Στις οικονομικές προκλήσεις για το ελληνικό σύστημα υγείας αναφέρθηκε ο Michele Antognoli, Αντιπρόεδρος Διεθνών Αγορών του Ομίλου BFF Banking Group, από το βήμα του 10ου Pharma & Health Conference.
Τρεις τάσεις θα επηρεάσουν τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη στο μέλλον, κατά τον κ. Antognoli. Όπως εξήγησε, ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης θα χρειαστεί αυξανόμενους οικονομικούς πόρους εφόσον ο αριθμός των ανθρώπων ηλικίας 65+ μεγαλώνει. Μάλιστα, σύμφωνα με την Eurostat, στην Ελλάδα, μέχρι το 2050, οι άνθρωποι άνω των 65 ετών θα αντιπροσωπεύουν το 36,5% του πληθυσμού́. Επιπλέον, δημογραφία και τάσεις στην εκπαίδευση είναι «η μεγαλύτερη απειλή στη διαθεσιμότητα γιατρών και νοσοκόμων υψηλού επιπέδου». Η τρίτη τάση αφορά τις νέες ιατρικές τεχνολογίες, οι οποίες αυξάνουν τις επενδύσεις στον τομέα της υγείας στις αναπτυσσόμενες χώρες, συμβάλλουν στη μείωση μέρους του κόστους και στη βελτίωση της ποιότητας της θεραπείας.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, όσον αφορά τις κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη, οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη ανά κάτοικο στην Ελλάδα μειώθηκαν σχεδόν σε επίπεδα του 2005, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης: συγκεκριμένα έφτασε στα ίδια επίπεδα με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, σημειώνοντας μείωση σχεδόν κατά 1/3.
Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο Διεθνών Αγορών του Ομίλου BFF Banking Group, η αναποτελεσματικότητα ταλανίζει τα δημόσια νοσοκομεία. Τα χρέη των νοσοκομείων:
Κατά τον κ. Antognoli, τα αδύναμα σημεία του συστήματος υγείας στην Ελλάδα είναι:
Ωστόσο, περιέγραψε και τις μεγαλύτερες απειλές για τη λειτουργία του συστήματος υγείας σε βάθος 5ετίας, στη χώρα μας. Αυτές είναι:
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ