Υψηλό είναι το ποσοστό των ανθρώπων με εμβοές στην Ε.Ε., αφού περισσότεροι από 1 στους 7 ενήλικες μαθαίνουν να ζουν με αυτές. Στην χώρα μας το 16,1% του πληθυσμού έχει εμβοές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής μελέτης.
Αναλυτικά, από τον συνολικό πληθυσμό της Ε.Ε. των 28 κρατών-μελών που εκτιμάται σε περίπου 65 εκ. ενήλικες, έχουν ενοχλητικές εμβοές 26 εκ. και 4 εκ. σοβαρές εμβοές, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Regional Health-Europe. Ενδιαφέροντας συμπεράσματα καταγράφονται σε αυτή. Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν 11.427 άτομα άνω των 18 ετών σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο επιπολασμός οποιασδήποτε εμβοής ήταν 14,7% (14,0% στους άνδρες και 15,2% στις γυναίκες), με διαφοροποιήσεις ανά χώρα από 8,7% στην Ιρλανδία έως 28,3% στη Βουλγαρία.
Σοβαρές εμβοές εντοπίστηκαν στο 1,2% των συμμετεχόντων (1,0% στους άνδρες και 1,4% στις γυναίκες), που κυμαίνονταν από 0,6% στην Ιρλανδία έως 4,2% στη Ρουμανία. Στην Ελλάδα καταγράφηκε ότι το 16,1% του πληθυσμού έχει περιστασιακά εμβοές, με το 6% αυτών να τις χαρακτηρίζει ενοχλητικές. Σχεδόν το 2% υποφέρει από σοβαρές εμβοές, αλλά ένα μεγάλο μέρος αυτών δεν διερευνά τρόπους βελτίωσης της κατάστασής τους
Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «θαμπάδα» της ακοής, δηλαδή θόρυβοι όπως είναι κουδούνισμα, βούισμα , σφύριγμα, χωρίς να τους παράγει εξωτερική πηγή. Πιο συχνά συνδυάζεται με απώλεια μέρους της ακοής ή σε άτομα από υπερακουσία. Μπορεί να οφείλεται σε χρόνια έκθεση σε θόρυβο, σε οξύ ακουστικό τραύμα από θόρυβο (τουφέκια, κροτίδες κ.ά.), στη νόσο Meniere, σε τοξική λαβυρινθίτιδα, ηχρόνια μέση ωτίτιδα με χολοστεάτωμα, ωτοσκλήρυνση, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κ.ά. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα με το οποίο επιδρά στη συναισθηματική υγεία και στην κοινωνική ευημερία τους.
Μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί τρόπος οριστικής απαλλαγής. Ωστόσο, οι παρεμβάσεις δίνουν έμφαση στη διαχείριση του άγχους, όπως είναι η ένταξη τακτικής άσκησης στο καθημερινό πρόγραμμα, η αποφυγή των συνθηκών, συνηθειών ή παραγόντων που το εντείνουν, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση καφεΐνης, ο ποιοτικός ύπνος κ.ά.
Η διατροφή έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την ευαισθησία στις εμβοές και την απώλεια ακοής. Από μελέτη σε 34.576 ενήλικες που δημοσιεύθηκε πέρσι στο περιοδικό Ear and Hearing της Αμερικανικής Ακουστικής Εταιρείας, προκύπτει ότι οι υψηλότερες προσλήψεις ασβεστίου, σιδήρου και λίπους συσχετίστηκαν με αυξημένες πιθανότητες εμβοών, ενώ οι υψηλότερες προσλήψεις βιταμίνης Β12 και κρέατος με μειωμένες πιθανότητες. Στη μείωση των εμβοών συμβάλουν ιδιαίτερα η βιταμίνη Β12, ο ψευδάργυρος, το Ginkgo Biloba και το μαγνήσιο, τα οποία μπορούν να ληφθούν και από συμπληρώματα.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ