Σχετικά με τις αποδοχές των γιατρών «θα πρέπει να επανέλθουν τουλάχιστον στα προ κρίσης επίπεδα για τους γιατρούς του ΕΣΥ». Στα παλιά τους επίπεδα θα πρέπει να επιστρέψουν και οι αποζημιώσεις της επίσκεψης των γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ κλινικών και εργαστηριακών. Ακόμη θα πρέπει να ρυθμιστούν εκκρεμότητές όπως είναι οι πληρωμές των πρόσθετων εφημεριών και όσων ιατρών επιστρατεύτηκαν τον Νοέμβριο του 2021 και τον Ιανουάριο του 2022 αλλά και εκείνων που εφημέρευσαν για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες covid, καθώς εκείνων που εργάστηκαν στα εμβολιαστικά κέντρα. «Είναι αδιανόητο να καθυστερούν πληρωμές δεδουλευμένων εξαιτίας αβελτηρίας κάποιων υπηρεσιακών παραγόντων» σχολιάζει ο ΙΣΘ.
Επίσης, ο ΙΣΘ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί για τους ιδιώτες γιατρούς η συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΠΙΣ. Επόμενο βήμα πρέπει να είναι η κατάργηση τους clawback, ειδικά για τα μικρά εργαστήρια καθώς οδηγούνται σε οικονομικό μαρασμό.
Σταθμίζοντας τα οφέλη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ο νέος νόμος για τον προσωπικό ιατρό κρίνεται θετικά, ο ΙΣΘ προέβαλε το αίτημα «οι πολίτες να έχουν τον προσωπικό γιατρό τους, πρέπει άμεσα να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους ιατρούς του ιδιωτικού τομέα να μπορούν να συμμετάσχουν στο σύστημα. Οι πολίτες δικαιούνται να επιλέγουν τον προσωπικό γιατρό τους κατά την πάγια προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησής για ελεύθερη επιλογή γιατρού». Αιχμές αφήνει ο σύλλογος γιατί «δίνεται η δυνατότητα εγγραφής (επ’ αμοιβή) σε προσωπικό γιατρό στα φαρμακεία, με σπατάλη πόρων οι οποίοι θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, ενώ οι ίδιοι οι γιατροί δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ