Επιστημονικές οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ) για τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Το Υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι ακολουθούνται πρωτόκολλα διαψεύδοντας δημοσιεύματα.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ακολουθούνται οι συστάσεις του γνωμοδοτικού του οργάνου για όλα τα υπόλοιπα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων που προσφέρονται δωρεάν και στέλνονται με άυλο παραπεμπτικό. Στην προσπάθεια συνέβαλαν διακεκριμένοι ιατροί, καθηγητές Πανεπιστημίου και ειδικοί στα θέματα της Δημόσιας Υγείας, η πρόεδρος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας. Επιπλέον, ενώ στο εγχείρημα συνέδραμε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για την υλοποίηση του προγράμματος.
Πολίτες 50-69 ετών που διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι, υποβάλλονται σε εγκεκριμένα self test από την Επιτροπή των ειδικών. Πρόκειται για τεστ FIT και FOB, υψηλής αξιοπιστίας, που έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ αλλά και διεθνείς οργανισμούςCDC, WHO).
Ειδικότερα, το Υπουργείο Υγείας αποσαφηνίζει, σχετικά με αναφορές που κάνουν λόγο στην εξέταση Mayer κοπράνων, «δεν είναι ειδική για την ανίχνευση ανθρώπινης αιμοσφαιρίνης, ενώ η χρήση της θα οδηγούσε σε περισσότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα». Τι Υπουργεί επισημαίνει πως πλέον δεν χρησιμοποιείται η παλιά Mayer κοπράνων αλλλά ντίστοιχα τεστ με αυτά του προγράμματος. Η λίστα με τα self test που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα είναι εδώ.
Σημειώνεται πως τα self test ανιχνεύουν την παρουσία αιμορραγίας στα κόπρανα, που αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου και όχι εάν ένας πολίτης έχει καρκίνο ή όχι. Καθώς αυτή μπορεί να προκαλείται από διαφορετικές αιτίες, η Επιτροπή έχει δώσει την οδηγία όταν ένας πολίτης έχει θετικό τεστ, να γίνεται κλινική εκτίμηση από γαστρεντερολόγο. Για τους πολίτες που έχουν θετικό τεστ, εκδίδεται αυτόματα ηλεκτρονικό παραπεμπτικό επίσκεψης σε γαστρεντερολόγο.
Ο ειδικός θα εκτιμήσει τα συμπτώματα, το ιστορικό και κάθε άλλη πληροφορία ώστε να αποφασίσει εάν χρειάζεται να γίνει κολονοσκόπηση. Εφόσον ο ιατρός κρίνει ότι πρέπει να γίνει η εξέταση, τότε εκδίδεται αυτόματα το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό για την εξέταση, αλλά και η συνταγή για την προμήθεια των καθαρτικών σκευασμάτων που απαιτούνται για την προετοιμασία πριν την κολονοσκόπηση.
Σε περίπτωση ευρημάτων, εφόσον είναι εφικτό αφαιρούνται επιτόπου και προχωρά η δειγματοληψία για βιοψία.
Επιδίωξη αποτελεί είναι η πρώιμη διάγνωσηπρο-καρκινικών αλλοιώσεων ή ακόμα και της νόσου αυτής ώστε να είναι εφικτή η άμεση παρέμβαση και θεραπεία. Αξιοσημείωτο είναι πως οι αδενωματώδεις πολύποδες ή η πιθανή νεοπλασία που διαγνωστούν και διαχειριστούν σε αρχικό στάδιο έχουν ίαση 100%.
Κάλεσμα κάνει το Υπουργείο Υγείας στους πολίτες να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα και να υποβληθούν στις δωρεάν εξετάσεις. «Είναι κρίσιμο αυτές οι υπηρεσίες να μη γίνονται αντικείμενο πολιτικής ή συνδικαλιστικής εκμετάλλευσης, αλλά να παλέψουμε όλοι μαζί, η Πολιτεία, οι επαγγελματίες υγείας, και οι πολίτες, ώστε να έχουμε υψηλά ποσοστά συμμετοχής και να μη θρηνούμε συμπολίτες μας από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν αποτελεσματικά όταν εντοπίζονται έγκαιρα» τονίζεται από το Υπουργείο Υγείας.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ