Συγκεκριμένες προτάσεις για το ΕΣΥ κατέθεσε με υπόμνημα του στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας, στο πλαίσιο της φετινής 88ης ΔΕΘ. Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι η αναβάθμιση του ΕΣΥ αποτελεί αίτημα ιατρών άλλα και πολιτών όπως βεβαιώνεται από πρόσφατη έρευνα κοινής γνώμης που καταγράφει χαμηλή, ικανοποίηση μόλις 14,5% σχετικά με το δημόσιο σύστημα υγείας.
Ως προς το μισθολόγιο των ιατρών του ΕΣΥ υπενθυμίζεται ότι «εκκρεμούν και δικαστικές αποφάσεις για επαναφορά των μισθών στα προ της κρίσης επίπεδα». Οι γιατροί, ακόμη, ζητούν την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών χωρίς αυτές να προστίθενται συνεχεία στο εισόδημα και να φορολογούνται εκ νέου.
Αναγκαία κρίνεται η θέσπιση κινήτρων ειδικά, όπως τονίζει ο ΙΣΘ «για τους νέους γιατρούς ώστε αυτοί να στελεχώσουν το Εθνικό σύστημα υγείας σε ειδικότητες που διαχρονικά παρατηρούνται ελλείψεις όπως π.χ. στην αναισθησιολογία. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τα προβλήματα των νέων γιατρών και το απαισιόδοξο κλίμα που επικρατεί ανάμεσα τους καθώς οδηγεί άμεσα αλλά κυρίως μακροπρόθεσμα σε επιδείνωση των υπηρεσιών υγείας. Μάλιστα σχετική έρευνα έχει διενεργήσει πρόσφατα ο ΙΣΘ με ειδικό ερωτηματολόγιο, τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν προσεχώς.
Τα κίνητρα πρέπει να είναι ισχυρά και άμεσα αποτελεσματικά ώστε η στελέχωση των περιφερειακών νοσοκομείων να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, καθώς τα κενά δεν μπορεί να καλύπτονται με υποχρεωτικές μετακινήσεις γιατρών από τη Θεσσαλονίκη που διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων όπου εκείνοι υπηρετούν αλλά και την προσωπική ζωή των συναδέλφων».
Ακόμη, ο Σύλλογος αιτείται να υλοποιηθεί ο νόμος που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους γιατρούς να ενταχθούν στο σύστημα και να προχωρήσει η -από το 2022- επίσης νομοθετημένη σύναψη γενικής συλλογικής σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τον ΠΙΣ. Προτεραιότητα σύμφωνα με τον Σύλλογο πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση των δημόσιων δομών της ΠΦΥ σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή αλλά και να βρεθεί λύση για το clawback που επιβαρύνει τους εργαστηριακούς ιατρούς.
Υπερ του νομοθετικού βήματος για τη δυνατότητα να ασκήσουν οι ιατροί του ΕΣΥ ιδιωτικό έργο τίθεται ο ΙΣΘ, αλλά χαρακτηριστικά ο κ. Νίτσας διευκρινίζει ότι «ζητούμε να γίνεται συντεταγμένα και ξεκάθαρα με μετατροπή των θέσεων εκείνων που επιθυμούν ιδιωτικό έργο σε part time με σύγχρονη πρόσληψη γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα σε θέσεις part time. Με τον τρόπο αυτό θα διπλασιαστεί το προσωπικό νοσοκομεία χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Επιπλέον πρέπει να επισημάνουμε ότι στην άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου δεν αναφέρεται ωράριο άσκησης, πράγμα που δημιουργεί δυσπραγία στην έκδοση αδειών λειτουργίας ιατρείων, στις οποίες πρέπει να αναφέρεται το ωράριο του επιστημονικά υπευθύνου ιατρού».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ