Η Ένωση Εργαζομένων του Βενιζέλειου – Πανάνειου Γ.Ν Ηρακλείου με επιστολή της προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας την ενημερώνει για τα προβλήματα του νοσοκομείου.
Πηγή των δεινών του προσωπικού αλλά και των ασθενών αποτελεί η έλλειψη προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων καθώς και η μειωμένη χρηματοδότηση των δομών υγείας αποτελούν τα συνήθη προβλήματα.
Ενδιάμεσες λύσεις δεν μπορούν να βοηθήσουν στην έξοδο από το αδιέξοδο σύμφωνα με τους εργαόζμενους «Οι σύγχρονες μορφές βραχυχρόνιας εργασίας, οι συμβασιούχοι, οι επικουρικοί, ΟΑΕΔ, κοινωφελούς, υποστηρικτικές υπηρεσίες( καθαριότητα, σίτιση , φύλαξη) ή με οποία άλλη ονομασία και αν εναλλάσσονται, ή οποία σκοπιμότητα και αν εξυπηρετούν, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της τρομερής υποστελέχωσης».
Το αποτέλεσμα επιτείνει τις δυσχερείς συνθήκες καθώς τέτοιες λύσεις «δημιουργούν στρατιές υπαλλήλων που ζουν σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, όμηροι των αδιέξοδων κυβερνητικών πολιτικών».
Ενδεικτικό είναι ότι το Νοσοκομείο οφείλει στο προσωπικό δεδουλευμένα δύο ετών (2012-2013), τα οποία ανέρχονται σε 302.000ευρώ. «Όλες οι Ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας έκτοτε έχουν δεσμευτεί ότι θα επιλύσουν το θέμα και θα αποζημιώσουν τους δικαιούχους. Δυστυχώς όμως, παρά τις πάμπολλες διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις, μέχρι σήμερα το θέμα δεν έχει λυθεί, διαιωνίζοντας μια αδικία εις βάρος του προσωπικού μας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Προβλήματα υποδομών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το Βενιζέλειο, όπως περιγράφει η ένωση των εργαζομένων «αφού από τον Σεπτέμβριο του 2018 υπέστη μια τρομερή καταστροφή, καθώς η Διοικητική και Τεχνική υπηρεσία του Νοσοκομείου καταστράφηκαν ολοσχερώς, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στα κτίρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου στεγάζονταν οι εν λόγω υπηρεσίες».
Οι συνθήκες εργασίας είναι αντίξοες καθώς 100 περίπου υπάλληλοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, είτε σε κοντέινερ είτε εντός του κεντρικού κτιρίου, προκαλώντας αυτονόητα τρομερή χωροταξική ασφυξία στο Νοσοκομείο, καθώς έχει καταληφθεί και η τελευταία εκμεταλλεύσιμη γωνία του χώρου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το γραφείο προσωπικού και η μισθοδοσία λειτουργούν στον ίδιο χώρο (9 άτομα σε 20 τ.μ).
Μάλιστα, η πυρκαγιά στοίχισε στο νοσοκομείο τη σχολή Νοσηλευτικής του Βενιζέλειου, η οποία επλήγη και πλέον φιλοξενείται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, μια απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων. Τα θεωρητικά μαθήματα γίνονται στο ΠΑΓΝΗ, ενώ η πρακτική άσκηση και εκπαίδευση στο Βενιζέλειο.
Ταλαιπωρία προκαλείται στην ακαδημαϊκή κοινότητα αφού «η μετακίνηση των φοιτητών και του προσωπικού είναι δυσχερής καθώς οι περισσότεροι, βάσει και της προ πυρκαγιάς κατάστασης, έχουν ενοικιάσει κατοικίες κοντά στο Βενιζέλειο».
Η Ένωση ζητά από την ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει στα εξής βήματα:
Προβείτε στην αύξηση της χρηματοδότησης των Μονάδων Υγείας
Καλύψετε με προσωπικό όλα τα οργανικά κενά
Επικαιροποιήσετε έγκυρα και έγκαιρα τους νέους οργανισμούς των Νοσοκομείων.
Άρετε τις μισθολογικές αδικίες και επαναφέρετε τους μισθούς και τις αποζημιώσεις των εφημεριών, των αργιών, των νυχτερινών και των αργιών στα προ κρίσης δεδομένα. Επίσης να αποδοθούν τα δεδουλευμένα 2012- 2013 στους δικαιούχους τους.
4Αποκαταστήσετε τη αδικία εκμετάλλευσης των μακροχρόνιων συμβασιούχων, οι οποίοι στις δύσκολες εποχές στήριξαν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Προβείτε σε κρίσεις θέσεων ευθύνης άμεσα και επαναφέρετε τη νομιμότητα και την αξιοκρατία.
Σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ Κρήτης και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου να αποκαταστήσετε τις σοβαρές επιπλοκές που προκάλεσε η πυρκαγιά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, διασφαλίζοντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στο προσωπικό μας.
Διασφαλίσετε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας, απομακρύνοντας πάσης μορφής εργολαβία και οικονομικής εκμετάλλευσης των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ