Σημαντικά βήματα στο τομέα της Ψυχικής Υγείας έχει διανύσει η χώρα μας σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη. Από το βήμα του 1ου Διεθνούς forum για το Wellbeing, η κ. Ράπτη αναφέρθηκε στη στήριξη ευάλωτων ομάδων, την ενίσχυση του ΕΣΥ και τον σχεδιασμό για την θωράκιση αυτού του τομέα υγείας.
Στην εμπειρία της πανδημίας αναφέρθηκε η υφυπουργός και στην αναπροσαρμογή των καταστάσεων που επηρέασαν ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες. Οι πιέσεις που επέφερε η υγειονομική κρίση ανέδειξαν την αξία της ψυχικής υγείας, η οποία τέθηκε από τον ΠΟΥ ως ένας από τους τέσσερις πυλώνες της πολιτικής του για την περίοδο 2020-2025. Ενδεικτικά η κ. Ράπτη ανέφερε το φετινό σύνθημα του ΠΟΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι «να κάνουμε την ψυχική υγειά και ευεξία για όλους παγκόσμια προτεραιότητα».
Με αυτό το σκεπτικό η ψυχική υγεία αποτελεί ζωτικό μέλημα της Πολιτείας, δίνοντας έμφαση στα μέχρι τώρα υποχρηματοδοτούμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας. «Γι’ αυτό, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δημιούργησε ειδικό χαρτοφυλάκιο για την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητας των πολιτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και μετά το πέρας αυτής» επεσήμανε η υφυπουργός.
Στο πλαίσιο αυτό ενισχύθηκαν ευάλωτες ομάδες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι ωφελούμενοι από την ενδυνάμωση του ΕΣΥ με μόνιμους και επίκουρους Ψυχιάτρους, και παιδοψυχιάτρους. Ακόμη, νομοθετήθηκαν 215 θέσεις ειδικευόμενων νοσηλευτών ψυχικής υγείας και εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης η χρηματοδότηση νέων δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα, με προτάσεις συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ.
«Έτσι, σήμερα, δημιουργούμε 104 νέες σύγχρονες κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας σε ολόκληρη την Επικράτεια, όπως Κέντρα Ημέρας για παιδιά και εφήβους, τον ενήλικο πληθυσμό, τις οικογένειες, αλλά και Κέντρα Ημέρας για εργαζόμενους, και μετανάστες. Οικοτροφεία, και ξενώνες, Κινητές μονάδες για παιδιά και εφήβους, ηλικιωμένους, και φυσικά τον γενικό πληθυσμό» τόνισε η υφυπουργός.
Η ίδια υπενθύμισε ότι από την έναρξη της πανδημίας, λειτουργούμε την 24ωρη, δωρεάν Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης 10306, που έως σήμερα έχει λάβει πάνω από 450.000 κλήσεις. Για την στήριξη των παιδιών και των εφήβων που βίωσαν τις πιο σοβαρές ψυχικές επιπτώσεις από την πανδημία, δημιουργούνται νέες δομές και αναπτύσσονται εξειδικευμένες δράσεις και υπηρεσίες. «Νομοθετήσαμε για πρώτη φορά και δημιουργούμε 8 Κέντρα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, καθώς 3.500 κάθε έτος νέοι διαγιγνώσκονται με ψυχωσικές διαταραχές» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Ράπτη.
Νέες κλίνες δημιουργήθηκαν στα Παιδοψυχιατρικά Τμήματα των Νοσοκομείων, ακόμη και με δωρεές αλλά και τη στήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Πλέον λειτουργούν Κέντρα Ψυχικής Υγείας στα Πανεπιστήμια.
Για τους ηλικιωμένους
Ασθενείς που βίωσαν απομόνωση, άγχος, μοναξιά, αλλά και κατάθλιψη κατά την πανδημία καθώς και οι οικογένειες αυτών επωφελούνται από νέες δομές και προγράμματα για την άνοια και το αλτσχάιμερ σε όλη τη χώρα. Ήδη λειτουργούν δύο Κέντρα Ημέρας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης. Προγράμματα Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης είναι σε εξέλιξη σε συνεργασία με το Αιγινήτειο Νοσοκομείο, με Κινητές Μονάδες, σε απομακρυσμένες νησιωτικές και ακριτικές περιοχές της χώρας.
Ψηφιακά εργαλεία
Με σκοπό την παροχή εξ αποστάσεως φροντίδας ψυχικής υγείας, τη συνταγογράφηση, και την έκδοση πιστοποιητικών αναπτύχθηκε Δίκτυο Τηλεψυχιατρικής, με αφετηρία το Καστελόριζο και τη Σύμη. Το δίκτυο «απλώνεται» σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, ορεινές και νησιωτική. Ήδη λειτουργεί το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικης και Τηλεψυχιατρικής στη 2η Υγειονομική μας Περιφέρεια Πειραιώς και Νήσων. Εντός του έτους πραγματοποιήθηκαν 1214 ραντεβού, εκ των οποίων 493 αφορούν παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες.
Πλέον και ο ψηφιακός χάρτης υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ο οποίος είναι αναρτημένος στο site του Υπουργείου, διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες. Οι δυνάμεις του Υπουργείου ενώθηκαν με αυτές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις υπηρεσίες των Δήμων για την στήριξη των πληγέντων, όπως ήταν οι σεισμόπληκτοι οι, πλημμυροπαθείς κ.ά.
Αξιομνημόνευτο είναι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία, με ορίζοντα δεκαετίας, με έμφαση στη φωνή και τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών. Σε μια καινοτόμα κίνηση για τα ελληνικά δεδομένα το Υπουργείο Υγείας υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανάπτυξη προγραμμάτων ενίσχυσης της ψυχικής υγείας μέσω της τέχνης ως «θεραπευτικής», και την υιοθέτηση της «πολιτιστικής συνταγογράφησης».
Ενδεικτικό είναι πως λειτουργεί νέο Γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα για την Ποιότητα Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών. Πόροι έχουν κατευθυνθεί στο νέο Πανευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Ποιότητα των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας των παιδιών και εφήβων.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ