Η γιατρός εργασίας, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Ειδ. Ιατρών Εργασίας και γεν. Γραμματέας της Ελλην. Εταιρίας Ιατρικής της Εργασίας & Περιβάλλοντος, υπογραμμίζει παράλληλα ότι «η προαγωγή της Υγείας στους χώρους Εργασίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Ιατρό Εργασίας», εκτιμώντας πως η σχετική κουλτούρα στην Ελλάδα βρίσκεται στα σπάργανα.
Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Virus:
1. Ποια είναι η εμπειρία σας για την προαγωγή της Υγείας στους χώρους εργασίας, μέσα από τη συμμετοχή σας στο αρμόδιο Συμβούλιο του υπουργείου Εργασίας και τη μακρόχρονη συνεργασία σας με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας;
Μιλάμε για τρία διαφορετικά πράγματα.
Η προαγωγή της υγείας στον χώρο εργασίας είναι η συνδυασμένη προσπάθεια εργοδοτών, εργαζομένων και κοινωνίας για τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας των ατόμων στον χώρο εργασίας. Αυτό επιτυγχάνεται συνδυαστικά μέσω: της βελτίωσης της οργάνωσης και του περιβάλλοντος εργασίας, της προώθησης της συμμετοχής των εργαζομένων στην πλήρη διαδικασία προαγωγής της υγείας στον χώρο εργασίας, της ενθάρρυνσης υγιών επιλογών και της προαγωγής της προσωπικής εξέλιξης. Η προαγωγή της Υγείας στους χώρους Εργασίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Ιατρό Εργασίας. Η Ιατρική της Εργασίας είναι μια ειδικότητα, άγνωστη στον εργαζόμενο και ταυτόχρονα ασκείται από Ιατρούς άλλων ειδικοτήτων που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο, άρα οι υπηρεσίες που προσφέρουν απέχουν κατά πολύ από εκείνες που προσφέρει ο Ειδικός Ιατρός Εργασίας, μπορεί να είναι από ανύπαρκτες έως επικίνδυνες. Η επαφή του Ειδικού Ιατρού Εργασίας, με τον εργαζόμενο, με το περιβάλλον εργασίας, με τις συνθήκες εργασίας δεν είναι κάτι που γίνεται «με εμπειρία». Όταν δεν έχεις γνώση πχ τι προκαλεί η έκθεση σε αμίαντο, πως θα προάγεις και πως θα προστατεύσεις την υγεία του εργαζόμενου; Ως Πρόεδρος των Ειδικών Ιατρών Εργασίας, κάναμε πολλές παρεμβάσεις στη Βουλή προς την κατεύθυνση της υποστήριξης των θεμάτων Ιατρικής της Εργασίας, όχι από συνδικαλιστικής άποψης, αλλά από την άποψη ότι εμείς είμαστε οι αρμόδιοι Ιατροί για την προστασία της Υγείας του εργαζόμενου. Πολλά έγιναν κατανοητά και προωθήθηκαν νομοθετικές ρυθμίσεις. Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν.
Όσον αφορά την συμμετοχή μου στο αρμόδιο Συμβούλιο για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, κατ’ αρχήν ήταν πολύ μικρό το διάστημα που συμμετείχα και οι αρμοδιότητές του ήταν στην μελέτη όχι όλων αλλά συγκεκριμένων Νομοσχεδίων που αφορούν την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία. Άποψη μου είναι ότι θα πρέπει οι αρμοδιότητές του να γίνουν πιο ουσιαστικές, οι παρεμβάσεις του μεγαλύτερες όπως και οι δυνατότητές του.
Όσον αφορά το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, οι παρεμβάσεις είναι σε Σωματεία καθώς και εργαζόμενους μεμονωμένους, όπου ζητούν την βοήθειά μας για προβλήματα που άπτονται της Υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Από διευκρινήσεις της νομοθεσίας μέχρι τα προβλήματα υγείας που απασχολούν τους εργαζόμενους.
Η εμπειρία μου ως Ειδικού Ιατρού Εργασίας, μου λέει ότι είμαστε στα σπάργανα όσον αφορά την κουλτούρα για την Υγεία στην Εργασία, αλλά θα συνεχίσω να παλεύω μέχρι να γίνουν κατανοητές όχι μόνο οι έννοιες αλλά και η ουσιαστική τους πραγμάτωση.
2. Ποια εκτιμάτε πως είναι η συνεισφορά της κυβέρνησης Σαμαρά στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας;
Στην Υγεία έπρεπε να γίνουν αλλαγές. Έπρεπε να μπει μια τάξη. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα. Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν ήταν η υλοποίηση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, ο περιορισμός των αλόγιστων δαπανών, της αυθαίρετης υπερσυνταγογράφησης, την υποχρέωση της αιτιολόγησης χορήγησης φαρμάκου καθώς και της συνταγογράφησης παρακλινικών εξετάσεων, τα μέτρα για τους ανασφάλιστους, με το εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης, ώστε πολίτες που απώλεσαν την ασφαλιστική τους ικανότητα, να αποκτήσουν δυνατότητα-δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Έγιναν και λάθη, σίγουρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι με το φόβο του λάθους δεν πρέπει να κάνεις τίποτα. Και θα γίνουν πολλά περισσότερα σε θετική κατεύθυνση.
3. Τι επιδιώκετε για τη χώρα και την εκλογική σας περιφέρεια, θέτοντας υποψηφιότητα για βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία;
Πιστεύω πραγματικά ότι είναι οι πιο δύσκολες εκλογές. Επειδή κάθε μέρα είμαι στο δρόμο, επειδή συζητώ με ανθρώπους, επειδή εργάζομαι, συντηρώ πενταμελή οικογένεια μόνη μου, επειδή ξέρω τι σημαίνει ανεργία ή να μην μπορείς να πληρώσεις τις υποχρεώσεις σου, αποφάσισα να συμμετάσχω. Τα χρόνια της κρίσης ήταν δύσκολα. Δεν θα πει κανείς το αντίθετο. Είχαμε μάθει να ζούμε με δανεικά, σε έναν «δανεικό» παράδεισο. Ως χώρα έχουμε πολλές δυνατότητες. Και πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε στο έπακρο. Θα μου πείτε γιατί δεν έγιναν στα δυόμισι χρόνια. Ο χρόνος ήταν λίγος μπροστά στην κοσμογονία των αλλαγών. Τα βήματα πρέπει να γίνονται ένα ένα, με πρόγραμμα, με στόχους, με μετρήσιμα αποτελέσματα. Η παροχολογία και ο λαϊκισμός, σημαίνουν απλά εκμετάλλευση του πόνου. Όταν κάποιος είναι άνεργος και του λένε «αν με ψηφίσεις θα έχεις δουλειά» τι θα κάνει; Αλλά για να υπάρχει δουλειά, πρέπει να υπάρχουν επενδύσεις. Για να υπάρχουν επενδύσεις πρέπει κάποιος να τοποθετήσει τα χρήματα. Αν δεν τα τοποθετήσει δουλειά δεν θα υπάρχει. Και πρέπει να υπάρχει και ένα σταθερό περιβάλλον για να επενδύσει κάποιος. Αλλιώς γιατί να μην πάει σε άλλη χώρα; Είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση Σαμαρά ήθελε ανέργους; Είναι παρανοϊκό και να το σκεφτόμαστε. Άρα από την κρίση βγαίνεις με πρόγραμμα και όχι με παχιά λόγια. Όχι με υποσχέσεις και «ΘΑ». Το λεφτά υπάρχουν το ακούσαμε το 2009 και το αποτέλεσμα ήταν να έρθει το ΔΝΤ στην Πατρίδα μας. Είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι υπάρχουν χρήματα και δεν τα έδωσε η Κυβέρνηση αλλά θα τα δώσει η επόμενη; Είναι απαράδεκτο να υπάρχει παροχολογία, γιατί σημαίνει ότι είναι απλά εκμετάλλευση των δυσκολιών του πολίτη, εκμετάλλευση του άνεργου, του χαμηλοσυνταξιούχου, υφαρπαγή της ψήφου του. Από χρόνια έχω πει ότι πρέπει οι Έλληνες να βάλουμε το «ΕΜΕΙΣ» πάνω από το «ΕΓΩ». Όχι μεμονωμένα, αλλά συλλογικά. Και φυσικά να μην ισχύσει «ψόφησε η κατσίκα μου να ψοφήσει και του γείτονα».
Σύντομο βιογραφικό
Η Ευγενία Πανταζή γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας και κατοικεί στην Αθήνα.
Το 1996 τελείωσε την Ιατρική Σχολή και ειδικεύτηκε στην Ιατρική της Εργασίας. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Δημόσια Υποψήφια Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι ελεύθερη επαγγελματίας (γιατρός εργασίας) και από το 2005 Επιστημονικός Συνεργάτης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) σε θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία.
Διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΣΥΑΕ) του Υπουργείου Εργασίας, για το διάστημα 2008-2011 και 2013. Είναι Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Ειδικών Ιατρών Εργασίας και Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος.
Ακόμη, είναι μέλος των Τομέων Υγείας, Εργασίας και Γυναικών της ΝΔ και μέλος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ