Της Δρ. Έλενας Παπαγιαννίδου
Σε μια μελέτη του 2013 (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3737377/) σχετικά με τη σχέση των γονιδίων με την παχυσαρκία, οι ερευνητές προσδιόρισαν 32 διαφορετικά γονίδια που ενδέχεται να συμβάλουν στην παχυσαρκία. Βέβαια είναι εξαιρετικά σπάνια περίπτωση να έχετε και τα 32 αυτά γονίδια. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν πως τα γονίδια ευθύνονται για μια αύξηση περίπου 10 κιλών.
Ακόμη όμως και αν ισχύει αυτό το απίθανο σενάριο, δεν είστε καταδικασμένοι. Η προδιάθεση για ορισμένες καταστάσεις, δεν σημαίνει πως είναι και αναπόφευκτη.
Το βέβαιο είναι ότι ο καθένας μας είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικές βιοχημικές ανάγκες. Και πράγματι, μερικοί έχουν γονίδια που προδιαθέτουν για παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και άλλες επιπλοκές, αλλά ανεξάρτητα από τα γονίδιά μας ή άλλες συνθήκες, ο καθένας μας μπορεί να ξεκινήσει με αυτά τα 7 μυστικά για να χάσει βάρος και για να βελτιώσει την υγεία του:
1. Δίνουμε έμφαση στο να τρώμε πραγματικά, ολόκληρα τρόφιμα. Τρώμε άφθονα μη-αμυλούχα λαχανικά, ορισμένα φρούτα με λίγη φρουκτόζη και αν μπορούμε να επιλέγουμε κρέας, κοτόπουλο και αβγά ελευθέρας βοσκής και άγρια ψάρια.
2. Τρώμε άφθονα υγιεινά λίπη. Υγιεινό λίπος είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το αβοκάντο, το λάδι καρύδας, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι και το βούτυρο από ζώα που βόσκουν ελεύθερα. Τα υγιεινά λίπη βοηθούν στην καύση του λίπους επιταχύνοντας τον μεταβολισμό μας. Επιπλέον, τα κύτταρα και το μυαλό μας απαιτούν λίπος για να λειτουργούν βέλτιστα.
3. Αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα σάκχαρα και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Περιορίστε την κατανάλωση δημητριακών από ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι και άμυλα. Απομακρυνθείτε από τα αρτοσκευάσματα και τα γλυκά και παρακολουθείτε την κατανάλωση αλκοόλ.
4. Παίρνουμε αν χρειάζεται επιλεκτικά κάποια συμπληρώματα για βέλτιστη διατροφή. Δεν συστήνω πολυβιταμίνες. Συστήνω μόνο krill oil, βιταμίνη D3, μαγνήσιο, προβιοτικά, συμπλήρωμα φυτικών ινών για να βοηθήσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
5. Διαχειριζόμαστε καλύτερα το στρες. Συνεχόμενο στρες προκαλεί χάος στην υγεία μας, τις ορμόνες και το βάρος μας. Θα πρέπει να βρούμε τι μας βοηθά να διαχειριζόμαστε καλύτερα το στρες.
6. Κοιμόμαστε νωρίς και αρκετές ώρες. Η στέρηση ύπνου συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και συνδέεται με πολλά άλλα θέματα υγείας όπως κατάθλιψη, φλεγμονή, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Οι 8 με 9 ώρες ύπνου είναι ζωτικής σημασίας για βέλτιστη υγεία. Αποφεύγουμε την έκθεση σε τεχνητό φως από τα κινητά, τα tablet, την τηλεόραση και άλλα ηλεκτρονικές συσκευές την ώρα του ύπνου.
7. Ασκούμαστε έξυπνα και τακτικά. Οργανώνουμε μια ρουτίνα άσκησης και κινούμαι το σώμα μας. Η άσκηση δεν μπορεί να εξισορροπήσει μια κακή διατροφή, αλλά κάνει τα κύτταρα και τους μυς μας πιο ευαίσθητους στην ινσουλίνη. Λιγότερη ινσουλίνη σημαίνει λιγότερη φλεγμονή και λιγότερο σωματικό λίπος, ιδιαίτερα το επικίνδυνο λίπος στην κοιλιά.
Μελέτες (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2991639/) αποδεικνύουν τα οφέλη της υψηλής έντασης διαλειμματικής προπόνησης (HIIT), την οποία μπορούμε να κάνουμε σε μόλις 20 λεπτά. Είναι πολύ πιο αποτελεσματική από ό, τι η μεγαλύτερη διάρκειας χαμηλής έντασης αερόβια προπόνηση.
Με λίγα λόγια: Σταματάμε να ανησυχούμε για τα γονίδιά μας! Ο τρόπος ζωής και οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζουν περισσότερο την υγεία και το βάρος μας από ό, τι τα γονίδιά μας. Για μερικούς από εμάς χρειάζεται να κάνουμε μεγαλύτερη προσπάθεια ενώ για άλλους είναι πολύ πιο εύκολο.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ