Τα «καυτά» ζητήματα των αυτόματατων περικοπών, ο προσδιορισμός του προϋπολογισμού, το Σύστημα Προμηθειών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων του ΕΣΥ, η αξιολόγηση και η διαχέιριση του Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και πολλά άλλα θα τεθούν στο 5th Medtech Conference που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη 24 Οκτωβρίου στο Divani Caravel. H αβεβαιότητα και η ανησυχία επικρατεί στην αγορά των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, θα αποτελέσουν τον πυρήνα των εργασιών του συνεδρίου.
Το συνέδριο διοργανώνεται από την Ethos Media, το περιοδικό Pharma & Health Business, το portal www.Virus.com.gr και το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr.
Μπορεί σε λίγες μέρες να ολοκληρώνεται ο δέκατος μήνας του 2019, δεν έχουν όμως ακόμη προσδιοριστεί τα ποσά της αυτόματης επιστροφής για το 2018!
Στο πρώτο Στρογγυλό Τραπέζι του συνεδρίου με θέμα «Αποζημίωση Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων από τον ΕΟΠΥΥ», εκπρόσωποι του κλάδου θα διατυπώσουν απόψεις σχετικά την ανησυχία που επικρατεί γιατί στο παρελθόν δεν έχουν σημειωθεί θετικά σημάδια: Ο προσδιορισμός του προϋπολογισμού ανά κατηγορία υλικών, για το 2017 και το 2018, δεν έλαβε υπόψη τις πραγματικές ανάγκες. Ως εκ τούτου, οι περικοπές για το έτος 2017 έφθασαν το αστρονομικό ποσό του 70%.
Ακόμη και σήμερα, βρίσκονται στον αέρα ζητήματα που αφορούν τον σχετικά με την εξέλιξη των δαπανών του 2018, προκειμένου να προσδιοριστεί το ποσό της αυτόματης επιστροφής αλλά και για το τρέχον έτος ο προσδιορισμός του προϋπολογισμού ανά κατηγορία παροχών και οι δαπάνες του πρώτου εξαμήνου.
Ανεπίλυτο πρόβλημα παραμένει και τι μέλλει γενέσθαι με τις διαδικασίες αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης των νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Επίσης, επικρατεί σύγχυση καθώς έχει καταργηθεί το Μητρώο Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων του ΕΚΑΠΤΥ, ενώ το αντίστοιχο του ΕΟΦ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.
Σε ότι αφορά την αξιολόγηση και διαπραγμάτευση νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, τους συνέδρους θα απασχολήσει ο προσδιορισμός του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το έτος 2019 ανά κατηγορία παροχών και ο υπολογισμός clawback για την παροχή υλικών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠYΥ για τα έτη 2018 και 2019.
Κατά το δεύτερο Στρογγυλό Τραπέζι για το «Σύστημα Προμηθειών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων του ΕΣΥ» θα συζητηθεί η αδυναμία αναδιοργάνωσής του στα δημόσια νοσοκομεία. Οι εναπομείναντες στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες θα επισημανθούν καθώς η ίδρυση και λειτουργία της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν προχώρησε.
Οι συμμετέχοντες στο πάνελ θα αναφερθούν στην ανάγκη εφαρμογής σύγχρονων μοντέλων χρηματοδότησης του ΕΣΥ, όπως η χρήση των DRGs, καθώς και στη πλατφόρμα του ΕΣΗΔΗΣ, η οποία χρησιμοποιείται σε ελάχιστο βαθμό από τα νοσοκομεία για προμήθειες άνω των 60.000 ευρώ, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών των νοσοκομείων διεξάγεται χωρίς διαγωνισμό (παράταση παλαιών συμβάσεων, μικροπρομήθειες, συλλογή προσφορών, απευθείας αναθέσεις).
Στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθεί και το πρόβλημα με την εξόφληση οφειλών ατιμολόγητων προμηθειών των Νοσοκομείων του ΕΣΥ καθώς και το λεγόμενο Μητρώο Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, αφού καταργήθηκε το Μητρώο του ΕΚΑΠΤΥ, (νόμος 4600), αλλά το Μητρώο του ΕΟΦ δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί.
Κατά το τρίτο Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα την «Αξιολόγηση και Διαχείριση Ιατρικού Εξοπλισμού» θα αναλυθεί το πρόβλημα μη καταγραφής του αριθμούτων εγκατεστημένων ιατρικών μηχανημάτων, ενώ και για εκείνα που ίσως έχει γίνει κάποια καταγραφή δεν υπάρχουν δείκτες λειτουργικότητας και αξιολόγησης. Στην πράξη, τα νοσοκομεία, δεν έχουν υιοθετήσει διαδικασίες καταγραφής, κωδικοποίησης και συστηματικής παρακολούθησης του εξοπλισμού.
Η έλλειψη δεδομένων για τον αριθμό, το είδος και την κατάσταση του εξοπλισμού καθιστά ουσιαστικά αδύνατο να σχεδιαστεί οποιοδήποτε πρόγραμμα οργάνωσης και παρακολούθησης του εξοπλισμού σε εθνικό επίπεδο.
Σήμερα, η διαχείριση της βιοϊατρικής τεχνολογίας προσκρούει σ’ ένα «ψηφιδωτό» από ελλειμματικές συνθήκες όπως είναι ο χαμηλότατος βαθμός αξιοποίησης και απόδοσης, η έντονη χωροταξική ανομοιογένεια, η έλλειψη κριτηρίων αξιολόγησης και η προώθηση μη ορθολογιστικής επενδυτικής πολιτικής.
Παράλληλα, ο προγραμματισμός των προμηθειών και η διενέργεια των διαγωνισμών, όπως πραγματοποιείται σήμερα, εμποδίζουν τόσο τις διαδικασίες όσο και την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης της βιοϊατρικής τεχνολογίας.
Οι συμμετέχοντες στο διάλογο θα αναλύσουν την ανάγκη για δημιουργία Κτηματολογίου Ιατροτεγνολογικού Εξοπλισμού, ένα δυναμικό εργαλείο στη διαμόρφωση στρατηγικής, στην ανάπτυξη επιχειρησιακού σχεδίου και στη λήψη αποφάσεων στον τομέα του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού , με βάση διεθνή δεδομένα, ώστε η αξιολόγηση της ιατρικής τεχνολογίας να βασίζεται σε διεθνείς δείκτες αξιολόγησης.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ