Κίνδυνο για παράπλευρες απώλειες της πανδημίας επισημαίνει το Ελληνικό Κολλέγιο Οφθαλμολογίας, αναδεικνύοντας το σημαντικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους δυο μήνες σε χιλιάδες ασθενείς με παθήσεις της ωχράς κηλίδος (ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και αγγειακές αποφράξεις). Πολλοί από αυτούς να κινδυνεύουν ακόμα και με απώλεια της όρασής τους, όπως υποστηρίζει το Κολλέγιο.
Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες παθήσεις πρέπει να παρακολουθούνται από τον θεράπων ιατρό σε μηνιαία βάση και να υποβάλλονται οι ασθενείς σε ενδοϋαλοειδική έγχυση από οφθαλμίατρο.
Σε πολλά δημόσια νοσοκομεία οι θεραπείες αυτές σταμάτησαν ή μειώθηκαν δραματικά, λόγω των αυξημένων αναγκών περίθαλψης ασθενών με COVID-19 και των προληπτικών μέτρων, ενώ ίδιο είναι η «εικόνα» στις ιδιωτικές κλινικές, σύμφωνα με το Κολλέγιο.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι έχει προταθεί λύση από τις οφθαλμολογικές εταιρείες και τους ιατρικούς συλλόγους στο υπουργείο Υγείας οι εγχύσεις να πραγματοποιούνται και στις Οφθαλμολογικές Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ).
«Οι Οφθαλμολογικές Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, στις οποίες επιτρέπεται να γίνονται μείζονες οφθαλμολογικές επεμβάσεις, όπως εγχειρήσεις καταρράκτη, γλαυκώματος, αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς κ.ά., παραδόξως δεν τους επιτρέπεται να πραγματοποιούν αυτές τις ελάσσονες (απλές) οφθαλμολογικές πράξεις των ενδοϋαλοειδικών εγχύσεων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το Κολλέγιο απευθυνόμενο στον υπουργό κάνει λόγο για χρονοτριβή που ενέχει κίνδυνο απώλειας της όρασης αλλά και για υποσχέσεις επίλυσης του ζητήματος.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ