Τα στοιχεία που ακολουθούν είναι ενδεικτικά της κατάστασης…
Η μηνιαία αντιμισθία του νεοπροσλαμβανόμενου γιατρού στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας δεν ξεπερνά τα 650-700 ευρώ, αφού δεν υπάρχει κλαδική σύμβαση που να ορίζει κατώτατο μισθό. Η συντριπτική πλειοψηφία δε, εργάζεται με απόδειξη παροχής υπηρεσιών («μπλοκάκι»). Την ίδια ώρα, η κλινική εξέταση για κάθε ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικό ιατρείο, αμείβεται με 10 ευρώ, δηλαδή οι μηνιαίες αποδοχές ενός νέου ελευθεροεπαγγελματία ιατρού (που δεν έχει προλάβει να διαμορφώσει πελατολόγιο) διαμορφώνονται στα 200 ευρώ το μήνα (200 επισκέψεις επί 10 ευρώ ανά ασθενή). Οι συνθήκες δεν είναι καλύτερες στα δημόσια νοσοκομεία, αφού η μηνιαίος μισθός ενός ειδικευόμενου που «λιώνει» στη δουλειά κυμαίνεται στα 700 – 800 ευρώ, ενώ επί μήνες παραμένει απλήρωτος για τις δεδουλευμένες εφημερίες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία ο ειδικευμένος γιατρός που θα αλλάξει ειδικότητα, υποχρεώνεται να εργαστεί αμισθί!
Θα μπορούσε κανείς να αναφέρει πολλά ακόμη παραδείγματα, αλλά ας δούμε ποια είναι η κατάσταση σε άλλες χώρες.
Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά (ΙΣΠ), η Φινλανδία ανακοίνωσε πρόγραμμα αναζήτησης 18.000 Ιατρών μέχρι το 2020, με 6.350 ευρώ το μήνα αμοιβή και με προτίμηση στους Έλληνες Ιατρούς, καθώς έχει μείνει με τις καλύτερες εντυπώσεις από όσους Έλληνες εργάζονται ήδη στα νοσοκομεία της. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι θα έχουν έλλειψη Γενικών Χειρουργών το 2020, καθώς η συγκεκριμένη ειδικότητα δεν προτιμάται από τους Αμερικανούς αφού θεωρείται πολύ «βαριά», με πολλές ώρες εργασίας και υπαμειβόμενη (170.000 έως 450.000 δολάρια κατ΄ έτος). Παράλληλα, η Γερμανία εξακολουθεί να ζητάει απεγνωσμένα γιατρούς, ενώ στη Βρετανία το ποσοστό των αλλοδαπών γιατρών που είναι ενεργοί φτάνει το 65%.
Ο ΙΣΠ, επισημαίνει τον κίνδυνο να οδηγηθούμε σταδιακά σε έλλειψη ιατρικού προσωπικού, κρίνοντας από το πού βρίσκονται και πού πάνε οι συνθήκες και οι αμοιβές των γιατρών, σε βάρος συνολικά της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, ζητά μεταξύ άλλων την επαναπρόσληψη των απολυμένων γιατρών από τα πρώην πολυϊατρεία του ΙΚΑ, ώστε αντί να πληρώνονται 10 ευρώ για κάθε κλινική εξέταση βλέποντας μόλις 200 ασθενείς το μήνα στο ιατρείο τους (200 ευρώ το μήνα), να εξετάζουν στις δομές του ΠΕΔΥ 600 ασθενείς το μήνα, όπου η κάθε κλινική εξέταση χρεώνεται 2,83 ευρώ και η μεικτή αμοιβή του γιατρού κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 1.700 ευρώ.
«Όσα λειτουργικά έξοδα και αν προσθέσουμε, η διαφορά τεράστια και το οικονομικό όφελος είναι υπέρ της λύσης που προτείνουμε» σημειώνει χαρακτηριστικά ο ΙΣΠ, ο οποίος καταθέτει έναν ολοκληρωμένο κατάλογο μέτρων που μπορούν να ληφθούν για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών και των γιατρών.
Ακολουθούν οι βασικές προτάσεις του ΙΣΠ:
Δημόσιος τομέας
Σταδιακή αύξηση του μισθού και εξίσωση αυτού με το μισθολόγιο των Δικαστών από την πρώτη βαθμίδα μέχρι την τελευταία.
Ιδιωτικός τομέας
ΚΑΠΟΙΑ ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ? Ή ΑΛΛΗ που να διασφαλίζει κατώτατο μισθό των Ιατρών του Ιδιωτικού τομέα; Σήμερα προσλαμβάνονται ιατροί ειδικευμένοι με αντιμισθία 650-700 € με απόδειξη παροχής υπηρεσιών. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ !
Παρέμβαση ή συμμετοχή του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων όταν αποφασίζονται οι αμοιβές του Ιδιώτη Ιατρού, είτε από το Κράτος είτε από ιδιωτικούς φορείς, όπως οι ιδιωτικές Ασφαλιστικές εταιρείες – Κλινικές. Οι Ιατροί έχουν έννομο συμφέρον και πρέπει να έχουν γνώμη. Η Νομική Υπηρεσία οφείλει να διερευνήσει και να συνυπολογίσει το έννομο συμφέρον του Ιατρού που δεν έχει πλέον κανένα λόγο για την οποιαδήποτε αμοιβή τους.
Γενικά για όλους
Α) Αριθμός Ιατρών – Παρέμβαση
Β) Τεράστιος τζίρος στην Υγεία. Ποιο είναι το κομμάτι από αυτό το ποσό, για τον εργάτη της Υγείας (τον Ιατρό) ?
Γ) Επιτέλους να εφαρμοστεί ο Νόμος για την ισότιμη υπογραφή των Ιατρών του Ιδιωτικού και του Δημόσιου τομέα. Να σταλεί εγκύκλιος υπενθύμισης του Νόμου.
Δ) Θέση του Υπουργείου Υγείας για τις ΚΑΡΤΟΕΤΑΙΡΕΙΕΣ. Η μεσιτεία στην Ιατρική διώκεται ποινικά.
Ε) Θέση του Υπουργείου Υγείας για την ανεξέλεγκτη πλέον Ιατρική Διαφήμιση, ειδικά στο Διαδίκτυο.
ΣΤ) Οι Ιατροί της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που συνταγογραφούν εξετάσεις θα έπρεπε λογικά και δεοντολογικά να παίρνουν από τα εργαστήρια και τις απαντήσεις των εξετάσεων που συνταγογραφούν (ίσως διαδικτυακά).
Ζ) Να εφαρμοστεί επιτέλους το 48ωρο. Με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, ενώ το κόστος για τις εφημερίες θα παραμείνει το ίδιο
Η) Να μοριοδοτούνται οι γονείς των παιδιών με Αυτισμό και με άλλες σοβαρές ειδικές ανάγκες, όσον αφορά τις προσλήψεις αυτών στον Δημόσιο Τομέα. Επίσης τα παιδιά να λαμβάνουν το 100% της σύνταξης μετά τον θάνατο των γονέων τους.
Τέλος, η ενεργή συμμετοχή του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων στις Αποφάσεις – Νομοσχέδια – Νομοθετήματα για την Υγεία είναι αναγκαία τώρα περισσότερο από ποτέ !
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ