Σε «τροχιά» ολοκλήρωσης βρίσκεται η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στη χώρα μας, 30 χρόνια από την έναρξη της, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Σχέδιο Νόμου ετοιμάζεται με ρυθμίσεις σχετικές με τα δικαιώματα των πασχόντων από άνοια και των φροντιστών τους.
Ήδη έχει δρομολογηθεί η μετεξέλιξη των οργανισμών των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων σε Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγεία. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται όλες οι σχετικές πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δομές. Σύφωνα με τον σχεδιασμό σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια θα λειτουργούν Κοινοτικά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας υπό ενιαία υπηρεσιακή και επιστημονική Διοίκηση. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021 -2030 έχει την στήριξη του ΠΟΥ.
Με στόχο την αλλαγή του τοπίου της Ψυχικής Υγείας στην χώρα μας για πρώτη φορά κοστολογημένες δομές, δράσεις και προγράμματα υλοποιούνται και ομαδοποιούνται σε Δέκα Άξονες Παρεμβάσεων. Σε αυτό το πνεύμα έχουν αναπτυχθεί 60 νέες δομές ψυχικής υγείας στην κοινότητα, οι οποίες παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε όλους τους πολίτες. Τα έργα υλοποιούνται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πλέον λειτουργούν νέα Κέντρα Ημέρας & Κινητές Μονάδες για Παιδιά και Εφήβους, για Ενήλικες, για την υποστήριξη των εργαζομένων, για την στήριξη των οικογενειών, για ειδικές ομάδες, όπως είναι τα άτομα με άνοια και άτομα με αυτισμό, αλλάζουν εντελώς τον χάρτη της ψυχικής υγείας. Σε αυτά προστίθενται νέα Οικοτροφεία για άτομα με σοβαρές ψυχικές παθήσεις, για άτομα με άνοια και συναφείς διαταραχές και για άτομα με αυτισμό. Περαιτέρω 40 τέτοιες δομές θα έχουν αναπτυχθεί μέχρι το τέλος του 2023, ενώ παράλληλα δρομολογήθηκαν και θα υλοποιηθούν 80 παρεμβάσεις σε δημόσιες δομές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας, όπως ψυχιατρικές κλινικές στα νοσοκομεία, για τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών και την αγορά εξοπλισμού. Όλα τα παραπάνω έργα, αγγίζουν τα 65 εκατ. ευρώ και οι αναγκαίοι πόροι είναι εξασφαλισμένοι.
Στον ίδιο άξονα αλλαγής θα κινείται και το νομοσχέδιο γιατα δικαιώματα των πασχόντων από άνοια και των φροντιστών τους. Ακόμη, υλοποιούνται οριζόντιες δράσεις και προγράμματα για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των πολιτών και για την αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων συμπολιτών μας απότοκων των κρίσεων δημόσιας υγείας και των φυσικών καταστροφών συνεπεία της κλιματικής κρίσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την εργασιακή ένταξη ατόμων με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα για τη διασφάλιση του εργασιακού δικαιώματος, αλλά και για την ψυχοκοινωνική ένταξη συνανθρώπων μας που το έχουν ανάγκη.
Επίσης, θα πραγματοποιηθούν μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες για την οργανωτική και διοικητική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Οι ίδιες κινήσεις προβλέπονται για το Ενιαίο Δίκτυο Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, που θα περιλαμβάνει το σύνολο των υφιστάμενων δομών προληπτικών, θεραπευτικών και αποκαταστασιακών παρεμβάσεων.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ