Skip to content

452 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου 

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Συνολικά 452 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από την αρχή της περιόδου μετάδοσης 2026 έως τις 15 Οκτωβρίου. Η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ παρουσιάζει την επιδημιολογική εικόνα, τα σοβαρά περιστατικά, τους θανάτους και τις περιοχές υψηλού κινδύνου, καθώς και τα δεδομένα από την επιτήρηση σε ιπποειδή.

 

 

Πηγές δεδομένων και διαδικασία επιτήρησης
Τα στοιχεία προέρχονται από δηλώσεις θεραπόντων ιατρών και από συνεργαζόμενα εργαστήρια:

  • Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών (ΑΠΘ)
  • Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur
  • Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
  • Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης – ΠΑΓΝΗ

Το Τμήμα Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές του ΕΟΔΥ διερευνά κάθε κρούσμα εντός 24 ωρών, επικοινωνώντας με τους θεράποντες ιατρούς και τους ασθενείς για τον προσδιορισμό του πιθανού τόπου έκθεσης, των χαρακτηριστικών της νόσου και των παραγόντων κινδύνου. Παράλληλα, παρακολουθείται καθημερινά η κλινική πορεία των νοσηλευόμενων ασθενών.

452 κρούσματα – 283 με εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα
Από την αρχή της περιόδου έως τις 15/10/2026 έχουν δηλωθεί:

  • 452 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου
  • 283 κρούσματα με εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση)
  • 169 κρούσματα με ήπιες ή χωρίς εκδηλώσεις από το ΚΝΣ
  • Την τελευταία εβδομάδα δηλώθηκαν 9 νέα εγχώρια κρούσματα.
  • Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι 76 έτη (εύρος: 7–96).

 

49 θάνατοι – ηλικίες άνω των 52 ετών
Κατά την περίοδο μετάδοσης 2026 έχουν καταγραφεί:

  • 49 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου
  • Διάμεση ηλικία θανόντων: 82 έτη (εύρος: 53–92)
  • Ένας επιπλέον θάνατος αποδόθηκε σε άλλο αίτιο και δεν περιλαμβάνεται στον συνολικό αριθμό

Γεωγραφική κατανομή και περιοχές υψηλού κινδύνου
Η έκθεση περιλαμβάνει αναλυτικό πίνακα με την κατανομή των κρουσμάτων ανά εκτιμώμενο Δήμο έκθεσης. Ο τόπος έκθεσης αποτελεί ενδεικτικό κριτήριο για τις περιοχές κυκλοφορίας του ιού.

 

Η «Ομάδα Εργασίας για τον καθορισμό επηρεαζόμενων περιοχών» χαρακτηρίζει ως περιοχές υψηλού κινδύνου τους Δήμους:
Νέας Σμύρνης, Νέας Φιλαδέλφειας–Νέας Χαλκηδόνας, Δάφνης–Υμηττού, Νίκαιας–Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Περιστερίου, Μουζακίου, Φαρκαδόνας, Αμφίπολης, Εμμανουήλ Παππά, Παύλου Μελά, Πυλαίας–Χορτιάτη, Θέρμης, Πύδνας–Κολινδρού, Κορινθίων, Αρριανών, Χερσονήσου και Τήνου.

Οι Δήμοι αυτοί δεν έχουν καταγράψει κρούσματα σε ανθρώπους την περίοδο 2026, αλλά συνδυάζουν παράγοντες κινδύνου (γεωμορφολογία, εγγύτητα σε επηρεαζόμενες περιοχές, ιστορικά δεδομένα).

Επιτήρηση σε ιπποειδή – 22 περιστατικά σε 15 οικισμούς
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καταγράφει 22 περιστατικά πρόσφατης λοίμωξης σε ιπποειδή, σε 15 οικισμούς των Π.Ε.:
Ανατολικής Αττικής, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Δράμας, Πρέβεζας, Λάρισας, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας και Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Η καταγραφή μολύνσεων σε ιπποειδή αποτελεί ένδειξη κυκλοφορίας του ιού στις συγκεκριμένες περιοχές.

Σημαντική επιδημιολογική παρατήρηση
Σύμφωνα με οροεπιδημιολογική μελέτη του 2010, σε κάθε 1 κρούσμα με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες με ήπια ή ασυμπτωματική νόσο — στοιχείο που υπογραμμίζει την ευρεία κυκλοφορία του ιού.

Δυτικός ΝείλοςΕΟΔΥΕπιδημιολογική ΕπιτήρησηΚρούσματα

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εβδομαδιαία έκθεση ΕΟΔΥ: Ανοδικές τάσεις σε γρίπη και COVID-19

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top