Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου “ΥΓΕΙΑ” νοσηλεύεται Ολλανδός τουρίστας, με έντονη διάρροια και υψηλό πυρετό, συμπτώματα τα οποία παραπέμπουν σε χολέρα.
Ο άνδρας ηλικίας 79 ετών παραθέριζε στην Κω με τη σύζυγό του, όταν μετά από 5 ημέρες τον έπιασε έντονος πονόκοιλος. Αρχικά μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του νησιού όπου για 2 ώρες γινόταν προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η παρατεταμένη διάρροια που είχε εκδηλώσει στο μεταξύ, και η οποία τον είχε φέρει στο σημείο της λιποθυμίας. Κατά τη διάρκεια της εκεί νοσηλείας του διαπιστώθηκε μάλιστα πως ο ηλικιωμένος άνδρας είχε και ηπατική ανεπάρκεια.
Δευτέρα πρωί ο ασθενής μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο ιδιωτικό θεραπευτήριο των Αθηνών, με ιδιωτικό αεροπλάνο και ιδιωτικό ασθενοφόρο, συνοδεία γιατρού, ενώ χθες το πρωί – κατά το πρωτόκολλο – ενημερώθηκε για το περιστατικό το ΚΕΕΛΠΝΟ και εστάλησαν όπως προβλέπεται καλλιέργειες στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας.
Σύμφωνα με τον ειδικό συνεργάτη του ΚΕΕΛΠΝΟ, παθολόγο-λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα, τα αποτελέσματα των εξετάσεων που θα αποσαφηνίσουν αν ο ασθενής έχει προσβληθεί από χολέρα, αναμένονται το μεσημέρι. Από αυτά θα κριθούν και οι επόμενες κινήσεις των ειδικών, οι οποίοι θα ψάξουν και για πιο επιθετικούς ιούς εάν δεν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για κρούσμα χολέρας, ενώ νέες εξετάσεις θα διεξαχθούν από την ερχόμενη εβδομάδα.
Σε ανακοίνωσή του το ιδιωτικό θεραπευτήριο τονίζει ότι «ο ασθενής νοσηλεύεται σε ειδικό χώρο της ΜΕΘ, όπου λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα και ειδικά μέτρα προστασίας και βρίσκεται υπό φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με τις οδηγίες του παγκόσμιου οργανισμού Υγείας και τις προδιαγραφές του οργανισμού Joint Commission International του οποίου την διαπίστευση κατέχει το ΥΓΕΙΑ».
Όπως ανέφερε στο Virus ο κ. Τσιόδρας, ειδικό κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται ήδη στην Κω και διερευνά την κατάσταση, αναζητώντας πιθανές εστίες της νόσου. Οι επιστήμονες διεξάγουν εξονυχιστικούς ελέγχους τόσο στο ξενοδοεχείο όπου διέμενε ο Ολλανδός τουρίστας, όσο και στο νοσοκομείο του νησιού όπου νοσηλεύτηκε αρχικά, καθώς και σε σημεία όπου έχουν στηθεί πρόχειροι προσφυγικοί καταυλισμοί.
Θα πρέπει, πάντως να σημειωθεί, ότι ο Ολλανδός δεν είχε ταξιδέψει σε χώρα με κρούσματα χολέρας, επιδημία της οποίας καταγράφεται αυτή την περίοδο στο Ιράκ.
Εν αναμονή των τελικών μικροβιολογικών αποτελεσμάτων το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει – όπως και σε όλες τις λοιμώδεις διάρροιες – την προσεχτική εφαρμογή όλων των μέτρων υγιεινής σχετικά με την κατανάλωση νερού και τροφών καθώς και την προσεκτική υγιεινή των χεριών σε όλες τις περιπτώσεις.
Η χολέρα
H χολέρα είναι μια οξεία διαρροϊκή νόσος που οφείλεται στην προσβολή του εντέρου από την εντεροτοξίνη που παράγει το βακτήριο Vibrio cholerae, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ. “Το βακτήριο Vibrio cholerae Ο1 έχει δύο βιότυπους, τον κλασικό και τον Εl Tor και κάθε βιότυπος έχει τρεις διαφορετικούς ορότυπους, τον Inaba, τον Ogawa και σπάνια τον Hikojima.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος είναι ασυμπτωματική ή ήπια ειδικά σε λοιμώξεις από τον El Tor βιότυπο του μικροβίου. Σοβαρή μορφή της νόσου εμφανίζει το 5-10% των μολυσμένων ασθενών η οποία χαρακτηρίζεται από εκσεσημασμένη υδαρή διάρροια, εμέτους και μυϊκές κράμπες. Σε σοβαρές περιπτώσεις που δεν αντιμετωπίζονται θεραπευτικά, η γρήγορη απώλεια σωματικών υγρών μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, υπογλυκαιμία στα παιδιά, οξείδωση, κυκλοφορική καταπληξία, σοβαρές ηλεκτρολυτικές διαταραχές, οξεία νεφρική ανεπάρκεια και κώμα. Σε περιπτώσεις σοβαρής αφυδάτωσης ο θάνατος μπορεί να προκύψει σε μερικές ώρες και η θνητότητα μπορεί να φτάσει στο 50%. Με την κατάλληλη και έγκαιρη ενυδάτωση του ασθενή η θνητότητα είναι μικρότερη από 1%.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε χρόνο σημειώνονται 3-5 εκατομμύρια κρούσματα χολέρας και 100.000-130.000 θάνατοι λόγω του νοσήματος. Στην Ευρώπη η νόσος δεν ενδημεί. Τα λιγοστά κρούσματα που καταγράφονται προκύπτουν μετά από ταξίδι σε ενδημική για τη νόσο περιοχή. Η πιθανότητα πρόκλησης επιδημίας είναι μικρή λόγω του υψηλού υγειονομικού επιπέδου των χωρών.Η μέση δηλούμενη επίπτωση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις χώρες της EEA/EFTA (European Economic Area/European Free Trade Association), το ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης & Παρέμβασης 3 2009, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα δεδομένα, ήταν <0,01 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Στην Ελλάδα, η τελευταία επιδημία χολέρας καταγράφηκε το 1912-1913 (Βαλκανικοί πόλεμοι)”.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ