Σε αναθεώρηση των εντύπων γνωμάτευσης αναφορικά με συγκεκριμένο ραδιοφάρμακο για το οποίο ο θεράπων ιατρός καλείται να αποφανθεί για το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενούς (περισσότερο ή λιγότερο από 1 έτος), προχωρά ο ΕΟΠΥΥ, μετά το «θόρυβο» που προκλήθηκε (εδώ).
«Από το σύνολο των φαρμάκων που προεγκρίνονται από τις Ειδικές Επιτροπές, στο συγκεκριμένο μόνο ραδιενεργό φάρμακο αναγράφεται μεταξύ άλλων το προσδόκιμο επιβίωσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μελέτη έγκρισης του φαρμάκου – όπως αυτή περιγράφεται στη δημόσια αναφορά αξιολόγησής του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου – περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κριτηρίων και τη φυσική κατάσταση του ασθενούς / προσδόκιμο επιβίωσης» λέει ο πρόεδρος του Οργανισμού.
Καθώς η σχετική διατύπωση «προκαλεί παρερμηνείες» κατά το Σ. Μπερσίμη, το πρότυπο γνωμάτευσης θα τροποποιηθεί, διατηρώντας ωστόσο τις ασφαλιστικές δικλείδες για την ορθή χορήγηση του ραδιοσκευάσματος, προκειμένου να προστατευθεί ο ογκολογικός ασθενής.
«Ο Οργανισμός ουδέποτε χρησιμοποίησε την παράμετρο «Προσδόκιμο Επιβίωσης» ως κριτήριο παροχής ενός αναγκαίου φαρμάκου. Αντίθετα, η συγκεκριμένη πληροφορία χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης των θεραπειών» τονίζει ο κος Μπερσίμης, σημειώνοντας πως το πρότυπο γνωμάτευσης εξυπηρετεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών προέγκρισης από την αρμόδια Επιτροπή (ΦΥΚ & Φαρμάκων Εξωτερικού).
«Η αξιολόγηση κάθε αιτήματος γίνεται με βάση τα ιατρικά δεδομένα του ασθενούς και τις κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν διεθνώς. Η απόφαση έγκρισης ή απόρριψης μιας αίτησης λαμβάνεται αποκλειστικά με επιστημονικούς όρους» καταλήγει.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ