Τα ποσοστά θνησιμότητας από πρώιμο καρκίνο του παχέος εντέρου αυξάνονται ανησυχητικά, ιδιαίτερα σε άτομα 20-44 ετών. Μπορεί σύγχρονα εργαλεία όπως είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη να βοηθούν, αλλά θα πρέπει να υπάρχει αφύπνιση και άμεση κινητοποίηση για να διασφαλιστεί η πρώιμη διάγνωση που εξασφαλίζει υψηλό ποσοστό αποθεραπείας.
Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι για τον καρκίνο του παχέος εντέρου που θεωρείται συνήθως ασθένεια που επηρεάζει μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, καταγράφεται αύξηση των περιπτώσεων σε νεαρότερους ασθενείς. Τον προβληματισμό και νεότερα στοιχεία παρουσιάζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Δρ. Μαρία Καπαρέλου (Παθολόγος – Ογκολόγος), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής).
Επιβαρυντικοί παράγοντες θεωρούνται ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, η παχυσαρκία, οι διατροφικές συνήθειες και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Ωστόσο, παρατηρείται έλλειψη συγκεκριμένων οδηγιών για προληπτικούς ελέγχους σε νεότερες ηλικίες, κάτι που αναγκάζει τους ειδικούς να προτείνουν στοχευμένες στρατηγικές ευαισθητοποίησης και καλύτερης κατανόησης των πρώιμων συμπτωμάτων, ώστε να μειωθεί η θνησιμότητα.
Με την βοήθεια της AI
Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στις κολονοσκοπήσεις βελτιώνει την ανίχνευση νεοπλασιών, ιδιαίτερα σε αρχικά στάδια, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Χάρη σε αυτό το εργαλείο μπορούν να εντοπιστούν δυσδιάκριτες προκαρκινικές αλλοιώσεις που συχνά παραβλέπονται, προσφέροντας μεγαλύτερη ακρίβεια και προλαμβάνοντας την εξέλιξη της νόσου.
Η μετα-ανάλυση αυτή επιβεβαιώνει ότι τα συστήματα υποβοηθούμενης ανίχνευσης από υπολογιστή εντοπίζουν περισσότερους πολύποδες και αδενώματα στις κολονοσκοπήσεις σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους, αλλά η επίδραση τους στον εντοπισμό προχωρημένων νεοπλασιών παχέος εντέρου παραμένει ασαφής. Η τεχνολογία αυτή ενισχύει την αντικειμενικότητα της διάγνωσης, ενώ προτείνεται για ευρεία εφαρμογή λόγω των αποτελεσμάτων της στην πρόληψη και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των κινδύνων για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Παράλληλα, η τεχνητή νοημοσύνη μειώνει την ανθρώπινη επιρροή στις διαγνώσεις, προσφέροντας μια πιο αντικειμενική αξιολόγηση των ενδείξεων και προάγοντας την πρώιμη παρέμβαση. Επισημαίνεται επίσης η ανάγκη για περαιτέρω μελέτες ώστε να αξιολογηθεί η μακροχρόνια επίδραση των συστημάτων υποβοηθούμενης ανίχνευσης από υπολογιστή στη μείωση θνησιμότητας από καρκίνο παχέος εντέρου .
Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου του καρκίνου του παχέος εντέρου
Επιδίωξη είναι η έγκαιρη ανίχνευση των προ-καρκινικών αλλοιώσεων ή ακόμα και της νόσου αυτής καθ’ αυτής, με σκοπό την άμεση παρέμβαση και θεραπεία. Εφόσον διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο έχει ίαση 100%, καθιστώντας την πρόωρη ανίχνευση εξαιρετικά καθοριστική.
Αναγκαίες κρίνονται οι τεχνολογικές βελτιώσεις και ενίσχυση της πρόληψης, ειδικά στις νεότερες ηλικιακές ομάδες. Η τεχνητή νοημοσύνη στις διαγνωστικές διαδικασίες μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο εργαλείο στην έγκαιρη διάγνωση και στον περιορισμό της εξέλιξης του καρκίνου. Επίσης, η κατανόηση των παραγόντων που συνδέονται με την αύξηση της θνησιμότητας σε νεαρούς ενήλικες καθιστά επιτακτική την ανάγκη για ευρύτερους και πρώιμους προληπτικούς ελέγχους, ενδυναμώνοντας την αποτελεσματικότητα των υγειονομικών παρεμβάσεων.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ