Τον προσεχή Μάιο συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ψήφιση του νέου νόμου για τις προμήθειες στο δημόσιο σύστημα υγείας, η φιλοσοφία του οποίου έγκειται στην κεντρικοποίηση των σχετικών διαδικασιών. Για τον αρμόδιο Υπουργό, Π. Πολάκη, το εγχείρημα αποτελεί προσωπικό στοίχημα με σκοπό “τον εξορθολογισμό των δαπανών, την πάταξη της διαπλοκής, της διαφθοράς και της παραοικονομίας”.
Τι βήματα έχουν γίνει, όμως, στο χρονικό διάστημα αυτό;
Στον “πυρήνα” της προαναφερόμενης μεταρρύθμισης βρίσκεται η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), ως μετεξέλιξη της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) που ιδρύθηκε το 2007 (και ομολογουμένως δεν τα κατάφερε στο έργο της), η οποία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της θα αναλάβει να δημιουργήσει Μητρώο Προμηθευτών και Μητρώο Υλικών & Υπηρεσιών, μεταξύ άλλων. Μέχρι πρόσφατα, όμως, ακόμη κι αυτή καθαυτή η ΕΚΑΠΥ αποτελούσε ζητούμενο, αν και η λειτουργία της συνιστά προϋπόθεση για την υλοποίηση του νέου νόμου.
Είναι ενδεικτικό πως η Αριστοτέλους είχε “σκαλώσει” για μήνες στο εργασιακό καθεστώς των στελεχών της ΕΚΑΠΥ, το οποίο και ξεκαθάρισε μόλις τον Νοέμβριο του 2017.
Το Δεκέμβριο διορίστηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου με 3ετή θητεία, το οποίο αργότερα τον ίδιο μήνα συγκροτήθηκε σε σώμα.
Χρειάστηκε, όμως, επιπλέον ένας μήνας για να οριστούν οι αποζημιώσεις τους, συνολικού ύψους 97,2 χιλιάδων ευρώ (ετησίως). Στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (επισυνάπτεται) αναφέρεται ότι το κόστος θα καλυφθεί από πιστώσεις του υπουργείου Υγείας, με αναδρομική ισχύ από 18/12/2017.
Τελικά, στις 22 Ιανουαρίου 2018 η ΕΚΑΠΥ πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση σε Ολομέλεια, αλλά χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί το αποτέλεσμα του έργου της μέχρι στιγμής…
ΩΥ89465ΦΥΟ-ΣΥ4
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ