Για τα επείγοντα θέματα υποστελέχωσης, κτιριακής ασφυξίας και λοιπών δομών ενημέρωσε η Ένωση Εργαζομένων του Βενιζέλειου Νοσοκομείου τη νέα Διοίκηση του Νοσοκομείου, επιδίδοντας υπόμνημα.
Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν στο υπόμνημα τη νέα Διοίκηση «τα προβλήματα είναι εξόχως διογκωμένα, οι προβληματισμοί τεράστιοι, οι προκλήσεις συνεχιζόμενες και οι μεταβολές στο νομικό – νομοθετικό και επιστημονικό επίπεδο ταχέως εξελισσόμενες».
Καίριο ζήτημα αποτελεί η διαμέλιση την Διοικητική και Τεχνική υπηρεσία κατόπιν της πυρκαγιάς στο κτίριο του Πανεπιστημίου Κρήτης, καλλιεργώντας συνθήκες ασφυξίας.
Η ένωση υποστηρίζει ότι ενοποίηση υπηρεσιών ή υποβάθμιση τους θα επιδεινώσει τις λειτουργικές διαδικασίες, με δεδομένο το μεγάλο έργο της επέκτασης του Νοσοκομείου.
Για την δε επέκταση της νέας πτέρυγας, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, δεν υπάρχει ακόμη οριστική μελέτη μετάβασης ούτε σχεδιασμός και χρηματοδότηση για την ανακαίνιση του ήδη υπάρχοντος παλιού κτιρίου.
Καθώς η τεχνική υπηρεσία είναι κατά το ήμισυ στελεχωμένη δεν μπορεί να καλύψει «τις τεράστιες ανάγκες συντήρησης ενός παλαιού κτιρίου και ανάπτυξης νέων εργασιών και διαδικασιών».
Ομοίως, «η διοικητική υπηρεσία είναι στελεχωμένη κατά τα 2/3 των οργανικών θέσεων, με τεράστιο όγκο εργασιών, αν αναλογιστούμε τα προβλήματα που προκάλεσε η πυρκαγιά και τις μεγάλες γραφειοκρατικές απαιτήσεις των προσλήψεων με ελαστικές μορφές εργασίας» υποστηρίζει η ένωση.
Η χρηματοδότηση όχι μόνο δεν καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες αλλά δεν αφήνει περιθώριο ενσωμάτωσης νέων δραστηριοτήτων και εργασιών, παρ’ ότι υπάρχει η τεχνογνωσία.
Συγκεκριμένα, κωλύματα προκύπτουν από τον αναχρονιστικό οργανισμό, ο οποίος χρήζει άμεσης επικαιροποίησης.
Επίσης, δραστικά βήματα πρέπει να γίνουν ώστε να νοικοκυρευτεί η διασκορπισμένη η Διοικητική και Τεχνική υπηρεσία.
Η Β΄ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου καλύπτεται μόλις από ένα επικουρικό γιατρό από τα ΤΕΠ και ένα αγροτικό γιατρό για δυο μήνες από το ΚΥ Βιάννου, σύμφωνα με την ένωση.
Η Μ.Ε.Θ έχει δύο κλειστά κρεβάτια, ενώ δεν διαθέτει ειδικευόμενους όπως και άλλα τμήματα.
Επιπρόσθετα, «οι επικουρικοί είναι ελάχιστοι αναλογικά με τον όγκο εργασιών και προσέλευσης ασθενών».
Η Καρδιολογική Κλινική αδυνατεί να αναπτύξει Αιμοδυναμικό εργαστήριο παρά την πρόθεση και την επιστημονική επάρκεια του προσωπικού της.
Το Αναισθησιολογικό τμήμα υποφέρει από υποστελέχωση, με αποτέλεσμα να προκύπτουν προβλήματα κάλυψης του χειρουργείου.
Το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζόμενων εξηγεί ότι η κάλυψη των κλινικών είναι επισφαλής, καθώς υπάρχουν χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες του προσωπικού που εργάζεται με εξουθενωτικές συνθήκες εργασίας και δυσκολίες λόγω των ιδιαιτεροτήτων του ωραρίου των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Επίσης, καταγράφονται 189 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και τονίζεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί μόνο 15 μόνιμες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού από το 2015 ενώ αποχώρησαν 95 και ακόμη 44 υπηρετούντες σε αλλότρια καθήκοντα.
Σε ότι αφορά το μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό φέρει φυσική κόπωση λόγω της υπηρεσίας άνω των 20 ετών.
Η έλλειψη βοηθών θαλάμου και τραυματιοφορέων επιβραδύνει την εκτέλεση των εργασιών και εν γένει προσωπικού στον εργαστηριακό τομέα δημιουργεί σοβαρές δυσλειτουργίες.
Σε επίπεδο δομών από τις οκτώ αίθουσες του χειρουργείου λειτουργούν μόνο οι πέντε, ενώ το Βενιζέλειο συγκαταλέγεται στα πέντε πρώτα Νοσοκομεία σε σύνολο χειρουργικών επεμβάσεων.
Η ένωση των εργαζόμενων ισχυρίζεται ότι το Τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας δεν ακολουθεί τις προδιαγραφές λειτουργίας, καθώς σε έναν μικρό και ενιαίο χώρο πραγματοποιούνται όλες οι δραστηριότητες του τμήματος
Τέλος, δυσχερής είναι και η λειτουργία του Τ.Ε.Π εξαιτίας χωροταξικού προβλήματος καθώς ο χώρος κρίνεται ακατάλληλος για την κάλυψη των αναγκών, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ