Ένα ζευγάρι τουριστών που κατανάλωσε σπαράγγια έπαθε αλλαντίαση, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Η γυναίκα νοσηλεύεται διασωληνωμένη αλλά σε σταθερή κατάσταση.
Τα δυο περιστατικά δηλώθηκαν μέσω του Συστήματος Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων του ΕΟΔΥ. Στους ασθενείς χορηγήθηκε αντιτοξίνη της αλλαντίασης μέσω του ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς. Μάλιστα χρειάστηκε η συνδρομή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για να λάβουν την ειδική αντιτοξίνη μέσα στο πρώτο 24ωρο από τη δήλωση στον ΕΟΔΥ.. Οι δύο ασθενείς, η μία εκ των οποίων είναι διασωληνωμένη, νοσηλεύονται σε σταθερή κλινική κατάσταση σε νοσοκομείατης Αττικής.
Το ζευγάρι που βρισκόταν στην Ελλάδα για διακοπές, φαίνεται πως κατανάλωσε, λίγες ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων, σπαράγγια παρασκευασμένα από τους ίδιους με τη διαδικασία της κονσερβοποίησης.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ η τροφιμογενής αλλαντίαση προκαλείται από το Clostridiumbotulinum που αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του ώστε να καταστραφεί η τοξίνη. «Η τοξίνη παράγεται συνήθως, σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α). Η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν» εξηγεί ο ΕΟΔΥ.
Ο οργανισμός επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι η παρασκευή κονσερβοποιημένων τροφίμων πρέπει να γίνεται ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων για την ασφάλεια των τροφίμων.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ