Τα συμπτώματα της λοίμωξης από COVID-19 μπορούν να ποικίλλουν μεταξύ των ασθενών. Συγκεκριμένα, οι φαινότυποι που έχουν παρατηρηθεί είναι πέντε και περιγράφονται κατωτέρω μαζί με τη θεραπευτική στρατηγική που συνίσταται για κάθε ένα από αυτούς.
Φαινότυπος 1:
Η νόσος παρουσιάζει πυρετό, χωρίς απαραίτητα αναπνευστικά συμπτώματα και χωρίς υποξυγοναιμία. Ο ασθενής παραμένει σπίτι του. Επί ύποπτης επαφής και συνίσταται τεστ .
Φαινότυπος 2:
Η νόσος παρουσιάζει πυρετό και συνοδεύεται με ευρήματα σε α/α θώρακα ή υποξυγοναιμία στα αέρια αίματος. Ο ασθενής πρέπει να νοσηλευθεί, γιατί είναι πιθανή μια ταχεία επιδείνωση. Τα περιστατικά αυτά είναι περίπου 20 φορές περισσότερα από αυτά που χρήζουν κρεβάτι εντατικής.
Φαινότυπος 3:
Ο ασθενής παρουσιάζει πυρετό, υποξυγοναιμία και πολλαπλές διηθήσεις στην α/α θώρακα ⁃ Η υποξία αντιδρά καλά σε χορήγηση O2 15l/min(SpO2>90%) ⁃Συνίσταται εισαγωγή σε ΜΑΦ. Παρακολούθηση με Monitor.
Φαινότυπος 4:
Προ -ARDS κατάσταση Συνίσταται εισαγωγή σε ΜΕΘ. Ο ασθενής χρήζει CPAP
Φαινότυπος 5:
⁃ ARDS ⁃ συνήθως άνδρες 35-70 χρόνων ⁃Ο ασθενής κατά την εισαγωγή είναι φαινομενικά σε καλύτερη κατάσταση από αυτό που δείχνουν οι τιμές pO2( 35-40mmHg) Στην απεικόνιση εμφανίζονται δύο εικόνες:
α) Διάμεσο σύνδρομο ”υγρό”: μόνο B lines.Ο ασθενής χρήζει CPAP
β) Διάμεσο σύνδρομο ”Ξηρό”: πολλαπλές κυψελιδικές διηθήσεις. Συνίσταται διασωλήνωση
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τη θεραπευτική στρατηγική κατά κύριο λόγο μετράει η κλινική και ακτινολογική εικόνα, ακόμα και χωρίς test ή test αρνητικό. Σκοπός η έγκαιρη θεραπεία και σταθεροποίηση της αναπνευστικής κατάστασης ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη διασωλήνωσης.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Στον έλεγχο ρουτίνας που θα πρέπει να κάνουμε στους ασθενείς με υποψία Covid- 19 και για καλύτερη εκτίμηση της κατάστασης τους εκτός από τη λήψη δείγματος για Covid 19, γρίπη θα πρέπει να περιλαμβάνονται: ΓENIKH AIMATOΣ, AST, ALT, CPK, LDH, D- DIMERS, CRP, AΛKAΛIKH ΦΩΣΦATAΣH, ΦEPPITINH, ΠPOKAΛΣITONINH, ΤΡΟΠΟΝΙΝΗ, HKΓ, AKTINOΓPAΦIA ΘΩPAKOΣ.
Επιμέλεια: • Χάρης Γράσσος Δ/ντής Καρδιολόγος Γ.Ν.Α ΚΑΤ • Γιάννης Κυριαζής Δ/ντής Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν.Α ΚΑΤ
πηγή: CardiologyNews
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ